Franciaország utazás program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha rajongsz a gyönyörű tájakért és a gasztronómiai csodákért, mi lehetne szebb élmény, mint megcsodálni a napsütötte szőlőhegyek lankáit, és autentikus környezetben kortyolgatni a zamatos nedűket? A Life.hu most elkalauzol Franciaország egyik legszebb régiójába, amely a borkedvelők paradicsoma.

Champagne - minden megállónál egy korty édes mámor

A pezsgő neve egyet jelent a luxussal és az eleganciával. Eredete régre nyúlik vissza, ám igazi forradalma a hautvillers-i bencés apát, Dom Pérignon nevéhez fűződik: ő palackban tárolta a borokat, majd az így lezajló második erjedéssel keletkeztek a ma ismert pezsgők. A Franciaország északkeleti részén lévő Champagne borvidék a pezsgő őshazája, ahol minden régiónak - Montagne de Reims, Cote des Blancs, Aube és a Vallée de la Marne - sajátos arculata van. Mielőtt a pincék hűvösében belevetnéd magad a borkészítés kulisszatitkaiba, érdemes ellátogatnod a terület szívébe, a gyönyörű Épernay-be, amely remek kiindulópont túrázáshoz, biciklizéshez. Az Avenue de Champagne a világ legrangosabb sugárútja, ahol reneszánsz és klasszikus stílusban épült 19. századi kúriák sorakoznak, illetve számos rangos pincészet is itt található, mint pl. a Moët&Chandon, a Perrier-Jouët, a Mercier vagy a Pol Roger. Ha szeretnéd meglátogatni a leghíresebb pezsgőházakat, érdemes online regisztrálnod a tárlatvezetésre.
Bővebb infó: http://www.champagne.fr/

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje:

A nyaralásod úgy lesz teljes, ha megtekinted a mészkőbe vájt mintegy 100 km hosszú alagutat a város alatt, a pezsgőházak felbecsülhetetlen értékű kincseivel.


Barangolj a szőlőültetvényekkel tarkított vidéken

A Marne-folyó mentén ősi kastélyok és festői szépségű falvak látványa fogadja az arra járót. Itt a tradicionális champagne-i szőlőfajták közül főként a Pinot Meunier-t termesztik, amely a pezsgő egyik alapanyaga. A családi tulajdonban lévő pincészetek mindig szívesen fogadják a látogatókat, ahol te is megkóstolhatod a legfinomabb különlegességeket, és megtanulhatod azokat a szakkifejezéseket, amelyek e gyöngyöző nedű világára jellemzőek. Ha szívesen elmélyülnél a térség kultúrájában és történelmében, a Marne-völgye csodás túraútvonalakat és más kincseket is tartogat számodra: Condé-en-Brie nevezetessége a hercegi kastély, figyelemreméltó Mézy-Moulins gótikus temploma is, a Dormansban lévő emlékművet pedig az első világháború hőseinek tiszteletére építették.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje: Érdemes ellátogatnod Jean de La Fontaine szülőföldjére, Château-Thierry-be. A múzeumi gyűjtemény bepillantást nyújt a híres francia író életébe.
Bővebb infó: http://www.musee-jean-de-la-fontaine.fr/

A Life.hu extra ajánlata: 5 nap Párizsban




A Marne-folyó túloldalán található Hautvillers, melynek szőlőültetvényein munkálkodott Dom Pérignon. A bájos borfalu utcáit járva megcsodálhatod a kovácsoltvas cégtáblákat, amelyek jelzik, hogy milyen tevékenységet űztek a régiek. A túraútvonalak mentén gyönyörködhetsz a vidék természeti szépségeiben, ellátogathatsz a "pezsgőfalvak" családi pincészeteibe, akik közül sokan kóstolókat tartanak a saját teraszukon, így igazán autentikus környezetben ismerkedhetsz meg Champagne legízletesebb nedűivel.
További információk a bortúrákról: http://www.tourisme-en-champagne.com/, http://www.winetour-france.com/champagne-tours.asp

A Life tippje:

A régió a vadászok paradicsoma, ezért ha kíváncsi vagy a helyi ételkülönlegességekre, szinte minden étterem menüsorán megtalálhatod a szarvast, a vaddisznót, a nyulat és a fácánt. A Marne-völgyében feltétlenül kóstold meg a pezsgőben pácolt kakast és a póréhagymás pitét, ami az egyik legnépszerűbb étel Észak-Franciaországban.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

És még:
- A Champagne régióba legkönnyebben autóval juthatsz el, de vonattalis megközelítheted, a Champagne-Ardenne hivatalos turisztikai oldalánpedig igényed és pénztárcád szerint válogathatsz az egyes szállástípusok között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.