„Amint meglátod, megérted a titkát” - Interjú Gyetván Csabával

Forrás: OzoneNetwork -
interjú Delhi Agra India Aranyháromszög
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Spiritualitás, bölcselet, Himalája, Gangesz, elefánt taxik, szárik, bindik és belső béke: mindezt magában hordozza India. Gyetván Csaba, az Ozone Network tévécsatorna műsorvezetője ezúttal az Aranyháromszögbe látogatott el, hogy megfejtse annak titkát. 

Merre jártál Indiában?

A forgatócsoporttal közösen végigjártuk az Aranyháromszöget, ide tartozik a főváros Delhi, Jaipur a gyönyörű palotáival és a Taj Mahal városa, Agra.

Mi volt a legsokkolóbb élményed itt?

Indiában nincs „legsokkolóbb élmény”, mert amerre csak mész, mindenütt rácsodálkozol valamire. A fantasztikus épített emlékek, az utcán (vagy épp az autópályán) szabadon bóklászó állatok, a gyönyörű száriba öltözött nők látványa éppúgy felkelti a figyelmet, mint a kézzel fogható, lépten-nyomon tapasztalható szegénység. Ha mégis mondanom kell valamit, akkor az egyik kis falu iskolájában tett látogatást emelném ki. Azt hiszem, már csak az ott történtek miatt érdemes megnézni az adást.

Forrás: OzoneNetwork

Mi az, amivel a leginkább megfogott ez az ország?

Annyira tömény az egész kulturálisan, hogy tényleg csak akkor tudod feldolgozni, ha már hazaértél, és ülepszik. Ha valaki sokat utazik, és már járt például Európa nagyobb városaiban, az tudja, hogy nagyon sok a hasonlóság, karakterükben egyre inkább uniformizálódnak, ha úgy tetszik, globalizálódnak ezek a helyek. Indiába tényleg azért érdemes elmenni, mert ez egy másik világ. A Taj Mahalra pedig nincsenek szavak, azonnal megérted a titkát, amint meglátod.

Turistaként sok szépet láthatunk Indiában, de milyen az ország igazi arca?

Ezt lehet, hogy csak akkor tudnám megmondani, ha bejártam volna az egész országot, amihez azt mondják tíz utazás sem elég. Gondoljunk bele, mennyire más arcát mutatja az ország akkor, ha az Aranyháromszöget járjuk körbe és megnézzük a rengeteg mecsetet, palotát, vagy mondjuk ha épp a fantasztikus tengerparttal rendelkező Goára utazunk, netán egy szafarira az ország déli részére.

Ha az élet úgy hozná, hogy egy hosszabb időre oda kellene költöznöd, mi az, amit mindenképpen magaddal vinnél itthonról?

Például egy füldugót biztosan vinnék: folyamatos az alapzaj kint, az emberek hangosak, az autók állandóan dudálnak. De jogsit például nem vinnék. Szerintem az életével játszik, aki itt európaiként vezetésre adja a fejét, az adásból kiderül, miért mondom ezt. Most legyen elég annyi, más dimenzióban értelmezik a KRESZ-t.

/1405/Utazz201458135557

Melyik városban telepednél le szíved szerint és miért pont ott?

Új-Delhiben, itt találhatók meg leginkább a megszokott életfeltételek egy európai számára. Mindenesetre ugyan letelepedésen nem gondolkodtam, az biztos, hogy nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy megnézhettem Indiát, szó szerint: gazdagabb lettem egy élménnyel.

El tudod képzelni, hogy a családoddal itt élsz?

Nehezen. Az oka pedig épp az óriási kulturális különbség: egy turista számára életre szóló élményt nyújt, de szerintem évtizedek alatt sem lehetne felvenni az itteni életstílust.

Jó volt hazatérni, vagy szívesen maradtál volna még?

Mindenhonnan jó hazatérni, és azt hiszem, ez az egy hét erre a területre épp elég volt, de vannak még terveim, Goa például nagyon izgat.

Mi a következő terved?

Szentpétervár. Jártam már itt, de szerintem ez az a város, amit nem lehet elégszer megnézni, annyira gazdag látnivalóban - elég csak az Ermitázsra, a téli vagy épp a nyári palotára gondolni.

OnlineUtazás: India az OzoneNetworkön

Premier: 2014. május 11-én, 15 órakor; ismétlés május 17-én 09.50-kor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.