Az állatok csodálatos hatása - lovakkal gyógyulnak a sérült gyermekek

terápia lovasterápia lovak beteg gyermek gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyógyító és igaz barát – egy ló közelsége csodálatos hatással lehet a sérült gyermekekre. A lovaglás segítségével gyorsabb, eredményesebb gyógyulás, képességfejlődés, és rehabilitáció érhető el. A lovasterápiás kezelések széleskörű alkalmazásáról Bozori Gabriellával, a fóti Lovasterápiás Központ vezetőjével beszélgettünk.

Határtalan zöld gyep, kék ég, szinte idilli környezet, egy apró szürke póni hátán pedig egy teliszájjál mosolygó kisfiú. Ő Eliot, aki ott jártunkkor éppen gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna foglalkozáson vett részt, egy Lüszike nevű aprócska ló közreműködésével. Mielőtt Gabriella leült volna velünk beszélgetni, megtartotta Eliotnak a nagyjából 30 perces foglalkozást.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

A mosolygós kisfiút ez idő alatt láthattuk a pónin hason feküdni, török ülni vagy éppen a ló hátáról kosárba dobni. Nem is gondolná az ember, hogy ebbe a fél órába mennyi változatos feladatot lehet belezsúfolni! A feladatok sokszínűségének természetesen, mint Gabriellától megtudtuk, megvan az oka. "Nála a komplex fejlesztés a cél, amibe a mozgás és a beszédfejlesztés is belekapcsolódik. Volt nagyon sok elem a ló hátán, amikor hason feküdt, oldalülésben ült, ezek nagyon jól fejlesztik az egyensúlyt, a mozgáskoordinációt és a mozgásoknak a megtervezését, kivitelezését. A célbadobós feladatokkal a vizoumotoros koordinációit próbáljuk fejleszteni, hogy a szemmozgást meg a fókuszt össze tudja hangolni a céltárggyal. Ezek mind olyan dolgok, amikre majd az iskolában nagyon nagy szüksége lesz, például írni nem tud megtanulni az a kisgyerek, akinek nagyon gyenge a vizoumotoros koordinációja. Ezek előkészítik és fejlesztik a képességeket."

Gabriella közel 20 éve foglalkozik lovasterápiával. Ő is tagja volt annak a sérültekkel foglalkozó lelkes csapatnak, akik a 90-es évek végén megalapították a Magyar Lovasterápia Szövetséget. A szövetség célja a lovasterápiával, mint komplex egészségügyi és pedagógiai célú prevencióval, habilitációval, és rehabilitációval foglalkozó intézmények és személyek országos szintű összefogása, érdekeinek védelme.

Eliot jelenleg gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna terápiára jár, korábban viszont részt vett már hippoterápiás foglalkozásokon is. A lovasterápiának három különböző ágazata van, amelyeknek módszerei, terapeutái és célcsoportja is eltérők. Az úgy nevezett hippoterápiás foglalkozásokat gyógytornász végzettségű terapeuták végzik mozgásukban akadályozott gyermekekkel. A második ág a pszichológiai lovasterápia, amelyet pszichológus alapvégzettségűek vezetnek főleg hangulati, táplálkozási zavarokkal, magatartási problémákkal küzdő gyermekeknek. Gabriella a lovasterápia harmadik ágában dolgozik, gyógypedagógiai lovaglást és lovastornás foglalkozásokat tart óvodás és iskolás korú gyermekeknek. „Nálunk nagyon sokféle problémával fordulnak meg gyerekek, vannak értelmi fogyatékkal élők, tanulásban akadályozott gyerekek, autizmussal élő gyerekek, beszédproblémások, látás- és hallássérültek, de magatartásproblémával vagy figyelemzavarral küzdő kicsik is."

