Laktózmentes diéta – így csináld!

Forrás: Thinkstock -
hús tej laktóz intolerancia tejérzékenység péksütemény joghurt hal egészség étkezés laktóztérzékenység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A laktózérzékenyek számára valóságos mumus minden, amiben tejcukor található, vagyis a tej és a tejtermékek egyaránt. De nem csak nekik, bárki számára hasznos lehet, ha a megfelelő emésztés érdekében betart néhány alapszabályt. 

Tejek: Tejcukrot tartalmaznak a tej, tejtermékek és ezek felhasználásával készült ételek, italok. A tej helyett fogyaszthatunk speciális növényi italokat, mint például zab-, szója-, mandula-, kókusz- vagy rizsitalt, illetve a hagyományos tejek közül laktózmentes változatokat is. A tejtermékek nélkülözése következtében elengedhetetlen a megfelelő kalciumpótlás, így mindenképpen érdemes kalciummal dúsított változatokat vásárolni.

Forrás: Thinkstock

Vigyázat! A laktózmentes tejtermékek a cukorbetegek számára veszélyesek lehetnek.

Jó tudni

A tejcukrot egyes termékek készítésekor adalékanyagként is felhasználják, emiatt számos olyan élelmiszer is tartalmaz rejtett formában laktózt, melyekről nem is gondolnánk. Ezért érdemes minden élelmiszer összetételét alaposan elolvasni a csomagoláson.

Margarinok: A margarinok is tartalmazhatnak tejcukrot, de ma már kaphatók ezek közül is laktózmentes változatok. Szintén az alkalmazott adalékanyagok függvényében tartalmaznak laktózt a vajkrémek, szendvicskrémek.

Sajtok: Sajtoknál a félkemény, kemény sajtok laktóztartalma csökken az érlelési eljárások következtében, így forgalomban van laktózmentes sajt is. Ilyen például a Pannonia, Parmezán, a Trappista, Gouda, Eidami, valamint a Camembert, Brie, Roquefort sajtok.

Forrás: Thinkstock

Húsfélék: A különféle húskészítmények, konzervek tartalmaznak tejcukrot, ezért a felvágottféléknél is fokozottan figyelni kell a választásnál. A különböző párizsik, virslik, szafaládék, krinolinok, májkrémek készítésénél is gyakran használnak tejcukrot, a kolbászok, szalámifélék, sonkafélék esetében többnyire nem.

Érdekesség

Az instant levesek, a salátaöntetek, a félkész és késztermékek a legtöbb esetben tartalmaznak laktózt. Figyelembe kell venni a gyógyszeripari termékeket is, mert vivőanyagként laktózt tartalmazhatnak. A laktózmentes gyógyszerek listáját a Laktóz Érzékenyek Társasága tartja kézben. A gyorsfagyasztott és friss gyümölcsök, zöldségfélék, natúr húsok, halak, olajok, zsírok, gyümölcslevek, tofu bátran fogyaszthatók. A laktózmentes élelmiszeripari termékek listája elérhető a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank honlapján.

Pékáruk, gabonapelyhek, sütemények: A különböző pékáruk általában nem laktózmentesek, ezért ezeket inkább házilag készítve célszerű fogyasztani. A kenyerek, a zsemle és a kifli fogyasztható, de a sajtos, illetve a francia pékáru nem. Az ízesített reggeli gabonapelyhek is általában laktóztartalmúak, helyettük inkább otthoni, natúr pelyhekből, magvakból készített müzli ajánlott. A kész desszertek, édesipari termékek zöme tejcukrot tartalmaz, ezért inkább házilag készített verziók javasoltak.

Forrás: Thinkstock

Heléna, 44 éves

Én csak laktózmentes tejterméket veszek: a tejföl, a túrórudi, a tejszín is az, így igazából nincs vele gond. De figyelni kell, ha például étterembe megyek vagy kávézóba, akkor szólnom kell, hogy a tejeskávé laktózmentes tejből készüljön, és nem választhatok akármilyen főzeléket, ha nem én főzöm. Különben velem együtt a család is átállt a laktózmentes diétára - így volt könnyebb, célszerűbb. Ma már a puding, a tejbegríz, a tejes habarás is ebből készül.

Zsiradékok: A korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelően az állati eredetű zsiradékokkal szemben a növényi eredetűek kerüljenek előtérbe.

Az élő baktériumkultúrát tartalmazó joghurtok, kefirek: Jó kalciumforrások a laktózérzékenyek számára is, annak ellenére, hogy viszonylag magas a tejcukortartalmuk. Ezt azzal magyarázzák, hogy az aktív baktériumkultúra maga termel annyi laktázenzimet, amennyi az emésztéshez szükséges.

Lehet, hogy te is laktóz érzékeny vagy? Figyelj oda a tünetekre!http://www.life.hu/ez-zsir/20141212-laktozerzekenyseg-tunetei-kezelese.htmlGyakran fáj a hasad, esetleg görcsöl vagy puffad? Hasmenésed lesz, ha tejet, tejterméket fogyasztasz? Talán nem is gondolnád, de ezek a laktóz érzékenység tünetei is lehetnek, amire mindenképpen érdemes odafigyelned.Ez Zsír!Gondoskodj a szervezetedről télen is – íme, a legfontosabb vitaminok ezekben a hónapokbanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141210-a-b-d-es-c-vtiaminokra-van-szuksege-a-szervezetednek-a-teli-honapokban.htmlA téli időszakban nehéz megfelelő mennyiségű vitaminhoz jutni a friss zöldségek és gyümölcsök illetve készételek fogyasztása által, de nem lehetetlen. Most megmutatjuk, mely vitaminok fogyasztása lenne kiemelten fontos ezekben a hónapokban, és melyiket miben találod meg. Ez Zsír!OrigoKezdődjön jól a napod! Íme, három egészséges és finom reggelihttp://www.life.hu/ez-zsir/20141209-harom-finom-es-egeszseges-reggeli-recepje.htmlTény, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, sokan azonban kihagyják a napi rutinjukból – vagy egy rosszul megválasztott fogyókúra vagy éppen a jól ismert reggeli rohanás miatt. Pedig ha ügyesek vagyunk, néhány pillanat alatt isteni finom, egészséges és kalóriaszegény finomságot varázsolhatunk az asztalra. Íme, néhány nagyszerű recept.Ez Zsír!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.