szemöldök smink szépség tetoválás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olvasónk, Vera arra készül, hogy sminktetoválást készíttessen magának. Előtte azonban szakértőnkhöz fordult, hogy a beavatkozás előnyeiről, hátrányairól tájékozódjon. Pintér Andrea smink- és maszkmester, a Life.hu szakértője válaszolt a kérdéseire.

"Kedves Szakértő!

Én a tartós sminkekről érdeklődnék. Több hirdetést is láttam már, de nem vagyok elég bátor, hogy belevágjak. Pontosan milyen területekre alkalmazzák? Milyen festékanyagokkal dolgoznak? Ártalmas lehet az egészségemre egy ilyen sminktetoválás? Szakértőként mit gondol, érdemes ilyen tartós sminkbeavatkozásra költeni? Vagy ne csúfítsuk el magunkat? Ha nem sikerül, lehet korrigálni?

Köszönettel,
Vera"

Thinkstock
Thinkstock

Kedves Kérdező!

A legtöbb nő remek ötletnek találja, ha nem kell reggel egy órával korábban kelnie, mégis mindennap vonzó és mutatós külsőt kölcsönöz neki a tartós make-up. Azonban ez a csodás lehetőség nem feltétlenül jelenti mindig a legjobb megoldást. Vannak érvek és ellenérvek, melyeket érdemes megfontolni, mielőtt a kozmetikai tetoválás mellett döntünk. Kérdéseidre sorban válaszolok:

Pontosan milyen területekre alkalmazzák?
Az arc számos területén alkalmazható: ajakkontúr, szemöldök, tusvonal, ajaksatírozás.

Milyen festékanyagokkal dolgoznak?
A festékek legtöbbje vagy valamilyen fémből, vagy növényi alapanyagból származik. Manapság elég elterjedt az ásványi színezékek használata is.
Fekete festék: leggyakrabban valamilyen szénszármazék, a szén ritkán okoz irritációt.
Bíbor: mangánból is készülhet, ami helyi allergiás reakciót okozhat.
Vörös festék: a legtöbb problémát okozó szín. Létezik fémből nyert változata, pl.: kadmiumvörös, amely fényérzékenységet okozhat, vagy a kármin, ami szantálfakivonatot tartalmaz, és szintén kiválthat allergiás reakciókat.
Barna festék: vasoxidot vagy kadmiumsót tartalmazhat, az utóbbi szintén fényérzékenységet eredményezhet.

Gyakran tisztázatlan a festékek összetétele, ezért fontos, hogy megbízható, a munkáját felelősséggel végző szakemberhez forduljunk. Végeztessünk mindig festékes bőrpróbát! Így csökkenthetjük az allergiás problémákat.

Ártalmas lehet az egészségemre egy ilyen sminktetoválás?
Az esetek döntő többségében nem. Gondos szakemberválasztás és a megfelelő higiéniai előírások betartása esetén a minimálisra csökken a kockázat.

Szakértőként mit gondol, érdemes ilyen tartós sminkbeavatkozásra költeni?
Van olyan szépészeti probléma, ami indokolttá teszi a tartós make-up használatát. Előfordul, hogy a hiányos szemöldök vagy a vékony ajkak komolyan nehezítik a mindennapok megjelenését. Ilyenkor csodákra képes egy-egy jól elkészített sminktetoválás. Sokszor egy-egy műtéti beavatkozás után is látványos megoldás lehet a permanent make-up. Összességében azt hiszem, megfelelő helyen és módon alkalmazva rengeteg örömet adhat a viselőjének. Olyan technika, amit okosan és kellő fegyelmezettséggel alkalmazva sok-sok éven át visszaadhatja viselője önbizalmát.

Thinkstock
Thinkstock

Vagy ne csúfítsuk el magunkat?
Nagy hibát követhetünk el egy-egy "divatos", a természetes vonaltól eltérő formájú és színű tetoválással. Fontos tudni, hogy a bevitt festék idővel elhalványul, helyenként el is tűnik, de sokszor a vártnál jóval hosszabb ideig is megmarad. Változhat a bevitt festék színe is, ezt is érdemes figyelembe venni. Bizonyos korban két-három év hosszú idő, és az arc közben esetleg jelentősen megváltozhat. A szemöldök akár fél cm-rel is lejjebb kerülhet, ilyenkor a néhány éve készült tetoválás előnytelenül mutathat.

Ha nem sikerült, lehet korrigálni?
Külön szakemberek foglalkoznak az "elfuserált tetoválások" korrekcióival. Általában véve kevés a tökéletes megoldás. A problémát leginkább akkor lehet jól orvosolni, ha csak a színt kell javítani, vagy egy vékony, esetleg részlegesen kikopott vonalat helyrehozni. Talán a lézeres eltávolítás a legjobb módszer. Szokás még testszínű festékkel átfesteni a javítani kívánt részt is. Ez esetben érdemes figyelembe venni, hogy ez a terület nem barnul majd együtt az arc többi részével.

Üdvözlettel:
Pintér Andrea



Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!



Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.