Valószínűleg te is azok közé tartozol, akik még soha nem hallottak Bornholmról, de talán épp itt az ideje. A Balti-tengeren fekvő kis szigetről azt mondják, hogy megtestesíti mindazt a természeti szépséget, ami annyira jellemző egész Dániára, és idilli strandjaival, hangulatos városkáival és lüktető művészi életével igazán különleges kikapcsolódást ígér.

A legnaposabb hely Dániában

A Balti-tenger gyöngyszemeként is emlegetett Bornholm Koppenhágától mintegy 200 km-re található, és igazán szép arcát ősszel mutatja, amikor a táj felölti színpompás köntösét, és végtelen nyugalmat áraszt. Itt a nyár szinte észrevétlenül fordul őszbe, így a gránitsziklákkal szegélyezett tengerparton ebben a szezonban is kellemes, pihentető sétákat tehetsz, és a festői strandokon önfeledten élvezheted a természet meghitt közelségét.

Forrás: Wikipédia

A kb. 45 ezer lakosú Bornholm a legnaposabb hely egész Dániában, és sokféle izgalmas látnivalót rejt magában, ezért tökéletes úti cél mindazok számára, akik mindig a különlegeset keresik. A sziget talán leghíresebb nevezetességei az ikonikus kerek templomok, amelyek a középkorban nemcsak istentiszteleti helyként működtek, hanem védelmi szerepet is betöltöttek. A legnagyobb körtemplom Østerlarsban található, de Olsker, Nylars és Nyker településein is megcsodálhatod ezeket a csodálatos, fehérre meszelt épületeket.

Forrás: Thinkstock
A Life.hu extra tippje

Váltsd valóra régi álmodat! Személyesen találkoznál a Mikulással Finnországban? Szeretnéd látni a Mikulás manóit a sarkköri postahivatalban, amint a gyerekek leveleit válogatják? Szívesen ülnél rénszarvasszánon és örülsz, ha 70 husky kutya csahol körülötted? Ha igen, legfőbb ideje, hogy személyesen is a csoda részese legyél, és eltölts pár napot Finnországban, ahol egy családias hangulatú, mesés utazásban lesz részed. A Mikulástúra Lappföldön Manóiskolával legjobb ára-223.900Forint/fő/3éjtől

Aktív kalandok a nyaralás alatt

Ha szívesen közlekedsz két keréken, Bornholm akkor sem fog csalódást okozni, hisz lenyűgöző kerékpárutak szelik át az egész szigetet. Bár az északi partvonal és a sziget belseje dimbes-dombos, az eléd táruló kilátás kárpótolni fog majd az erőfeszítésekért, ráadásul a helyi buszok kerékpártartóval is rendelkeznek, ha úgy érzed, szükséged van egy kis pihenőre.

Forrás: Thinkstock

A Klemensker és a Rø közötti bringaút egy gyönyörű völgybe vezet, de eltekerhetsz Dánia egyik legnagyobb erdőjéhez is (Almindingen), ami páratlan természeti adottságokkal büszkélkedhet, és hihetetlenül szép ősszel. Ide egynapos kiruccanást is tervezhetsz, és ha a szigeten lakók életét ismernéd meg közelebbről, ellátogathatsz a meredek utcáiról és csodás kilátásáról ismert Gudhjembe, ahol az ország legnagyobb szélmalmát is megnézheted.

Svaneke egy varázslatos városka a sziget keleti partján, jellegzetes favázas házakkal, buja sziklakertekkel, rengeteg galériával, hangulatos kikötővel és egy vidámparkkal, ami kiváló szórakozási lehetőség.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp
Allinge-Sandvig városát is érdemes útba ejtened, különösen azért, mert a közelében található Hammershus Észak-Európa legnagyobb középkori erődjének számít.

Igazi paradicsom a strandok szerelmeseinek

Kristálytiszta víz, sok napsütés, határtalan csend. Bornholm strandjai valódi kikapcsolódást ígérnek, és a távolságok olyan kicsik, hogy könnyedén eljuthatsz egyikről a másikra. Dueodde nemcsak a sziget, hanem Európa talán egyik legszebb strandja, itt a homok csaknem fehér színű, és olyan hihetetlenül finom szemcséjű, hogy egykor homokórákba töltötték. Ha ráérős idődet itt töltöd, nem csak a magas dűnék és a világítótorony látványában gyönyörködhetsz, de a híres Krølle Bølle jégkrémet is megkóstolhatod (- Krølle Bølle a sziget kedves kis trollja).

Forrás: Thinkstock

A strandolás és a kerékpározás mellett számos izgalmas szabadtéri tevékenység közül választhatsz: túrázás, horgászás, kajakozás, lovaglás, hegymászás, és a golftudásodat is tesztelheted Bornholm négy golfpályájának egyikén.

Falatozz egy „røgeri"-ben

A sziget gasztronómiája legalább olyan egyedülálló, mint természeti, történelmi és kulturális adottságai. Egy bornholmi kiruccanás nem lenne teljes a füstölt hal megkóstolása nélkül az egyik tradicionális „røgeri"-ben, amit már messziről meg fogsz ismerni jellegzetes kéményéről és a csábító illatokról.

Forrás: Thinkstock

A füstölt heringet, a makrélát, a pisztrángot és a lazacot is kipróbálhatod, de a szigettúra során az olyan ínyencségeknek sem fogsz tudni ellenállni, mint például a híres bornholmi rozskeksz és a csokival bevont mályvacukor.

Rønne a legnagyobb település a szigeten, ami remek kiindulópont lehet kirándulásokhoz és a környék felfedezéséhez. Maga a város is megér egy napot, nyüzsgő központja (St. Torv) különösen piacnapokon telik meg élettel, a Rønne Theater pedig egy 18. századi épületben kapott helyett, és Dánia legrégebbi vidéki színházaként tartják számon.

Life.hu tipp
Bornholmtól elhajózhatsz az apró Christiansø szigetére, aminek kb. 100 állandó lakosa van, és történelmi erődjét, valamint a táj szépségét tekintve valóban kivételes hely.