Szóljon ez a hétvége a levenduláról - több dologra használhatod, mint gondolnád!

Forrás: Thinkstock -
levendula levendula fesztivál Tihany
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A levendulaszedés a nyár egyik legjobb programja. Ha voltál már, akkor egészen biztosan minden évben visszavágysz, ha pedig ez még kimaradt az életedből, most itt az ideje pótolni! És hogy mire jó majd a sok-sok levendula a molyirtáson kívül? Cikkünkből megtudhatod!

Nem csak molyirtásra tökéletes

Annyit mindenki tud a levenduláról, hogy a szekrénybe téve elriasztja a molyokat. A növény azonban ennél jóval sokoldalúbb: nyugtató hatású, a fejfájást is csillapítja, és még a náthánál is segítséget nyújthat.

Értékes illóolaját a gyógyászatban régóta használják,

a levendulateával pedig évszázadok óta orvosolhatjuk az esti álmatlanságot vagy a gyomor- és bélpanaszokat. Külsőleg is alkalmazható, ekkor főként vérkeringés-élénkítő hatását használjuk ki. Természetgyógyászok ezen felül még vízhajtóként és görcsoldóként is alkalmazzák, külsőleg pedig rovarcsípésekre, sebkezelésre is jó.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A cserépben vagy virágládában tartott levendula más rovarok, többek között a legyek és szúnyogok ellen is hatásos. A levendula abszolút neked való, ha nem vagy született kertész, hiszen kifejezetten igénytelen növény. Állja a meleget, a hideget, a szárazságot, nem különösebben tápanyagigényes virág, a cserepében tocsogó víz azonban nem tesz jót neki, ezért csak akkor öntözd, ha már szikkadni kezdett a földje. Ha levendulát tartasz, nem lesz gondod a molyokra, legyekre és szúnyogokra, de az amúgy hasznos méhecskék imádják a levendula illatát. Ezért ha a méheket sem kedveled, inkább ne ezt a növényt válaszd a rovarok távoltartására.

Moss levendulával!

A levendulaolajat a ruhák öblítésekor is használhatod. Öblítő helyett 1 deci vízhez adj 6-7 csepp illóolajat - isteni, enyhén levendulaillatúak lesznek a frissen mosott ruháid!

Fejfájásra igazi csodaszer

Ha feszültebb napokon gyakran fejgörcsöd van, akkor

néhány csepp levendulaolaj és pár perc pihentető masszázs segítségével gyorsan megszabadulhatsz a fájdalomtól.

Az olaj kellemes illata miatt ezt a módszert akár a munkahelyeden is kipróbálhatod, mielőtt a fájdalomcsillapítóhoz nyúlnál.

Élvezd a levendulás fürdőt!

A levendula elnevezés állítólag a latin lavare, azaz "mosni" szóból ered, amely jól mutatja, hogy az ókori rómaiak is ezzel illatosították a fürdővizüket. A nyugtató, görcsoldó, keringésélénkítő hatású fürdőhöz - amelyet makacs nátha esetén is kipróbálhatsz - pár csepp levendulaolajat keverj el egy fél pohár tejben, és ezt a keveréket öntsd a forró vízhez.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Katalin hercegnő is imádja a levendulát, és ezt vetette be akkor is, amikor a terhességei alatt hányingerrel küzdött - a levendulás fürdő csodát tett vele! A levendulás fürdőt te magad is egyszerűen elkészítheted: egy nagyobb tálban egyenlő arányban keverj össze keserűsót és tengeri sót, majd adj hozzá olyan illóolajat, aminek nagyon tetszik az illata. A levendulaolajjal nem foghatsz mellé, hisz magas alkoholtartalma miatt jól keverhető, és rendkívül nyugtató hatású. Cseppents a sóhoz 6-7 csepp levendulás illóolajat, keverd az egészet jól össze, majd töltsd a fürdősót légmentesen zárható üvegedénybe.

