Etiópia injera reggeli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez zsír! Vagy mégsem? Mit is ehetnek reggelire a jobb módú etiópok, milyenek az etióp gasztronómiai hagyományok?

Bár gonosz dolog gúnyt űzni egyes népcsoportokból és azok étkezési szokásaiból, annyi azért biztos, hogy Etiópiáról elsőre senkinek nem egy féktelen "zabálás" ugrik be, inkább azok, a lakosok helyzetén élcelődő, ősrégi viccek, amik arra próbálnak választ keresni, hogy vajon hány etióp fér be egy Trabantba, vagy hogy mire használhatják az ott élők a reluxát. Tény, hogy Etiópia a világ egyik legszegényebb országa, ahol az emberek több mint fele nyomorog, de épp ezért fontos felhívni rá a figyelmet, hogy konyhaművészet igenis létezik arrafelé is, olyannyira, hogy egy, az attól a kultúrától teljesen idegen ízeken szocializálódott külföldi is képes megnyalni utána minden olyan ujját, amit az injera (magyarul etióp kenyér) tunkolásához használt.

Stockphoto
Stockphoto

A Gastronomyblog.com böngészése közben találtam arra a bejegyzésre, ami egy meglehetősen színes (értsd: szó szerint színes) etióp reggelit mutat be. Amerika-szerte állítólag sok helyen lehet etióp ételhez jutni, a fent említett reggelit pont egy Washington D.C.-beli, Kis-Etiópiában található étteremben pakolták bloggerünk elé. Magyarországon bár templomuk (htttp://www.africannewshungary.blogspot.com ) már van az itt élő etiópoknak, ilyen étteremről felénk egyelőre nem tudni. De térjünk is a tárgyra: a fent már említett injera minden etióp ételnek, így a reggelinek is alapja, olyannyira, hogy ha kihagyják, egyszerűen enni sincs mivel, a kést, villát és kanalat ugyanis ebben a kultúrkörben nyugodtan elfelejthetjük. A lepény alakú kenyér tefflisztből készül, ami egy Etióp-fennsíkon őshonos gabonaféle. A reggeli pedig, amit rápakolhatunk, így néz ki: lencse, takarmánykáposzta, cékla, paradicsomsaláta és shiro alkotják a vega tálat. Az utóbbit sárgaborsó, hagyma és berbere (etióp fűszerkeverék chiliből, fokhagymából, gyömbérből, bazsalikomból és egyéb fűszerekből) alkotják.

Persze találunk az etióp gasztronómiában olyan hagyományos ételt is, ami már cseppet sem vega. Ilyen a marhatartár, ami náluk kitfo névre hallgat és enyhén fűszeres. Dulet (darált marhahús) jár hozzá, valamint paradicsomsaláta, házi túró és mitmita (egyfajta afrikai chiliből, kardamommagból és szegfűszegből álló por) köretként.

Aztán itt van az etiópok nemzeti étele, a doro wat, ami csirkehúsból és tojásból álló fűszeres pörkölt berberével és cayenne-borssal.

Fogásonként egy jó adag lepénnyel körítve egy igazi etióp reggeli elég energiát adhat egy maratonhoz is, pláne, ha leöblítjük egy csésze helyi kávéval. Budapesten egyelőre még várni kell ezzel az élménnyel, vagy elkezdeni győzködni a nálunk élő etióp enklávét, hogy gyorsan nyissanak, ha nem is egy éttermet, de legalább egy reggelizőt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.