Száraz, cserepes száj? Így lesz újra csókolnivalóan puha

ajakápolás olívaolaj cserepes ajkak szépségápolás cukor házi gyógymód szépség méz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hideg, szeles idő könnyen kiszárítja az ajkat, melynek bőre akár egy apró mozdulat hatására is berepedhet. A száraz, cserepes száj ellen azonban sokat tehetsz egy kis odafigyeléssel és törődéssel.

Az ajakradírok, kozmetikumok rendszeres használata és a tabuk kerülése mellett fontos, hogy betarts néhány alapszabályt: legalább másfél-két liter folyadékot igyál minden nap, ezzel az egész szervezetedet hidratálod, beleértve az ajkaidat is. Próbáld megállni, hogy a hidegben nyalogasd a szádat, ezzel ugyanis csak még inkább kiszárítod a bőrt. Ne harapdáld az ajkadat, és legfőképpen ne próbáld lehúzogatni a bőrdarabkákat, mert mélyebben beszakadhat a szád, és akár el is fertőződhet.

Thinkstock
Thinkstock

Gyógyír a kicserepesedésre

Egy kevés vazelin vagy olívaolaj hatékonyan gyógyítja az ajkaidat. Naponta négy-öt alkalommal egy-egy cseppel kenegesd, ennek hatására megpuhul a bőr. Így már könnyebben és problémamentesen távolíthatod el a bőrdarabkákat akár egy langyos vízbe mártott, tiszta gézlappal óvatosan dörzsölgetve, akár kifejezetten az ajak ápolására szolgáló radírral.

Utóbbiból számtalan típust találni a drogériákban, de nem kell feltétlenül ezekre költened: te magad is készíthetsz otthon. Elég egy kis méz, némi olívaolaj és cukor, és az ebből készült sűrű masszával radírozd át a szádat. A hatóanyagokban gazdag méz és a bőrpuhító olívaolaj csodát tesz az ajkaiddal, míg a cukor kíméletesen távolítja el a bőrt anélkül, hogy felsértené a szád. (Ha nincs időd kevergetni, nedvesítsd be az ajkaidat, és csak a cukorral dörzsöld át. Ezt csak akkor használd, amikor már a korábban használt ajakbalzsamtól vagy olívaolajtól felpuhult a bőr.)

Előzd meg a problémát!

Ha rendszeresen ápolod az ajkaidat, akkor nem okoz majd gondot a kicserepesedés. Használj természetes alapanyagokból készült, esetleg méhviasztartalmú ajakápolót, naponta többször: reggel, indulás előtt, minden alkalommal, amikor ittál vagy ettél, megtörölted a szádat vagy fogat mostál, és lefekvés előtt is tanácsos jó alaposan bekrémezned.

A fényvédelemről is gondoskodj. Télen keveseknek jut ez eszébe, pedig a káros napsugarak mennyisége ekkor sem csökken, tanácsos tehát a hideg hónapokban is fényvédőt tartalmazó terméket használnod. (Ha úgy érzed, ez csípi az ajkaidat, vagy csak fokozza a problémát, akkor ne erőltesd, vannak, akik allergiások az ajakbalzsamokban lévő fényvédőkre.)

Thinkstock
Thinkstock

A kiszáradásra hajlamos ajkaidat ápold kétnaponta mézes pakolással. Egy kevés mézzel kenegesd be a szádat, és 15 percig próbáld meg rajtahagyni. Ezután lenyalhatod. A mézben lévő hatóanyagok vitalizálják és táplálják az érzékeny bőrt.

Amit kerülj

Ne használj olyan ajakápoló terméket, ami kámfort vagy fenolt tartalmaz. Ezek fertőtlenítő hatással bírnak ugyan, ám emiatt elősegítik a bőr kiszáradását. Ha kiszáradt, sőt egy-két helyen ki is repedt már a szád, kerüld a savas, sós ételeket, melyek még jobban kicsípik a bőrt. A túlzottan mentolos, erős fogkrémek és szájöblítők sem javasoltak, ezek ugyanis folyamatosan irritálják az ajkakat.

Minél több B-vitamint!
A B2-vitamin hiánya fokozza a száj kiszáradását, kirepedezését, ezért fogyassz elegendő mennyiségű tejet, sajtot, tojást, továbbá teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket, de a máj, a hal és a leveles zöldfőzelékek is gazdag B2-vitaminforrások, ezért azokat se hanyagold.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.