Valószínűleg te is ismersz olyan nőt, aki kitartóan, szívvel-lélekkel, mások számára is példaértékűen végzi a munkáját. Három év alatt 21 ilyen rendkívüli asszony kapta meg az Aranyanyu Díjat. 2014-ben ismét keressük ezeket a hétköznapi hősnőket.

2011-ben Rácz Zsuzsa írónő és a Richter Gedeon Nyrt. hozta létre az Aranyanyu kezdeményezést. A Richter Aranyanyu Díj legfontosabb missziója a nők önbecsülésének növelése, a hétköznapi hősök elismerése. Mostantól szeptember 21-ig jelölheted a környeztedben élő, érted, értünk, gyermekeinkért, barátainkért, közösségünkért nap mint nap sokat tevő orvosnőket, pedagógusokat vagy egészségügyi szakdolgozókat. A jelölésedet itt adhatod le!

2014-ben hat nő lehet Aranyanyu
2014-ben hat nő veheti majd át a kétszázezer forintos pénzjutalmat és a Richter Aranyanyu Díjjal járó elismerést. Novemberben a www.aranyanyu.hu weboldalon mutatják be a nagyközönségnek a 12 döntős Aranyanyu portréfilmjét és november 20-án derül ki, hogy közülük kik vehetik át a díjakat.

Rácz Zsuzsa írónő, mint alapító, aktívan részt vesz a díjazás folyamatában, a történeteket hivatásából adódóan íróként is szemléli: "Minden jelölés egyedi és különleges, a jelöltek hivatása, sorsa egy-egy regény számomra. Büszke vagyok arra, hogy ennyi rendkívüli nő él az országban és igazi mázlistának érzem magam, hogy sokukat személyesen is ismerhetem. Igazi példaképek számomra."

Az alapítókon kívül a zsűri tagjai: Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Dobó Kata színésznő, dr. Gyarmati Andrea olimpikon és Kriston Andrea, az Intimtorna módszer kidolgozója.
Nagy Tímeát minden alkalommal lenyűgözi a díjazottak hivatástudata, sokat merít a belőlük áradó lelkesedésből. Szerinte már az is nagy elismerés számukra, ha jelölik őket, hiszen minden pozitív visszajelzés újabb erőt ad a folytatáshoz.
Dr. Gyarmati Andreát – nem véletlenül – az olimpiára emlékezteti a díjátadó, a mindennapok dicső bajnokaként tekint a Richter Aranyanyu díjazottakra.
"A kezdeményezés reményt ad, hogy érdemes jónak és egyre jobbnak lenni abban, ami a hivatásunk, mert ez a munka meghozza a gyümölcsét, mondjuk egy Richter Aranyanyu Díj formájában" – mondta Kriston Andrea.
Dobó Kata színésznő bevallotta: hosszú ideig él a díjátadó katartikus pillanatainak emlékéből, viszi magával az emelkedett hangulatot, a szívbemarkoló érzéseket a hétköznapokon. Sajnos zsűritagként ő nem jelölhet, pedig elmondása szerint nem telik el olyan hét az életében, amikor ne érezné azt egy-egy nővel kapcsolatban, hogy ő bizony megérdemelné, hogy Aranyanyunak válasszák.

Mit kell tenned, ha jelölni szeretnél?
Az ajánlásokat három kategóriában várják a www.aranyanyu.hu honlapon szeptember 21-ig. Egy személyes történetben kell bemutatni a jelölni kívánt orvosnőt, pedagógust vagy egészségügyi szakdolgozót. A rövid írásban meg kell jelennie a jelölt elhivatottságának, odaadó személyiségének.

A beérkezett jelölésekből kategóriánként négy, tehát összesen tizenkét döntős Aranyanyut választanak ki. A jelöltekről portréfilm készül, ennek alapján internetes szavazással a nagyközönség dönthet arról, hogy kik kapják meg idén a díjat. Emellett a hattagú zsűri is odaítél minden kategóriában egy díjat, így összesen hatan vehetik át a novemberi díjátadón a Richter Aranyanyu Díjat és a vele járó, személyenként 200 ezer forintos pénzjutalmat.

Ebben az évben bővül a díjazottak száma a Ridikül különdíjnak köszönhetően. A Ridikül Magazin és a Ridikül Műsor is folyamatosan tájékoztat majd a Richter Aranyanyu Díjról, a döntősökről, a díjátadó gáláról, illetve az általuk kiválasztott különdíjasról.

Az idei díjazás folyamata már nem csupán asztali számítógépen, hanem bármilyen internetes böngészésre alkalmas eszközön követhető, illetve szavazat is leadható, ráadásul a jelölők között értékes nyeremények is gazdára lelnek. Szintén fontos újítása a 2014-es évnek, hogy a közönségszavazás is a www.aranyanyu.hu oldalon történik, érdemes tehát csatlakozni a közösséghez és figyelemmel kísérni a bizonyára negyedszer is sok izgalmat, fordulatokat tartogató eseményt.