A laktózérzékenyek számára valóságos mumus minden, amiben tejcukor található, vagyis a tej és a tejtermékek egyaránt. De nem csak nekik, bárki számára hasznos lehet, ha a megfelelő emésztés érdekében betart néhány alapszabályt. 

Tejek: Tejcukrot tartalmaznak a tej, tejtermékek és ezek felhasználásával készült ételek, italok. A tej helyett fogyaszthatunk speciális növényi italokat, mint például zab-, szója-, mandula-, kókusz- vagy rizsitalt, illetve a hagyományos tejek közül laktózmentes változatokat is. A tejtermékek nélkülözése következtében elengedhetetlen a megfelelő kalciumpótlás, így mindenképpen érdemes kalciummal dúsított változatokat vásárolni.

Forrás: Thinkstock
Vigyázat! A laktózmentes tejtermékek a cukorbetegek számára veszélyesek lehetnek.
Jó tudni
A tejcukrot egyes termékek készítésekor adalékanyagként is felhasználják, emiatt számos olyan élelmiszer is tartalmaz rejtett formában laktózt, melyekről nem is gondolnánk. Ezért érdemes minden élelmiszer összetételét alaposan elolvasni a csomagoláson.

Margarinok: A margarinok is tartalmazhatnak tejcukrot, de ma már kaphatók ezek közül is laktózmentes változatok.  Szintén az alkalmazott adalékanyagok függvényében tartalmaznak laktózt a vajkrémek, szendvicskrémek.

Sajtok: Sajtoknál a félkemény, kemény sajtok laktóztartalma csökken az érlelési eljárások következtében, így forgalomban van laktózmentes sajt is. Ilyen például a Pannonia, Parmezán, a Trappista, Gouda, Eidami, valamint a Camembert, Brie, Roquefort sajtok.

Forrás: Thinkstock

Húsfélék: A különféle húskészítmények, konzervek tartalmaznak tejcukrot, ezért a felvágottféléknél is fokozottan figyelni kell a választásnál. A különböző párizsik, virslik, szafaládék, krinolinok, májkrémek készítésénél is gyakran használnak tejcukrot, a kolbászok, szalámifélék, sonkafélék esetében többnyire nem.

Érdekesség
Az instant levesek, a salátaöntetek, a félkész és késztermékek a legtöbb esetben tartalmaznak laktózt. Figyelembe kell venni a gyógyszeripari termékeket is, mert vivőanyagként laktózt tartalmazhatnak. A laktózmentes gyógyszerek listáját a  Laktóz Érzékenyek Társasága tartja kézben. A  gyorsfagyasztott és friss gyümölcsök, zöldségfélék, natúr húsok, halak, olajok, zsírok, gyümölcslevek, tofu bátran fogyaszthatók. A laktózmentes élelmiszeripari termékek listája elérhető a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank honlapján.

Pékáruk, gabonapelyhek, sütemények: A különböző pékáruk általában nem laktózmentesek, ezért ezeket inkább házilag készítve célszerű fogyasztani. A kenyerek, a  zsemle és a kifli fogyasztható, de a sajtos, illetve a francia pékáru nem. Az ízesített reggeli gabonapelyhek is általában laktóztartalmúak, helyettük inkább otthoni, natúr pelyhekből, magvakból készített müzli ajánlott. A kész desszertek, édesipari termékek zöme tejcukrot tartalmaz, ezért inkább házilag készített verziók javasoltak.

Forrás: Thinkstock
Heléna, 44 éves

Én csak laktózmentes tejterméket veszek: a tejföl, a túrórudi, a tejszín is az, így igazából nincs vele gond. De figyelni kell, ha például étterembe megyek vagy kávézóba, akkor szólnom kell, hogy a tejeskávé laktózmentes tejből készüljön, és nem választhatok akármilyen főzeléket, ha nem én főzöm. Különben velem együtt a család is átállt a laktózmentes diétára - így volt könnyebb, célszerűbb. Ma már a puding, a tejbegríz, a tejes habarás is ebből készül.

Zsiradékok: A korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelően az állati eredetű zsiradékokkal szemben a növényi eredetűek kerüljenek előtérbe.

Az élő baktériumkultúrát tartalmazó joghurtok, kefirek: Jó kalciumforrások a laktózérzékenyek számára is, annak ellenére, hogy viszonylag magas a tejcukortartalmuk. Ezt azzal magyarázzák, hogy az aktív baktériumkultúra maga termel annyi laktázenzimet, amennyi az emésztéshez szükséges.