Bozori Gabriella Fotó: Margitay Klára/Life.hu

És hogy miért pont lovak? A gyakorlatok nagy részét természetesen egy tanteremben is meg lehetne csinálni, az állatok közreműködésével azonban a gyermekeknek sokkal élvezetesebb a gyakorlás, sőt talán eredményesebb is. "Egyrészt kint vagyunk a természetben, másrészt egy élőlénnyel kell együttműködni. Sok éves munkám alatt pedig azt tapasztaltam, hogy mindez nagyon-nagyon motiválja őket. Nagyon sokszor azt látom, hogy a tantermi foglalkozásokat kicsit már unják, elvesztik a kedvüket, nem szívesen csinálják. De ha ezeket a feladatokat lovakkal csináljuk, sokszor a gyerekek úgy veszik, hogy ez nem is egy terápia, hogy de jó, jövünk lovagolni, versenyezni. Ennek az az előnye, hogy ugyanazt a javulást tudjuk elérni így is, de ők ezeket a foglalkozásokat élvezik és szeretnek együtt dolgozni, játszani a lovakkal.” - magyarázza Gabriella.

Így segítenek a gyógyulásban az állatok

Hazai és külföldi kutatások is igazolják, amit már régóta tudunk: a közvetlen környezetünkben, a velünk együtt élő állatok jótékony hatással vannak közérzetünkre. Sőt, bizonyos helyzetekben egy szeretett állat puszta jelenléte is gyógyerővel bír. Hogy miként? A Life.hu egy korábbi cikkében elolvashatod.

Egy ilyen foglalkozáson pedig valójában a ló a legnagyobb terapeuta. A kicsik miatt ugyanis olyan nehezebb feladatokat is bevállalnak, amelyeket a szakember kedvéért nem tennének meg. „A mi lovaink abszolút tudnak különbséget tenni a között, hogy milyen jellegű munkát végeznek - meséli Gabriella. Elmondása szerint lovaik egész másképp viselkednek, ha egy lovas lovagolja őket terepen, mint terápia közben. Az állatok ugyanis jól tudják, hogy a gyerekekkel nagyon fegyelmezetten kell dolgozniuk. "Az is igaz, hogy erre a lovakat képezzük, trenírozzuk, tehát ez egy hosszú folyamat eredménye, de abszolút tudnak különbséget tenni. Én látom rajtuk, hogy annyira igyekszenek, és olyan jól viselkednek. Amikor pedig vége a terápiának, akkor picit ki tudják engedni a gőzt."

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Terápiás kutyák

Sokan még nem is hallottak a kutyás terápiáról, pedig Magyarországon már 15 éve egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a négylábú doktorok. Mi is kipróbáltuk, a módszer tényleg bevált.

Mivel a különböző fogyatékosságok nem szimpla betegségek, és bizonyos mértékben maradandó állapotot jelentenek, így a terápia eredményei is nehezen mérhetők. Az eredményességet, mint sok más terápia esetében is, itt is nagyban befolyásolja az idő. A lovasterápiás foglalkozások annál hatékonyabbak, minél korábban elkezdik, és akkor igazán hatékonyak, ha rendszeres és hosszabb távon végzik. Mivel a gyermekek fejlődése egyéni, az eredményeket is egyénileg tekintik át, és a terápia végén felmérik, mennyire teljesültek a korábban kitűzött célok.

/1504/lovas2015423141817

A lovasterápia költséges kezelési forma, mivel drága a lovak kiképzése, a szakértők felkészítése és a felszerelés is. A terápiák költsége viszont az ország különböző részein eltérő lehet. A lovasterápiás központok működtetését és finanszírozását a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat végzi, míg a Magyar Lovasterápia Szövetség célja a szakemberképzés biztosítása.

„Az hogy Eliot meddig fog járni, több tényező függvénye. A lovasterápiának olyan széles az eszköztára hogy évekig elkísérheti a gyermek fejlődését. De nyilván, ha azt gondoljuk, hogy amit a lovasterápiával el tudtunk érni azt elértük, akkor megbeszéljük a szülővel és lezárjuk a terápiás folyamatot" - magyarázza Gabriella. A fizikai javulás mellett pedig a terápia másik pozitív velejárója, hogy az állatok, lovak szeretete sokszor bizony egy életre beleívódik a gyermekekbe. „A terápiát követően sok gyerek nem tud elszakadni a lovaktól – meséli Gabirella mosolyogva - van, aki terápiával kezdte, és mára már a versenyzés irányába kacsingat."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.