Pályakezdő vagy? Így találhatsz jó munkát gyorsan

Forrás: Thinkstock -
juttatás támogatás iskola pályakezdő állásinterjú bér munka főiskola egyetem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A munkaerőpiac egyik ijesztő vonása a pályakezdők elhelyezkedésének növekvő nehézségei. Az első állás megtalálása majdnem minden kezdő számára lényegesen meghosszabbodott, kitolódott. 

A fiatalok döntő többsége csak az iskola elvégzése után kezd ismerkedni a munkaerőpiaccal, keresi a kapcsolatot potenciális munkaadóival. Ekkor még sokan nincsenek tisztában saját erényeikkel, érdeklődési köreikkel, és jellemzően nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, képességekkel, amelyek meggyorsíthatnák elhelyezkedésüket, munkahelyi beilleszkedésüket.

Forrás: Thinkstock

A 22-es csapdája

A pályakezdők közül sokan panaszkodnak arról, hogy a legtöbb és vágyott állásokhoz a szakmai tapasztalat általában alapfeltétel. Egy pályakezdő azonban legfeljebb gyakornokként tud szert tenni szakmai tapasztalatra, amiért a cégek többsége egyáltalán nem vagy csak igen keveset fizet. sokan olyan munkahelyre adják be a jelentkezésüket, amelyhez iskolai végzettségük alapján túlképzettek, és esetleg szakmai érdeklődésüket illetően másfelé kacsingatnának szívesen. A lényeg: a havi fix bevétel.

A gyakornoki programok előnyei

Igaz, hogy egy cég gyakornoki programjában való részvétel csupán a szakmai fejlődés terén nyújt előrelépést és kevésbé anyagi téren, ám hosszú távon kifizetődő lehet néhány hónapot eltölteni egy nagyvállalati környezetben. Az itt töltött hónapok ugyanis szakmai tapasztalatnak számítanak és ezzel a tapasztalattal magunk mögött könnyebben kaphatunk munkát pályakezdőként. Sőt, sok esetben – ha megfelelő szorgalommal, kitartással, alázattal állunk a munkához - az adott cégnél lehetőséget biztosítanak az elhelyezkedésre.

Milyen egy jó pályakezdő?

Stabil egyéniség és megfelelő értékrenddel bír. Ez mindennél fontosabb, hiszen gondoljunk csak bele, amíg a szakmai tudást lehet fejleszteni, addig az emberi tulajdonságainkat, beivódott attitűdjeinket nem igazán. Éppen ezért ha valakivel megvan a közös hang, sokkal könnyebb integrálni a csapatba is. Tud csapatban dolgozni. Proaktív és magas szintű kommunikációs készséggel rendelkezik.

Forrás: Thinkstock

Így segítenek a munkaügyi központok

Pályakezdő álláskereső az a személy lehet, aki a 25. életévét – felsőfokú végzettségű személy esetén 30. életévét – nem töltötte be, a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, az illetékes kirendeltség által nyilvántartott álláskereső. További feltétel, hogy álláskeresési ellátásra a tanulmányainak befejezését követően nem szerzett jogosultságot. A munkaügyi szervezet által adható támogatások és szolgáltatások igénybevételének feltétele, hogy a pályakezdő a munkaügyi szervezet nyilvántartásában szerepeljen.

A regisztrált pályakezdők elhelyezkedésének elősegítéséhez az alábbi támogatások adhatók, melyek az illetékes kirendeltségen igényelhetők:

Vállalkozóvá válás támogatása, abban az esetben, ha valaki önmaga foglalkoztatását – munkaviszonyon kívüli tevékenységgel - egyéni vállalkozás keretében, vagy társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjaként, vagy őstermelőként oldja meg.

6 havi minimálbér folyósításának igénybevétele esetén elég, ha a munkaügyi szervezet nyilvántartásában szerepel az ügyfél

Első munkahely garancia programban való részvétel, amely az első munkahely megszerzésének elősegítését, valamint a szükséges munkatapasztalat megszerzését biztosítja.

