A statisztikák szerint folyamatosan nő azoknak a száma, akik hiába próbálkoznak és várnak a babára akár évekig is, a sikeres fogantatás mégsem akar összejönni. A párok nagyjából 15-20 százalékát érinti ez a nehézség, számos esetben pedig nem a nőn múlik az anyává válás – a meddőségi problémák közel harmadának hátterében a férfiak állnak.

Az amerikai McGill Egyetem 2013-ban publikált kutatása szerint a fogantatás sikerességében, illetve a magzat egészséges fejlődésében nemcsak az anya, hanem bizony az apa étrendje és életmódja is fontos szerepet játszik. A férfimeddőség hátterében gyakran banális okok húzódhatnak. Ha a pár mindkét tagja makkegészséges, érdemes a jövendőbeli apuka életmódját is górcső alá venni.

Forrás: Thinkstock

Le a kilókkal!

A túlsúly csökkenti a tesztoszteron hormon termelését, így ha párodon van egy kis súlyfelesleg, a sikeres fogantatás érdekében érdemes diétára fognod.

Méhpempő: természetes remény meddő pároknak

Ha nehezen jön össze a baba, a mesterséges megtermékenyítés mellett a siker reményében sokféle természetes szert is szívesen kipróbálnak a párok. Itt bővebben is olvashatsz a témáról.

Nyomja el a cigit!

A dohányosoknak átlagosan 13-17 százalékkal kevesebb a spermájuk, ráadásul ennek a kevesebb hímivarsejtnek a minősége is rosszabb. Ha babát szeretnétek, az apuka tegye le a cigarettát!

Ünneplés majd a tejfakasztón!

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás ugyancsak csökkenti a hímivarsejtek mennyiségét, a hétvégi duhajkodást érdemes hát kicsit szüneteltetni. A betervezett amszterdami körutazást is halasszátok inkább későbbre, ugyanis a marihuánafogyasztás is rontja a spermiumok minőségét és mennyiségét.

Sportolni, mértékkel!

Bár a sportolás fokozza a tesztoszterontermelést, figyelni kell a mértékre. A túlzásba vitt mozgás ugyanis pont ellenkező hatást válthat ki! Ha sportra fogod a párod, arra is ügyelj, hogy lehetőleg ne a bringázást válasszátok, hiszen a kétkerekezés ugyancsak csökkenti a hímivarsejtszámot.

A csúcsminőségű sperma titka

A legjobb minőségű spermát általában a minden második, illetve harmadik napi ejakuláció eredményezi, legcélszerűbb hát, ha a babagyártás aktív időszakában kétnaponta szeretkezel pároddal. A minél hosszabb és izgatóbb előjáték pedig nem csak a szex minőségét fogja felpezsdíteni – a fokozottabb nemi vágy több spermát is eredményez.