Javítja az emésztést

Ha az emésztéseddel akadnak gondok, akkor a levendulatea nyújthat megoldást; segít a puffadás, a kellemetlen teltségérzet megszüntetésében, esténként pedig - főleg macskagyökérrel kombinálva - az ideges alvászavarokat enyhítheti.

Az igazán különleges élményt a levendulaolajos masszázs nyújtja:

egy evőkanálnyi bázisolajhoz csepegtess pár csepp illóolajat, és hamar megtapasztalod görcsoldó, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatását.

A melegkedvelő levendulanövény eredetileg a Földközi-tengeri térség nyugati részéről származik, de híresek a provence-i levendulaföldek is. Hazánkban Tihanyban olyan jól sikerült meghonosítani a francia levendulát, hogy illóolajtartalma még magasabb is, mint a franciáé, így nem véletlenül szerveznek minden évben fesztivált az aratás köré. A június-júliusban tömegesen nyíló, illatos lila virágokat szárukkal együtt vágják le, majd megszárítják, és a levendulaolajtól a szárított levenduláig hihetetlen változatossággal használják fel. Ha otthon nevelnél levendulát, akkor tavaszi magvetéssel, esetleg palánta vásárlásával te is könnyedén hozzájuthatsz. A mediterrán növény sok napsütést igényel, tápanyagban azonban nem olyan válogatós, így kezdő kertészek is elboldogulnak vele - a lényeg az, hogy évente egyszer, virágzás után vissza kell vágni.

Kóstold meg!

Különleges ízvilága elsőre szokatlannak tűnhet, ám a levendula meglepően sok ételt vagy italt dobhat fel: a levendulás baracklekvár mellett próbáld ki a levendulás limonádét, ami igazi aromás felfrissüléssel szolgál a nyári napokon. Egy liter vizet forralj fel tizenöt dekagrammnyi cukorral - helyettesítheted mézzel vagy édesítőszerrel is -, majd szórj bele három evőkanálnyi szárított levendulavirágot, és lefedve hagyd állni a keveréket. Fél óra múlva szűrd le, csavard bele három citrom levét, és tedd a hűtőbe. Tálaláskor citromkarikákkal, levendulaágakkal díszítheted.

Forrás: Thinkstock

Hideg, levendulás gyümölcsleves

A kánikula idején étvágyunk is jelentősen csökken, ilyenkor jönnek jól a hideg krémlevesek, amelyek még izgalmasabbak egy kis levendulaszirup hozzáadásával. A szirupot, amely hűtőben akár fél évig is eláll, nem nehéz elkészíteni: egy liter vizet forralj fel egy kilónyi cukorral, dobj bele harminc gramm szárított levendulavirágot, majd pár perc további főzés után csavard bele egy citrom levét, és hagyd állni negyedórát. Miután leszűrted, forrald át még egyszer, és már töltheted is az üvegekbe - sokféle levesnél vagy édességnél használhatod. A levendulás, hideg gyümölcslevessel például csodát tesz: 15 deka ribizliből és fél kiló sárgabarackból pár levél citromfű és fél liter natúr joghurt segítségével készíts botmixerrel egyveleget, és ízesítsd a már említett levendulasziruppal. Tedd hűtőbe, és ha túl sűrűre sikerült, dobd fel néhány jégkockával.

Ide menj, ha levendulára vágysz

Hazánkban a legismertebb levendula-lelőhely Tihany, ahol június 13-tól a készlet erejéig szedheted meg magad levendulával.

Pannonhalmán június 26. – július 12. között rendezik a Levendulaheteket. A Pannonhalmi Bencés Apátság gyógynövénykertjében ugyanis van egy öt és fél hektáros levendulaültetvény, így itt is részt vehetsz a szüretben, ellátogathatsz a gyógynövénykertbe, levendulaolaj-lepárlóba, és megnézheted, hogy dolgozzák fel a levendulát. A modern apátsági étteremben pedig levendulás és gyógynövényes fogásokból válogathatsz.

