Licsifagyi és rózsás macaron - Gasztrotúrán Párizsban

Párizs Franciaország utazás gasztronómia program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Hogyan lehet egy olyan országot kormányozni, ahol csak sajtból 246-féle van?" - tette fel a kérdést valaha De Gaulle tábornok. És a sajt még csak az egyik apró szeletkéje a méltán híres francia gasztronómiának. A Life.hu utánajárt, milyen éttermeket és cukrászdákat érdemes kipróbálni a francia fővárosban.

1. A Le Jules Verne és az Altitude 95 - vacsora az Eiffel-toronyban

Kinek ne szerepelne romantikus álmaiban az Eiffel-toronyban elköltött vacsora? Nos, Párizs első számú nevezetességében két étterem is működik: az első emeleten az Altitude 95 (95 méter magasan, innen a név), míg a másodikon a Le Jules Verne várja vendégeit - az árak a panorámával egyenes arányban nőnek, így a két hely közül az Altitude 95 a megfizethetőbb. Az Altitude specialitásának a szárnyasételek, szezonban a spárga és a profiterol számítanak, míg a Le Jules Verne-be a kacsa- és libamájért, a langusztáért és a csodás mogyorófagylaltért látogatnak el az ínyencek.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A két étterem rendkívül népszerű, így érdemes napokkal előbb asztalt foglalni. Az elegáns ebéd vagy vacsora borsos ára viszont azt is tartalmazza, hogy nem kell kivárnunk a sort a torony pénztáránál.


2. Berthillon - a fagyik fagyija (31, rue Saint-Louis-en-l'Ile)

Nem véletlen, hogy nyáron a Berthillon fagyizó előtt hosszú sorok kanyarognak - sokak szerint a cukrászdában újraértelmezik a fagylalt fogalmát, aki eddig a nagyüzemi tölcséreshez volt szokva, az el sem tudja képzelni, itt mi vár rá. A családi vállalkozás egyáltalán nem használ mesterséges édesítőket, stabilizátorokat, színezékeket, vagyis a fagyinak nemcsak az íze jó, hanem a minősége is. És ha már az ízeknél tartunk: a hagyományos eper, barack vagy körte mellett érdemes kipróbálni az olyan különlegességeket is, mint a gyömbéres karamell, a Grand Marnier vagy a licsi.

A Life.hu tippje:

A fagylaltozóval szomszédos Berthillon teaszalonba is érdemes beülni egy jegeskávéra vagy egy fagylaltkehelyre.


3. Créperie Josselin - az igazi francia palacsinta (67, rue du Montparnasse)

A Montparnasse környéke tele van autentikus francia palacsintázókkal, de közülük is kiemelkedik a sötét faburkolatú, igazi párizsi hangulatot varázsoló Josselin. A sós palacsinták, például a sonkás-tojásos-sajtos-gombás Josselin vagy a lazacos, esetleg a szalonnás-tojásos-padlizsános ebéd helyett is megállják a helyüket, de aki még többet szeretne, kérhet dupla palacsintát, amelyben a töltelék két palacsinta között foglal helyet. Az édesek közt igazi kuriózum a sóskaramellás palacsinta.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Itt sajnos nem lehet asztalt foglalni, és mivel számítani kell rá, hogy este már tele van a hely, inkább napközben kóstoljuk meg a ház specialitásait.

4. Café Procope - a történelem (13, rue de l'Ancienne-Comédie)

A francia főváros egyik legrégebbi kávéháza és étterme 1686 óta működik - olyan személyiségek fordultak meg a falai között, mint Rousseau, Diderot, Robespierre, Voltaire, Napóleon vagy Balzac. A francia forradalom egyik híres színhelye volt a kávéház, így egyfajta szimbólummá is vált a párizsiak körében. A konyha hagyományos francia: itt érdemes megkóstolni a hagymalevest, a csigát vagy a tengeri herkentyűket. Egy háromfogásos ebédért átlagosan 40-50 eurót kell fizetni.

A Life.hu tippje:

Itt érezni igazán, hogy a francia gasztronómia nem a sietős érkezésekről szól - érdemes kényelmesen hátradőlni, és élvezni a történelmi atmoszférát.

5. Ladurée - a macaron szülőhazája (75, avenue des Champs Elysées)

Az utóbbi évek gasztronómiai őrületének számító macaront ebben az 1862-ben alapított Champs Elysées-i cukrászdában alkotta meg először Pierre Desfontaines, az alapító Louis-Ernest Ladurée unokája. A csokoládés, pisztáciás és vaníliás ízek mellett érdemes olyan különlegességeket is megízlelni, mint a narancsvirágos, a rózsás vagy a sóskaramellás, esetleg a kókuszos macaron.

A Life.hu tippje:

A cukrászdában elvitelre, díszdobozban is kaphatsz macaront, ami nagyon jól jöhet, ha exkluzív ajándékkal szeretnél hazatérni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Irány a piac!

Ha az éttermek után kedvet kaptál a főzéshez, szerezd be a hozzávalókat a hagyományos élelmiszerpiacokon: a Champs-Elysées és a Diadalív környékén a Poncelet és a Lévis, valamint a Ternes fedett piac vár friss árukkal, a Bastille tér környékén a Place d'Aligre-en vásárolhatsz be.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.