Az angol konyhát sokan becsmérlik, a köznyelv sokat élcelődik rajta. De valóban annyira rossz?

Az angol pie (húsos sós pite), a steakek különféle variációi, a tradicionális angol reggeli (omlett vagy tükörtojás babbal, baconnel és kolbásszal) és az isteni sütemények, mint a brownie, az apple crumble hallatán sokaknak összefut a nyál a szájában. A leghíresebb angol étek pedig nem más, mint a pofonegyszerű, de mégis széles körben népszerűségnek örvendő fish and chips. Tipikus, egyszerű "take-away" étel (gyorsétel), melyben a vastagra vágott, szeletelt sültburgonya a köret, és egy ízletes, sörös panírral bevont fehérhúsú hal a főfogás.

Thinkstockphotos

Az első fish and chipset áruló étterem egy zsidó tulajdonoshoz, Joseph Malin nevéhez köthető. Az ő ötlete volt a 19. század végén, hogy egy olyan ételt áruljon a londoniaknak, amit rögtön el tudnak vinni magukkal, olcsó, egészséges, friss, és nem utolsósorban ízletes. A sörös panírba mártott halszeletek sütés után is megőrizték szaftosságukat, puhaságukat, ráadásul nem tocsogtak az olajban. A vastag szeletekre vágott burgonya és a panírozott halszeletek mindig egy időben sültek meg a sütéshez használt közös olajban. Malin a csomagolással is spórolt, erre a célra felesleges, tölcsér alakúra csavart újságpapírokat használt. Innentől kezdve nem volt megállj a gyors és egyszerű finomság elterjedésében: a hal és sültkrumpli variáció első angliai felbukkanása óta meghódította Európát, és sok tengerentúli országot egyaránt.

Hal: A tradicionális fish and chips közönséges tőkehalból (cod) vagy foltos tőkehalból (haddock) készül. Előfordulhat, hogy egyes helyeken egyéb fehérhúsú halfajtát használnak, mint a sima lepényhal, az óriás laposhalfilé, a Vietnamból importált édesvízi pangasius (cápaharcsa), vagy a rája, mely főként az írek körében népszerű.

Burgonya: A sültburgonya (chips) nagymértékben eltér a multinacionális hamburgerláncok által forgalmazott french fries sültburgonyától. Az angol változat vastagabb hasábokra van szeletelve (hasonlít a steakburgonya alakjára).

Panír: Az angol halsütők vízből és lisztből készült keveréket használnak a panírhoz, melyhez hozzáadnak kevés szódabikarbónát és kis ecetet. A szódabikarbóna könnyűvé varázsolja a tésztát. A víz helyett azonban lehet sört is használni. A sör nemcsak helyettesítheti a vizet és a szódabikarbónát, de ízben és színben is különlegessé teszi a panírt. Aranyszabály a 2:3 arány (2 egység liszt, 3 egység sör).

Olaj: A hagyományos angolszász fish and chips halsütők a mai napig sertészsírt vagy földimogyoróolajat használnak a sütéshez. Ezek a zsiradékok magasabb hőfokon kapnak lángra, és tovább lehet őket használni, mint a megszokott kukorica- vagy napraforgóolajakat. A fish and chipsnek más, karakteres íze lesz, ha sertészsírban sül.

Öntet, kísérő étel: A citrom elengedhetetlen kelléke a halételeknek. Ezen kívül a fish and chipset általában sózva és ecettel tálalják. Kísérője lehet még a krémes zöldborsópüré és a fűszerezett paradicsomszósz is, de szokás tartármártással is fogyasztani.

A klasszikus angol fish and chipset bárki elkészítheti otthon is. A finom tőkehallal, a különleges, ecettel meglocsolt sörös panírral és a vastagra szelt burgonyával ízletes és egészséges ételt varázsolhatunk a konyhaasztalra, ráadásul rövid idő alatt!