Súlyosan elhízott gyerekeket vettek el szüleiktől Ausztráliában

kövér szülő elhízás Ausztrália gyerek túlsúlyos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két esetben is úgy döntöttek a hatóságok Ausztráliában idén, hogy megfosztanak szülőket a felügyeleti joguktól, mert hagyták gyerekeiket súlyosan elhízni.

A kiskorúak bírósága elrendelte egy még nem tinédzser korú, de máris 110 kilogrammot nyomó fiú elválasztását az anyjától. Erre azt követően került sor, hogy a fiút előzőleg orvosi felügyelet alá rendelték. Terápiára küldték, de ez hatástalan maradt, a gyerek csak evett tovább és teljesen inaktívvá vált. A szakemberek végül arra a döntésre jutottak, hogy el kell választani az anyjától, hogy esély nyíljon a sikeres kezelésre.

Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció

A másik esetben egy olyan tizenéves lányról döntöttek a hatóságok, aki másfél év alatt 30 kilogrammot hízott, míg végül derékbősége nagyobb - 169 centis - lett a magasságánál.

A Baker szív- és diabéteszközpont táplálkozási szakértője, John Dixon szerint arra lehet számítani, hogy nőni fog a hasonló esetek száma Ausztráliában, ahol a kiskorúak 20 százaléka küzd a túlsúllyal vagy az elhízással. "Egy egész közösséget, teljes Ausztráliát és az egész világot érintő gondról van szó, és jelenleg nem találjuk rá a megfelelő megoldást" - mondta a The Age című helyi lapnak a szakember.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője megjegyezte: nem önmagában a gyerekek súlya volt az, ami arra késztette a hatóságokat, hogy fellépjenek az ügyekben, de az elhízás "más helyzetek tünete, amely veszélybe sodorhatja a fiatalokat vagy árthat nekik".

Az ausztrál statisztikai hivatal szerint a 22,2 milliós lakosság több mint 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, így ez az egyik legfőbb egészségügyi gond a kontinensnyi országban. A kilátások ennél is kedvezőtlenebbek, 2020-ra vélhetően a felnőttek 80 százaléka, míg a gyerekek egyharmada lesz túlsúlyos vagy elhízott.

2011-ben szakemberek arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a mai gyerekek rövidebb ideig fognak élni szüleik generációjánál, ha megmaradnak a helytelen étkezés mellett és nem mozognak.

Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!






Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.