spórolás rezsi fűtés villanyszámla szigetelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fogalmad sincs, miért kapsz egyre nagyobb rezsiszámlákat havonta? Ha eleged van a sárga csekkek feletti bosszankodásból, kezdj el figyelni a fogyasztásodra: a tudatossággal és évszázados praktikákkal akár havi ötezer forintot is megtakaríthatsz!

Idén már kisebb számlákat kapunk

Bár a januárban kézhez kapott számlákon még nem látszik, februártól már érezhető lesz az idei tíz százalékos rezsicsökkentés. A villany, a gáz és a távhő díjai ugyanis ennyivel csökkennek, sőt: ha minden jól megy, tavasszal ismét alacsonyabbak lesznek a számlák tíz százalékkal, legalábbis ami a lakossági fogyasztókat illeti. Sokan hátradőlnek e hírek hallatán, és úgy érzik, az a pár ezer forint, amit kis odafigyeléssel megspórolhatnak, nem éri meg az erőfeszítést. Pedig egy csöpögő csap vagy a cél nélkül bekapcsolt számítógép havonta ezreket vehet ki a zsebedből. A spórolásnak viszont nem is olyan egyszerű nekikezdeni, de ha elvonatkoztatsz jól bevált fogyasztói életmódodtól, és tanulsz azoktól, akiknek még nem volt megszokott minden kényelem a lakásban, máris elindulhatsz a jó úton!

Thinkstock
Thinkstock

Vezetékes víz és áram nélkül

Azok, akik vagy anyagi, vagy más okok miatt nem fizetik be havonta a rezsiszámláikat, előbb-utóbb minden kényelmi szolgáltatástól elvágva találják magukat, hiszen a szolgáltatók megunva a többszöri felszólítást és a sikertelen végrehajtásokat, végül egyszerűen kikapcsolják a vezetékes víz, áram vagy távhőszolgáltatást egészen addig, míg a hátralékot nem rendezzük. A vadromantika kedvelői állítják, hogy ilyenkor kezdődik csak az igazi élet, hiszen dédszüleink is kútból húzták a vizet, gyertyával vagy petróleumlámpával világítottak, kézzel mostak, és fával fűtöttek, mégis megéltek valahogy. Azt azonban már kevesen teszik hozzá, hogy mai rohanó életmódunk mellett, városi lakásokban ez a szolgáltatók nélküli túlélés egyszerűen kivitelezhetetlen. Különböző hatékony rezsicsökkentő tippeket azonban igenis elleshetünk a nagy túlélőktől, hiszen ők tudják igazán megbecsülni azt, amit mi ma már készpénznek veszünk.

Fűts fával, és szigetelj!

A legtöbb lakás gáz- vagy távhőszámlája januárban a legmagasabb, így ebben a hónapban a spórolás az eddigieknél is fontosabb. Általános szabály, hogy minél vastagabbak a lakásod falai, és minél jobban szigetelnek a nyílászárók, annál kevesebb hő megy pocsékba. A legtöbb mai lakás, pláne, ha a lakótelepieket is ideszámítjuk, szinte az utcát fűti: a vékony, szigeteletlen falak hamar áthűlnek, az ablakok résein pedig befütyül a szél. Ha változtatnál a helyzeten, akkor vagy nagyon sok pénzre, vagy nagyon jó praktikákra lesz szükséged: a nyílászárók cseréje, a falak szigetelése akár milliókra is rúghat, bár a ráfordított pénzt az évek alatt bőven visszanyered az alacsonyabb számlákon. Ha erre nincs lehetőséged, akkor maradnak a hagyományos ablak- és ajtószigetelő praktikák: egy vastag függöny, mely nem lóg rá a fűtőtestre, az ablakok közé tehető vastag szivacsal kombinálva megfogja a huzatot, és bent tartja a meleget, de a modern, ablakra ragasztható hőszigetelő fólia és öntapadós szigetelőcsík is ugyanezt a célt szolgálja. Ahhoz, hogy a lábad se fázzon, teríts vastag szőnyegeket a padlóra, és húzz vastag, meleg zoknit vagy házicipőt. A hideget megéri elviselni: ha hozzászoktatod a szervezeted, 18-20 fokban is jól érezheted magad, és minden fok, mellyel alacsonyabb a hőmérséklet a lakásban, hat százalékkal alacsonyabb számlát eredményez. Ha a falak árasztják magukból a hideget, akkor szegelj rájuk vastag anyagú falvédőket, és ha lehet, ne a fal mellé told az ágyad. Az egyik legfőbb spórolási tanács pedig ismét a dédi módszere: vezetékes gáz vagy áram helyett ha teheted, fűts fával! Bár munkaigényes módszer, akár a felére is csökkenhet a havi fűtésszámlád!

Thinkstock
Thinkstock

Romantikus gyertyafénynél

Mikor még az esti fény nem volt egy kapcsolásnyi távolságra, eleink petróleumlámpával és gyertyákkal világítottak, ami időnként nemcsak olcsó, de romantikus helyettesítője is lehet a villanyfénynek. Ha nem tudod elképzelni az estéket televízió és számítógép nélkül, akkor legalább csak akkor kapcsold be őket, ha valóban nézed is: a háttérzajként funkcionáló berendezések csak viszik az áramot. A lefekvés előtti áramtalanítással is spórolhatsz: a kapcsolóval ellátott hosszabbítónál egy mozdulattal "kihúzhatod a konnektorból" a készenléti állapotban is áramot fogyasztó készülékeket, telefontöltőket. A többi gépből pedig lehetőleg A vagy A+ kategóriásat vásárolj, hiszen egy kombinált hűtőnél havonta ezreket spórolhatsz az alacsonyabb fogyasztású készülékkel.

Kút helyett csapból jön a víz

Szinte közhelynek számít, hogy manapság nem becsüljük meg a tiszta vizet: folyó vízben mosogatunk, hagyjuk csöpögni a csapokat, nagy kád vízben fürdünk, a poharak alján maradt vizet pedig egy mozdulattal beleöntjük a mosogatóba. Elképzelhető, hogy másképp kezelnénk a helyzetet, ha a vizet magunknak kéne felhúznunk a kútból minden nap, vagy messziről kéne behordanunk vödrökkel. A kicsit állott víz mindjárt jól jönne a főzésnél vagy a növények öntözésénél, a csapokba és a mosogatóba tett műanyag tálban pedig felfognánk a vizet, ami tisztább víz esetén mosásnál, piszkosabb esetén a vécé leöblítésénél is jól jönne. A kádban ázást is elfelejtenénk: 80-100 liternyi vizet spórolhatsz azzal, ha röviden zuhanyzol, pláne ha környezetbarát zuhanyfejet használsz. Az esővizet sem véletlenül fogták fel még a nagyszüleink is: a legjobb módszer a növények öntözésére vagy a vécé leöblítésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.