látványosság búvár Földközi-tenger tengerfenék elhagyott helyek szobor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az olaszországi San Fruttuoso tengeröbölben, Liguriában, a Földközi-tenger közepén található az a két és fél méteres szoboróriás, amit 1954-ben helyeztek el a víz alatt, 17 méteres mélységben. A Crist degli Abissi, vagy a Mélység Krisztusa nevű műalkotást egy Daria Gonzatti nevű búvár emlékére állították fel. Elhagyatott helyek című sorozatunk újabb részében a tengerfenékre kalauzoljuk olvasóinkat.

Az idén 60 éves, bronzból készült szobor a tengerrel kapcsolatba lépőket, fürdőzőket, halászokat, tengerészeket, hobbibúvárokat oltalmazza – erre utal a vízfelszín felé emelt feje és kitárt karjai is. Minden év július utolsó szombatjának éjjelén víz alatti szertartás zajlik az alkotásnál: egy pap megáldja a tengert, a helyi búvárok pedig zseblámpák segítségével koszorút fonnak belőlük a Krisztus-szobor feje köré.

Elkészítéséhez hajóelemeket, érmeket, templomharangokat olvasztottak be. 2003-ban kiemelték restaurálásra, teljesen elrozsdásodott és egy karját is pótolni kellett, mert egy elővigyázatlan hajós a horgonyával letörte. A munka végeztével új talapzatra állították és visszaengedték a tengerfenékre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.