Koszosabbak a WC vizénél a gyorséttermi jégkockák

baktérium egészség életmód jégkocka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy 12 éves diák által készített tanulmányból azt a meglepő információt kaphatjuk, miszerint a gyorséttermi italokban levő jégkockák több koszt tartalmaznak, mint a WC-tartályból lefolyó víz.

Jasmine Roberts öt dél-floridai étteremben felszolgált jégből vette a mintákat nyertes kutatómunkájához, melyek között önkiszolgáló jégautomatákból vett, illetve a drive-in éttermek ablakain át kézhez kapott jégkockák egyaránt előfordultak. Ezt követően a diáklány ugyanezen éttermekben található WC-k vizéből is mintát gyűjtött, és a Dél-Florida Egyetem laboratóriumában valamennyi minta baktériumait kielemezte. A jég számos esetben tartalmazott E.coli baktériumot, amely az emberi bélben él és számos fertőzéssel hozható összefüggésbe.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mindennek hátterében Roberts, valamint dr. David Katz szakértő szerint is egyrészt a nem megfelelő tisztaságú jégkészítő gépek, valamint a jéglapátoló kanalak mosatlan kézzel való használata állhat. A WC vize ugyanakkor azért tiszta, mert az a fertőtlenített, városi vízhálózatból érkezik a tartályba. A diáklány által ismertetett tények természetesen nem kell, hogy pánikra adjanak okot, ám a figyelmet érdemes felhívni rá, hogy az italokba szánt jéggel nagyobb higiéniai körültekintéssel kéne bánni az éttermi dolgozóknak.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.