fashion week vásárlás lábbeli szabály cipő tipp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A cipő az egyik legmeghatározóbb kiegészítője minden egyes outfitnek. Sajnos azonban ez egy olyan kiegészítő, amely sokba kerülhet, és nem csak az ára miatt - sok fájdalmat is okozhat, ha nem jól választunk.

Van azonban néhány tipp, amelyeket ha megfogadsz, nemcsak olyan cipőket tudsz vásárolni, amik jól néznek ki, hanem amiket imádsz viselni, mert kényelmesek is. Legyen az elegáns vagy sportos álmaid lábbelije, van néhány dolog, melyet jó, ha észben tartasz. A Life.hu tippjeivel végre sikerülhet megtalálni a tökéletes cipőt a tökéletes áron!

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

1. Tartsd szem előtt a költségvetésedet!

Már van három pár fekete magas sarkúd? Emlékezz: azért, mert le van árazva egy szép darab, még nem jelenti azt, hogy muszáj megvenned. Ne vásárolj elhamarkodottan, inkább írj egy listát, hogy milyen cipőkre van igazán szükséged.

2. Vásárolj a nap végén!

A kezed és a lábfejed megdagad a nap folyamán, ezért a reggel vásárolt cipő később igen nagy fájdalmat okozhat. Ahhoz, hogy a valódi méretedben vegyél lábbelit, a nap második felében indulj a boltok felé, hiszen már jobban fogod érezni, mi az, ami valóban kényelmes.

3. Légy tisztában a lábad boltozatával!

Ha úgy érzed, lehetetlen küldetés egy kényelmes sport/futócipőt találni, akkor lehet, hogy "tudatlanságod" az oka. Nagyon fontos, hogy tudd, milyen boltozata van a lábadnak: normál, lapos vagy magas. Ezt könnyen megállapíthatod, ha vizes talppal rálépsz egy papírra. Ha majdnem teljes szélességében látod a lábnyomodat, akkor bizony lúdtalpas vagy, lapos lábboltozattal. A másik véglet a magas boltozat, amikor a lábnyomod középső része hiányzik a papírról. A normál boltozat értelemszerűen a kettő között van, a lábnyomodnak körülbelül a fele látszódik. Ha ezt tudod, nagyobb siker reményében indulhatsz cipőkeresésre. Még egy tipp: első alkalommal érdemes egy futóboltba menni, ahol teljes vizsgálat alá vetik a lábfejedet, majd ezután tanácsot is adnak, hogy milyen modell lenne a legjobb számodra.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

4. Próbálj fel három méretet, mielőtt fizetsz!

Ha biztosra szeretnél menni, először próbáld fel a kiválasztott párat abban a méretben, amit alapvetően hordasz, majd egy fél számmal nagyobbat és kisebbet is. Sokan csak egy méretet vesznek mindig, pedig a különböző márkák, sőt márkán belül is az egyes kollekciórészlegek változóak lehetnek méretükben. Ha bizonytalan vagy, válaszd a fél számmal nagyobbat, így bele tudsz rakni egy betétet, amitől még kényelmesebb is lehet a cipő.

5. Ha nem tudsz benne járni, ne vedd meg!

Ugye bosszantó, mikor az új cipődben csak ülni tudsz? Igaz, hogy fantasztikusan néz ki, de gyakorlatilag sehova nem tudod felvenni. Inkább költsd olyanra a pénzedet, amiben járni is tudsz!

6. Viselj valami csinosat!

Mindenki akkor érzi jól magát, ha jól néz ki. Jóganadrágban magas sarkút próbálni nem a legjobb ötlet. Vegyél fel egy szép ruhát vagy csinos szoknyát, nadrágot, ha alkalmi cipő keresésére indulsz.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

7. Válassz telitalpú fazont!

A magas sarkú cipők sajnos nem a legkényelmesebbek, és gyakran okozói a kalapácsujjnak, benőtt körömnek, hólyagnak, becsípődött idegnek, ficamnak és gyulladásnak. Ha azok közé a nők közé tartozol, akik szeretnek magasak lenni, vagy akiknek kötelező viselet az elegáns cipő, a wedge vagy platform fazon ideális választás. A telitalp nagyobb területen éri a talajt, így egyenletesen oszlik el a testsúlyod, és több támaszt kap a lábad.

8. Felejtsd el a trendeket!

Ha egy cipő nem áll jól, rakd vissza a polcra, és keress tovább! Például a bokacsizma vagy bokapántos cipők "elvágják", így optikailag rövidítik a lábadat. Ez pedig nem előnyös egy olyannak, akinek eleve rövid lábai vannak, még akkor sem, ha a kiszemelt darab megfelel a legutolsó trendeknek.

Kell egy kis kötöttség!http://www.life.hu/legytrendi/20130903-kotott-puloverek-kardiganok-oszre-divat-trend.htmlLazától az elegánsig - őszi nadrágtrendekhttp://www.life.hu/legytrendi/20130904-nadragdivat-oszre-a-legtrendibb-fazonok.htmlÁtalakít a Jónő Team: Átváltozott a szülinapos Diahttp://www.life.hu/legytrendi/atalakitunk/20130902-atalakit-a-jono-team-takacs-nora-30-szuletesnapjara-valtozott-at.htmlFekete blúz - Találd meg a saját stílusodban!http://www.life.hu/legytrendi/20130902-fekete-bluz-talald-meg-a-sajat-stilusodban-divat-trend.htmlSurranók és tűsarkak - őszi cipődivathttp://www.life.hu/legytrendi/20130829-surranok-tusarkak-loaferek-balerinak-cipodivat-2013-osz.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.