A szőnyeg a szobánk egyik leghangsúlyosabb textilje, segítségével otthonunkban meleg, családias légkört tudunk teremteni - már ha nem baltázzuk el a szőnyegválasztást! Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az aranyszabályokat, amikre a tökéletes "talpalávaló" kiválasztásakor érdemes odafigyelned.

A méret a lényeg

Ha fukarkodsz a mérettel, a szobád látja a kárát: a túl kicsi szőnyeg ugyanis a teret is beszűkíti. A szőnyegnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a kanapé, a fotelek, a dohányzó asztal mind ráférjen, de legalább a bútorok első lábai alatt szőnyegnek kell lennie.

Forrás: www.novecarpet.com

Ne siesd el!

Mielőtt megvásárolod álmaid szőnyegét, válaszd ki a helyiségbe szánt bútorokat. Ne a kanapét vedd a szőnyeghez, hanem a szőnyeget a már meglévő bútorokhoz.

Jól tervezd meg!

Mindig pontosan mérd le a helyiséget, ahova a szőnyeget szánod, ne hagyatkozz a szemmértékre! A boltokban lógva a legtöbb szőnyeg hatalmasnak látszik, otthon viszont azonnal kiderül, hogy csak optikai csalódás az egész.

Forrás: Thinkstock

Maradj stílusban!

Skandináv, vintage vagy esetleg mediterrán stílusban rendeznéd be a nappalidat? Akkor bizony a szőnyegnek is passzolnia kell a képbe! Szőnyegednek illenie kell a te életstílusodhoz, no meg a szoba stílusához is.

Színkavalkád

Nemcsak stílusban kell passzolnia, jó, ha a szoba berendezései színben is harmonizálnak egymással. Döntsd el, hogy szőnyeged csak egy semleges háttér lesz, vagy domináns eleme a helyiségnek - e szerint válassz a semleges és a feltűnő színek között.

Forrás: Thinkstock

Az anyagiak

A textúra kiválasztásánál gondold végig, milyen helyiségbe szánod a szőnyeget. Az étkezőbe például érdemes rövidebb szálú, könnyebben rendben tartható szőnyeg választanod, míg a nappaliba bátran választhatsz mélyen süppedős darabokat.