A 40 körüli nőket érintő életközépi válságot leginkább a lehangoltság, a teljesítménykényszer és az el nem ért célok, álmok miatti lelkiismeret-furdalás jellemzi. Az önmagát kétségbeesetten kereső és igen gyakran a környezetét értelmetlenül is bántó, kritizáló fellépés sokszor előfordul egyébként kívülállók által sikeresnek ítélt vezető nők esetében is.

Sokan hajlamosak a hormonális változások közeledtére, esetleg korai beköszöntére fogni az ilyen, elsősorban lelki jeleket, pedig a céltalanság forrása ilyenkor leginkább a belső nyugtalanság. A kritika, az eltávolodás, az új szakmakeresés jellemző magatartása helyett inkább arra kéne fókuszálni, hogy milyen ténylegesen fontos célok kínálkoznak még az életben.

Forrás: Thinkstock

Tipikus jelek

Az életközépi válság egyik tipikus jele, hogy ilyenkor az érintettek leginkább a rosszra koncentrálnak a pozitív gondolatok helyett. Ilyenkor az olyan stresszfaktorok, mint például a vállalati leépítés vagy a párkapcsolati problémák felemésztik a meglévő energiát. Jó esetben csak rövid ideig tart ez az időszak és néhány hét leforgása alatt túl lehet lépni a gondokon, de főleg a kiemelten erős önkritikával rendelkezőknél figyelhető meg, hogy évekig ebben az életszakaszban maradnak.

Trükkök az átvészeléshez

Ennek a nehezebb időszaknak az átvészelésére, illetve a negatív érzések leküzdésére jó eszköz lehet a megfelelő életmód, az egészséges táplálkozás és a sok mozgás. Persze illúzió, hogy ezek, vagy bármi más megállíthatja az idő múlását, viszont a lelkiállapotunk alakulásában nagyon is fontos szerepük van. Azok, akik fiatal koruktól kezdve élvezik például a sport áldásos testi és lelki hatásait, tudják, hogy sokkal könnyebben jutnak túl érzelmileg vagy idegileg megterhelőbb helyzeteken, és általános közérzetük is jobb. Persze, ha valaki élete közepén döbben rá, hogy eddig kimaradt a rendszeres mozgás az életéből, még akkor sincs késő, sőt. A korral fokozatosan leépülő izomzat fenntartásában, a csontok sűrűségének megőrzésében a mozgásnak rendkívül fontos prevenciós szerepe van. Tehát csupán az életmódunk átállításával is sok mindent jóra fordíthatunk ebben a kritikus időszakban.  

A férfiakat vagy a nőket érinti leginkább?

Az egyébként a férfiak jelentős részét is érintő életközépi válság időszakát az aktív gondolkodás jellemzi, de nem mindegy, hogy milyen gondolatok határozzák meg mindennapjainkat. Fontos, hogy ténylegesen a pozitív emlékeinkre, szemléletünkre, alapvető értékeinkre koncentráljunk. Ebben a szakaszban érdemes külső személy, esetleg szakember segítségét kérni, hogy a rosszul rögzült negatív gondolatmenetből kiszakítson bennünket.

Forrás: Thinkstock

Nem megfelelő táptalaj a válságból való kilábalásra, ha a negatív gondolatokra koncentrálunk. A megerősítő gondolkodás - ami korábbi pozitív élményeink felidézésén alapul - gyakorlásával hosszú távon automatizálhatjuk a pozitív attitűdünket is.

Nyiss a környezet felé!

A fenti szempontok figyelembe vétele különösen fontos, mivel az életközépi válság elhanyagolása esetén életünk alakítására hosszú távon negatívan ható viselkedésminták alakulhatnak ki. Ilyenek például a karrier szempontjából különösen hátrányos bűntudat és a sérelmek felerősödése, az abszolút elzárkózás a munkatársaktól, a saját teljesítményszint alábecsülése, vagy az innovatív karrierlépésektől való abszolút elzárkózás. A legfontosabb, hogy ezek elkerülése érdekében nyissunk a környezet felé, és ha szükséges, forduljunk szakemberhez, mert saját korlátainkat és fejlesztési céljainkat a kívülállók láthatják legreálisabban.