Neked is egyből ünnepi hangulatod lesz attól, amikor a hideg téli levegő megtelik a fahéj és a szegfűszeg illatával? A karácsonyi vásárok kedvelt itala, a forralt bor maga a bájos mámor, amit te is könnyedén elkészíthetsz otthon. Ráadásul ezzel a recepttel nem csak a testedet és a lelkedet melegítheted át, de még a ráncok számát is csökkentheted. Kell ennél jobb évzárás?

Forrás: Shutterstock
A forralt bor jótékony hatásai
Igen, jól olvasod, a forralt bor nemcsak finom, de hasznos is. Természetesen csak mértékkel fogyasztva. Nem bátorítunk tehát arra, hogy literszámra idd, de egy bögrényi ebből az ünnepi italból igazi ránctalanító bombaként is működhet. A vörösbor ugyanis dúskál az antioxidánsokban, amik segítenek megkötni a szabad gyököket, ezzel pedig csökkentik az öregedés látható jeleit. Ráadásul ebben a különleges forraltbor-receptben alma is van, ami szintén jó antioxidánsforrás, a benne található C-vitamin pedig serkenti a bőr kollagéntermelését. Bőrfeszesség egyetlen kortyban. A legjobb, ha egy szupergyors almás morzsasütivel együtt fogyasztod, ami szintén kiváló természetes ránctalanító. A forralt bor jótékony hatásai pedig itt még nem értek véget. Gondoltad volna, hogy ez a karácsonyi ital még a téli betegségekkel szemben is védhet? A forralt bor készítése során használt fűszerek ugyanis – mint a fahéj, a gyömbér és a szegfűszeg – immunerősítők és gyulladáscsökkentők.

Forrás: Shutterstock
A legfinomabb forraltbor-recept
Válassz kissé könnyedebb vörösbort, például Cabernet Sauvignon-t, és termelői mézet, hiszen a végeredmény mindig a jó minőségű alapanyagoktól függ. Ennek mentén haladva a bolti forraltbor-fűszerkeveréket is jobb, ha hanyagolod.
Hozzávalók:
- 3 dl víz
- 4 evőkanál méz
- 1 rúd fahéj
- 6 szem szegfűszeg
- 1 üveg vörösbor
- 1 közepes alma
- 1 mokkáskanál friss gyömbér lereszelve
Elkészítés
Melegítsd fel a vizet egy fazékban a mézzel, a fahéjjal, a gyömbérrel és a szegfűszeggel. Egy külön edényben melegítsd fel a vörösbort is. Öt perc elteltével szűrd át a fűszeres szirupot a borba, tedd bele az előzőleg apróra vágott almát, és főzd még 3-4 percig. Semmiképp se forrald! Kész is a ránctalanító csodaital, ami az ünnepi időszak elmaradhatatlan része. Bögrékbe öntve vághatsz bele citrom- vagy narancsszeleteket is, ha kedveled a gyümölcsösebb ízvilágot.
Ez a változat ugyan egyszerűbb, mint Gordon Ramsay forralt bora, de hidd el, hogy épp olyan gyorsan el fog fogyni, mint amilyen gyorsan elkészült.


