Mennyibe kerül az óvoda? - A legfontosabb költségek és támogatások

a nap cikke óvodakezdés költség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az óvoda nagy változásokat hoz a gyerek és a munkába visszatérő anyuka életében is - ez alól a pénztárca sem képez kivételt. Az óvodakezdés költséges dolog, szerencsére okosan le lehet faragni belőle.

Hamarosan kezdődik az óvoda. A legtöbb családban - pláne azoknál, akiknél igencsak számít, mennyi pénzt kell havonta kiadni -, ha óvodaválasztásról van szó, a szülők leggyakrabban az állami finanszírozású óvodákba iratják gyermeküket. De szemben a magánovik havi hatvan-nyolcvanezer forintos költségével, az állami intézmények - bár sokkal kevesebbe kerülnek - sem ingyenesek teljesen.

Benti cipő, váltóruha, piperecsomag

Az augusztusi előkészületekhez mindenek előtt tudnod kell, hogy a választott óvodában pontosan mit kérnek a szülőktől. Ez minden intézmény esetén eltérő lehet, de azért az alábbiakra általában szükség van: egy vagy két pár benti cipő, két rend váltóruha, pizsama, tornaruha, saját törölköző, fogkefe, pohár, fésű, ágyneműhuzat, tornazsák, és egy másik zsák a váltóruhának. Emellett sok helyen rendszeresen vinni kell vécépapírt, papír zsebkendőt, szalvétát, folyékony szappant is.

Thinkstock
Thinkstock

Mindezek mellett az étkezésért is fizetni kell havonta, de ez nem szokta meghaladni a családi pótlék összegét, valamint csoportpénzt is szednek, amit a foglalkozások alatt fogyó eszközök pótlására, kisebb kirándulásokra, programokra fordítanak az óvodában. A nagyobb kirándulásokhoz, ünnepségekhez vagy szakkörökhöz külön kell - vagy lehet - hozzájárulást fizetni.

Önkormányzati támogatások

Ha egy család nehéz anyagi helyzetben van, vagy a szülő egyedül neveli gyermekét, akkor az önkormányzatnál lehet szociális támogatást kérni, ami lehetővé teszi a gyerkőc ingyenes óvodai étkeztetését, és évente kétszer kisebb összeghez is juttatja a családot - amit például ruhavásárlásra lehet fordítani. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok emellett kérhetnek óvodáztatási támogatást is. Ha nem tudod, pontosan milyen támogatásokra, kedvezményekre vagytok jogosultak, még az ovi kezdete előtt érdeklődj a helyi önkormányzatnál.

Nem kell mindenből újat venni

A legtöbb szülő augusztus felé már erős késztetést érez, hogy egy hosszú listával a kezében elinduljon a boltokba vásárolni: ez sem rossz megoldás, de mindenből megvenni a legjobbat, legújabbat bizony sokba kerülhet. Ha nem engedhetsz meg magatoknak sokszámjegyű kiadásokat, akkor boltok helyett inkább a bizományikat vedd célba, vagy nézz szét az interneten - így még rohangálnod sem kell. A különböző hirdetések között vagy aukciós oldalakon könnyedén találhatsz cipőket, benti szandálokat, ruhákat, ágyneműhuzatokat, de még ovis jeleket is a bolti árak töredékéért.

Thinkstock
Thinkstock

Egy esti böngészés során szinte mindent megvehetsz, amire szükségetek lesz az oviban, tizedannyiért, persze, csak ha nem zavar, hogy egy másik gyerkőc már hordta azokat a ruhákat vagy cipőket. (Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a gyerekek hamar kinőnek mindent, így sokszor igazán elnyűni lehetőségük sincs a ruháikat. Egy alapos mosással-sikálással így aztán könnyen újszerűvé varázsolhatod a használt dolgokat is.) Újonnan vett ovis zsák, paplanhuzat vagy ruhák helyett, ha ügyes kezű vagy, te is varrhatsz otthon egyet mindenből, de váltóruhák közé is tehetsz kényelmesebb, akár magad varrta otthoni szereléseket a vadiúj márkás farmer helyett.

Az óvoda amúgy sem arról szól, hogy az anyukák rögtönzött reggeli divatbemutatókon érzékeltessék a család anyagi helyzetét vagy a gyerkőc iránti mérhetetlen szeretetüket. A nagyobbik testvértől vagy rokonoktól örökölt vagy használtan vett ruhák, cipők ugyanolyan jól - ha nem jobban - szuperálnak az udvari csúszás-mászás során, mint a vasalt nadrág vagy szoknya. Az óvodával és az új helyzettel járó élmények pedig amúgy is fontosabbak annál, milyen ruhában van a gyerek, vagy hogy új vagy használt-e a kis törölközője.

Tipp! A levegő kocka hasú hősei. Kattints a mókás és szexi képekért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.