Lakhatási támogatás annak érdekében, hogy az álláskeresők munkaerő-piaci helyzetük javítása érdekében olyan munkalehetőséget is el tudjanak fogadni, amikor a munkavégzés helye az állandó lakóhelyüktől távol esik.

A pályakezdők elhelyezkedését is elősegítő, szolgáltatásokat és támogatásokat komplexen nyújtó, uniós finanszírozású TÁMOP 1.1.2 és TÁMOP 1.1.4 munkaerő-piaci programokban való részvétel.

Íme, a legjobb munkahelyek – te is szeretnél itt dolgozni?http://www.life.hu/csalad/20150129-a-legjobb-munkahelyek-magyarorszagon-es-kulfoldon.htmlMinden évben elkészül egy lista, amelyből megtudhatjuk, hogy mely munkahelyek számítottak a legjobbnak az előző esztendőben. A legjobb munkahelyeket a hiteles felsővezetés, a teljesítményközpontú kultúra, valamint a vonzó és hiteles munkáltatói márka különbözteti meg leginkább az átlagos vállalatoktól.Család--Depresszió, kilátástalanság – a munkanélküliként töltött hónapok pszichés hátterehttp://www.life.hu/csalad/20150202-a-munkanelkuliseg-psziches-hattere.htmlAmikor munkanélkülivé válunk, nem csupán a havi bevételeink elmaradásával – és így a család mindennapi életének finanszírozási nehézségeivel - kell megküzdenünk, hanem a nélkülözöttség érzelmi, pszichológiai hátterével is.CsaládSegítség, munkanélküli lettem! - Egy tipp, amivel hamar munkába állhatszhttp://www.life.hu/csalad/20150126-munkanelkuliek-szamara-inditott-tovabbkepzesek-atkepzesek.htmlAkár váratlanul ér bennünket a hír, akár saját döntésünkből adódóan válunk munkanélkülivé, egy biztos: új munkahelyet találni manapság nem lesz egyszerű. Sokaknak nincs szakmája, vagy éppen olyan, amivel a jövőben már nem tudnak mit kezdeni. Mit lehet ilyenkor tenni? Nem szabad megijedni a továbbtanulástól, átképzéstől, mert sok esetben ez az út vezet egy új munkahely felé. Légy bátor, és vágj bele!CsaládThinkstockSzáznyolcvan fok: munkanélküliből lett csokoládégyáros – Mészáros Gábor történetehttp://www.life.hu/csalad/20141106-szaznyolcvan-fok-sorozatunk-elso-reszeben-a-munkanelkulibol-lett-csokoladegyarosrol-meszaros.htmlEgy vezető sörmárka brandmenedzsereként mindene megvolt. Aztán a recesszió derékba törte a karrierjét – Mészáros Gábor, több másik kollégájával együtt, munkanélkülivé vált. Ekkor még nem sejtette: ennél jobb dolog nem is történhetett volna vele.Család--Az anyává válás jobb munkaerővé teszi a nőket http://www.life.hu/csalad/20140530-az-anyava-valas-jobb-munkaerove-teszi-a-noket.htmlEgy friss kutatás szerint azok a nők, akiknek van gyereke, jobban teljesítenek a munkahelyükön, mivel a gyereknevelés során olyan készségeik alakulnak ki, amiknek a munkájukban is nagy hasznát veszik.CsaládThinkstockDiákmunka - Ne hagyd, hogy átverjenek!http://www.life.hu/csalad/20140521-diakmunka-elonyei-es-hatranyai.htmlMár hirdetik a cégek a nyári diákmunkákat – sok fiatal szeretne zsebpénzre szert tenni vagy éppen a következő évi tandíjra gyűjt így. Nem árt azonban az óvatosság: rengeteg cég él vissza azzal a ténnyel, hogy a tinédzserek nincsenek tisztában a jogaikkal. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.