Biztosak vagyunk benne, hogy rengeteg csodaszép tavat láttál már életedben, ám a természet néha meglepő dolgokat produkál, amikor fenomenális kreativitással varázsolja egyedivé a megszokottat. A világ rejtve van igazi kuriózumnak számító tavakkal, amelyek lélegzetelállító színekben tündökölnek. Íme, a Life.hu válogatása a legkülönlegesebbek közül!

Az ördög fürdőkádja: Ngakoro tó, Új-Zéland

Az új-zélandi krátertó hihetetlenül élénk, szinte már természetellenes színe évről évre turisták tízezreit kápráztatja el, és távolról úgy néz ki, mintha valaki sárgászöld festéket öntött volna egy medencébe. A kénes illatú (valójában meglehetősen büdös) vulkáni táj, ahol a krátertó keletkezett, még ma is aktív, és e különös természeti jelenség Új-Zéland legszínesebb geotermikus attrakciója, a Wai-O-Tapu Wonderland területén található. Itt a látogatók hatalmas krátereket, gőzölgő földeket, fortyogó iszapokat és különböző színekben pompázó tavakat csodálhatnak meg.

Forrás: Thinkstock

Vörös lagúna tele flamingókkal: Bolívia

A különböző árnyalatokban pompázó, sós vizű lagúnák a gyönyörű Eduardo Abaroa Nemzeti Parkban találhatóak, és a világ legszebb természeti csodájaként emlegetik őket. A sekély tavak elszíneződéseit a vízben élő növényi mikroorganizmusok okozzák, némelyikük hófehér, mások türkiz színűek, ám a legfantasztikusabb látványt a Laguna Colorada nyújtja, melynek vize a napszaktól és a hőmérséklettől függően mély narancssárga-vörös árnyalatú. A szinte már földöntúli táj igazi különlegességei az őshonos flamingók, melyeket napjainkban a veszélyeztetett fajok között tartanak nyilván.

Forrás: Thinkstock

Az „eltávozott lelkek nyughelye": Kelimutu tó, Indonézia

Kelimutu Tiwu Telu egy kicsi, de jól ismert vulkán az indonéz Flores-szigeten, melynek tetején három, egymástól markánsan eltérő színű krátertó terül el. Az itt élők a vulkánnak természetfeletti jelentőséget tulajdonítanak, és úgy vélik, hogy ezek a tavak őseik nyughelyei, melyek a szellemek hangulatától függően változtatják színüket. Az „Idősek tava" (Tiwu Ata Mbupu) jellemzően égszínkék, a „Fiatal férfiak és lányok tava" (Tiwu Nuwa Muri Koo Fai) általában zöld, míg a harmadik, az „Elvarázsolt tó" (Tiwu Ata Polo) gyakran vérvörös, ám olykor feketés-zöldes színben pompázik.

A Life.hu extra tippje

Gyönyörködj Indonézia egzotikus tájaiban! Utazás a mesés országba már 98.900 Ft / fő / 7 éjtől

Forrás: Thinkstock

Egy törött tükör legendája: Öt virág-tó, Kína

A Csiudzsajgon völgy büszkesége a teljesen átlátszó vizű Wuhua Hai, amit Öt virág-tóként is emlegetnek. Színe időnként változik, néha türkiz, néha sárgászöld, de általában gyémánt kék, és a többi tóhoz képest sohasem fagy be télen, ezért a helyiek szent területként tisztelik. A Wuhua Hai egyike a 108 „Haizi"-nak (ami kínai nyelven tenger fiát jelent), vagyis a nemzeti park többszínű tavainak, melyek a legenda szerint akkor keletkeztek, amikor egy ősi istennő leejtette azt a tükröt, amit a kedvesétől kapott, így az 108 darabra tört össze.

 

Forrás: Thinkstock

Akár egy gigantikus eperturmix: Retba tó, Szenegál

Nyugat-Afrikában, 35 km-re Szenegál fővárosától az idelátogatók egy szokatlan természeti látványosságra bukkanhatnak. A Retba-tónak (másnéven Lac Rose-nak) igen magas a sótartalma, így könnyű lebegni a felszínén, és napszaktól függően váltogatja színét a világos lilától egészen a sötét rózsaszínűig. Az egyedi árnyalatokért a sószerető mikroorganizmus, a Dunaliella salina felel, amely hatalmas mennyiségű karotinoid pigmenteket szintetizál - a jelenség főként száraz hónapokban figyelhető meg, és kevésbé látványos esős időszak idején.

Forrás: Thinkstock

Pokol vagy mennyország? Szürreális tavak Etiópiában

Etiópia különleges természeti képződménye a Dallol vulkán, amely a Föld egyik legforróbb helyén, a Danakil mélyföldön helyezkedik el kb. 130 méterrel a tengerszint alatt. Az egész területet só borítja, és a több száz kis gejzír állandóan aktív, melyek különleges alakzatokat és pszichedelikus színeket hoznak létre. Az 1926-os vulkánkitörés eredménye a 30 méter széles kráter a Fekete-hegy lábánál, amely tele van színes tavakkal, ám e lenyűgöző látvány rendkívül félrevezető: a foszforeszkáló tavak sok esetben erősen savasak, a föld alól felszabaduló gázok pedig mérgezőek lehetnek.

Forrás: Thinkstock