szakértő ajak bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kamillának komoly problémát okoz, hogy nagyon szárazak az ajkai. Az ajakápolók nem, a krémek pedig alig hatnak, így a fiatal lány hiába küzd kitartóan a cserepesedés ellen. Benke Rita természtgyógyász szerint a problémát nem az ajkak érzékenysége okozza, máshol van a gond. A Life.hu szakértője válaszolt Kamilla kérdéseire és tanácsokkal is ellátta őt.

"Tisztelt Szakértő!

Rettentően szárazak az ajkaim. Naponta kb. egy liter folyadékot fogyasztok, és sok gyümölcsöt is eszek. Azt tapasztaltam, hogy a friss levegőn sokszor megszűnik a probléma, de iskolás vagyok, így nem lehetek mindig a szabadban. Régebben nem voltak ilyen gondjaim.

Thinkstock
Thinkstock

Különböző ajakápolókat és szőlőzsírokat is próbáltam már, de nem váltak be. Most egy gyógyszertári krémet használok, ami nagyon rövid időre (kb. öt perc) használ, aztán újból kiszáradnak az ajkaim. Otthon ezért nem is kenem be, nehogy hozzászokjon a krémekhez. Mi lehet a gond? Középiskolás lány vagyok, és másfél éve jelentkezett először a probléma.

Előre is köszönöm,
Kamilla"


Kedves Kérdező!

Az egy liter folyadék nagyon kevés. Gondolj bele, hogy egész nap egy fűtött és száraz helyiségben vagy, otthon és az iskolában is. Meleg helyen fokozott a vízvesztés, hiszen - a kinti páradús levegővel szemben - bent a szárító hatás érvényesül. Ha még sportolsz is - amit őszintén remélek -, akkor az egy liter folyadék a vízháztartásnak még a délelőtti szinten tartásához sem elég. Azt is figyelembe kell venni, hogy a kávé vagy más koffeintartalmú italok is dehidratálják a szervezetet.

A külső ápolás is fontos, de még jobb és hatékonyabb, ha belülről teszünk valamit a probléma megoldása érdekében.

Egy felnőtt embernek az ún. civilizált világban naponta legalább 2,5-3,5 liter egészséges folyadékot kell innia ahhoz, hogy a szervezete működése kifogástalanul megvalósulhasson, hiszen minden életfunkciónk (sejtműködés, vér- és nyirokkeringés, emésztő enzimek, nyál-, hasnyál-, epetermelés, vizelet-kiválasztás, méregtelenítés stb.) csak víz, sejtplazma és vérplazma jelenlétében működhet.

Thinkstock
Thinkstock

A folyadék mellett fontos a "kenőanyag" is. Sokak szervezetében nincs elegendő zsiradék, például mert fogyókúráznak. Természetesen nem jó, ha súlyfelesleget cipelünk, az úgynevezett transzzsírok ártalmasak a szervezetnek (amelyek szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak), míg az omega zsírsavak elengedhetetlenül fontosak.

Ha elegendő folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, és mégis száraz valahol a bőrünk, akkor felmerül, hogy valami kisebb-nagyobb problémával küzd az a terület, vagy a folyadék minősége nem megfelelő. Emoto, japán professzor fedezte fel, hogy a vastagbél mikroszkopikus szerkezete és a tiszta víz molekuláris szerkezete is szabályos hatszög alakú. Csak abban az esetben jutnak a sejtjeink elegendő folyadékhoz, ha ez a struktúra nem sérült, nem deformálódott. Nem lennék meglepve, hogyha az alkarjaid, könyököd, lábszárad, térded bőre is száraz lenne.

Thinkstock
Thinkstock

Lehetséges megoldások:
- Próbálj minél több időt jó levegőn lenni, sétálni, sportolni!
- A hálószobában tegyél a radiátorra összehajtogatva egy nedves fürdőlepedőt a helyiség páratartalmának biztosítása érdekében, lehetőleg minden éjjel.
- Napi 2,5-3,5 l szénsavmentes ásvány-, tisztított vagy csapvizet igyál legalább!
- Kezdd a napot egy pohár langyos víz elfogyasztásával, majd 10 perc múlva nyelj le egy teáskanál olívaolajat!
- Naponta fogyassz joghurtot, kefirt, írót (de tejet egyáltalán ne), mert ezek segítik az egészséges bélflóra fennmaradását!
- Rendszeresen egyél sütőtököt és sárgarépát, mert A-vitamin-tartalmuknál fogva a bőr jó barátai!
- Külső segítség lehet, ha az ajkaidba masszírozol 1-1 csepp mézet, citromlevet és 1-2 csepp olívaolajat is, naponta többször.
- Masszírozz bele az ajkaidba 1 csepp geránium illóolajat (bioboltokban, patikákban kapható)!

Kíváncsian várom, hogy milyen eredményre jutottál.

Benke Rita, természetgyógyász.



Tedd fel kérdéseidet az info@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.