A Tolna megyei Hőgyészen is található egy hatalmas, 3 hektáros levendulafarm. Ennek a helynek az a különlegessége, hogy még nagy szárazság idején is harmatos reggel a levendulaültetvény. Itt 100%-os tisztaságú levendula-illóolaj készül, de találsz levendulamézet is.

Kíváncsi vagy a magyar sztárok életmódtippjeire, arra, ők hogyan tartják magukat formában? Szombat délután 16:00-kor minden kiderül - nézd az Ez Zsír! magazint a LifeNetworkön SARKA KATÁVAL!

Csatlakozz a jóga világnapjához, és ünnepeld a fény győzelmét a sötétség felett!http://www.life.hu/ez-zsir/20150612-jogaiskola-a-jogaklikkel-joga-vilagnapja.htmlA nyári napforduló különböző rituálékra ad alkalmat minden kultúrában. Az ENSZ felhívására idén először ünneplik ezt a napot, június 21-ét világszerte a jóga világnapjaként. Mit is jelent ez pontosan? Ez Zsír!--Edd magad egészségesre a horvát konyha remekeivel – 3 étel, amit meg kell kóstolnod!http://www.life.hu/ez-zsir/20150522-a-horvat-konyha-egeszseges-fogasai.htmlHorvátország lenyűgöző látnivalói mellett érdemes elmerülni az ország kulináris kínálatában is, amely hemzseg az egészségesebbnél egészségesebb mediterrán specialitásoktól. Íme, a 3 kedvenc ételünk, amelyeket otthon is könnyen elkészíthetsz!Ez Zsír!ThinkstockA 6 leggyakoribb fájdalom, amivel a futók szembesülhetnekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150605-a-hat-leggyakoribb-fajdalom-amivel-a-futok-szembesulhetnek.htmlAhogy egyre hosszabbak lettek a nappalok, úgy szaporodott a futók száma is az utcákon, parkokban. Mivel ez a sport sokakat csábít, érdemes összeszedni, mik azok a sérülések, amelyek igen gyakori velejárói a futásnak, és melyek ezek közül azok, amelyekkel már orvoshoz kell fordulni.Ez Zsír!ThinkstockTedd rendbe végre a gyomrodat! A fogyás és az emésztésed múlhat rajtahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150609-gyomrunk-karbantartasan-az-egesz-szervezetunk-jolete-mulhat.htmlHa gyakran érzed magad puffadtnak, időnként hasmenéssel küzdesz, egy-egy nagyobb étkezés után pedig gyomorégéstől szenvedsz, akkor itt az ideje cselekedni: számos olyan természetes módszer létezik, amivel rendbe teheted a gyomrod működését!Ez Zsír!ThinkstockHajrá, kockahas! Ezek a legjobb hasizomgyakorlatok nőknekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150605-hajra-kockahas-igy-lesz-meg-feszesebb-az-izmod-a-kritikus-helyeken.htmlSosincs késő belekezdeni az edzésbe, ha pedig még van pár hét a nyaralásig, akkor bátran növelheted az edzésadagodat. Az egyik legkritikusabb testtáj nekünk, nőknek a has területe, amit az edzés mellett a gondosan összeválogatott étrend is alaposan befolyásol. Mozgással azonban sok mindenen változtathatsz, ezért mi most összeszedtük a legjobb hasizomgyakorlatokat, melyekről az utóbbi években a Life.hu-n olvashattál. Szemezgess belőlük bátran!Ez Zsír!ThinkstockA tökéletes diétát keresed? Válassz munkád és életkorod szerint!http://www.life.hu/ez-zsir/20150615-dieta-es-fogyokura-valassz-eletkorod-es-munkad-szerint.htmlSokszor estél már abba a hibába, hogy olvasol egy könnyűnek ígérkező diétáról, kipróbálod, de egy grammot sem fogysz tőle? Ha életmódváltás helyett a fogyókúrák híve vagy, jó, ha tudod, hogy nem csak az életkorod, de a munkád is számít a diéta kiválasztásában - ebben segítünk most!Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.