Ez tényleg működik! Egészséges ételek fejfájás ellen

Forrás: Thinkstock -
fejfájás görögdinnye spenót koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakértők szerint a fejfájást úgy tudjuk leginkább megelőzni, ha tisztában vagyunk vele, mi váltja ki. A krónikus fejfájásban szenvedők általában jól tudják, milyen ételek vagy italok hatásár tör rájuk a fájdalom, ám vajon azt is lehet tudni, hogy mik azok az ételek, amik épp ellenkezőleg, jót tesznek és segítenek a fájdalom megelőzésében? Íme néhány élelmiszer, amiket ha rendszeresen fogyasztasz, megelőzheted a fejfájást. 

Spenót

A spenót zöld levelei riboflavinban gazdagok, amely a B-vitaminnak egy változata és köztudottan migrénmegelőző hatása van.

Forrás: Thinkstock

Olajos halak

Ezt is gyakran említik a szakemberek, mert elsősorban az omega-3 zsírsavnak köszönhetően rendelkeznek gyulladásgátló hatással. Így a krónikus fejfájást is képesek csökkenteni, főleg, ha ezzel párhuzamosan az omega-6 zsírsav bevitelét csökkentjük.

Görögdinnye

A gyümölcs a víztartalmának köszönhetően segít - a fejfájás hátterében ugyanis gyakran a kiszáradás áll. A szomjúságot persze legegyszerűbben egy pohár vízzel olthatjuk, de a magas víztartalmú ételek, amilyen a dinnye vagy az uborka, szintén hasznosak lehetnek, előbbi ráadásul még magnéziumot és káliumot is tartalmaz, melyekből kiszáradás esetén sokat veszíthet a szervezet.

Krumpli

Ha már a káliumot említettük, az egyik leginkább káliumban gazdag étel nem a banán, ahogy azt sokan hiszik, hanem a héjában sült krumpli, melyből egy közepes méretű 926 mg káliumot tartalmaz, vagyis egy banánhoz képest több mint a dupláját. Ha tehát kiszáradás miatt fáj a fejed, a krumpli is megoldást nyújthat.

Forrás: Thinkstock

Koffein

Ezt is fontos megemlíteni, mert ha nem viszed túlzásba a fogyasztását, szintén csökkentheti a fejfájást. Számos fejfájáscsillapító is tartalmaz koffeint, mivel az gyorsítja az orvosság felszívódását. Ugyanakkor, ha valaki már túlzottan rászokott a koffeintartalmú italokra, például a kávéra vagy a teára, annál megjelenhet az a veszély is, hogy éppen az elvonási tünet fog fejfájást okozni. Ez főleg azoknál fordulhat elő, akik rendszeresen napi 500 mg koffeint fogyasztanak, ami öt csésze kávénak felel meg.

Tudtad?

Szakértők szerint a migrén kezelésében a magnéziumnak is nagy szerepe lehet, és bár egyes vizsgálatok szerint nem mindenkinél és nem minden típusú fejfájás ellen hatásos, mivel ártani nem árt, érdemes kipróbálni. Így egy igen ízletes magnéziumforrást, a mandulát is ajánljuk, amely adagonként 80 milligrammot tartalmaz ebből az ásványi anyagból.

Szuper vacsora zöldségekkel - próbáld ki!http://www.life.hu/ez-zsir/20140314-greta-konyhaja-currys-babbal-friss-zoldsegekkel-toltott-ezekiel-lepenykenyer.htmlEgészséges ebédre vagy vacsorára vágysz? Mutatunk egy igazi finomságot egy ősi recept alapján. Próbáld ki!Ez Zsír!Önbizalomnövelés jógával? Eláruljuk, hogyan csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/20140314-jogaiskola-a-jogaklikkel-legyel-bator-es-merj-megnyilni-a-joga-segit.htmlElőfordult már, hogy úgy érezted, elszalasztottál valamit? Hogy megbántad a döntésedet és szeretted volna visszatekerni az idő kerekét? Egy közmondás szerint az ember nem azt bánja meg leginkább, amit megtett, hanem azt, amit nem. A jóga segít abban is, hogy bátor legyél és merj megnyílni – gyakorolj velünk! Ez Zsír!--7 zöldség és gyümölcs, amiket iktass be a méregtelenítésbehttp://www.life.hu/ez-zsir/20140309-gyumolcsok-zoldsegek-amiket-iktass-be-meregteleniteskor.htmlA böjti időszak legfontosabb része a megtisztulás. A szervezetre tavasszal nagyon ráfér, hogy feltöltődjön vitaminokkal, ugyanakkor nem árt száműzni a télen felhalmozódott salakanyagokat sem. Sokan léböjtkúrába vagy kőkemény diétába kezdenek, ha azonban képtelen vagy sanyargatni magad, akkor azzal is sokat tehetsz, hogy a szokottnál több zöldség és gyümölcs fogyasztásával tisztítod meg a testedet. Íme, néhány vitamindús finomság, amik nem hiányozhatnak a méregtelenítő kúrádból.Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.