Irány Dél - Mediterrán lakberendezés kezdőknek és haladóknak

Forrás: idesignarch.com/Alexander Vertikoff -
olasz enteriőr otthon görög spanyol Provance mediterrán stílus lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Napfény, tenger és az élet szeretete - lakberendezési kalandozásunk következő állomásaként a mediterrán országok enteriőrjét vesszük górcső alá. Ha vonzódsz a napsütéses vidékek hangulatához, és szereted a nyarat, akkor fűszerezd meg otthonod te is egy csipetnyi mediterrán hangulattal. Mutatjuk, hogyan csináld!
Forrás: idesignarch.com/Alexander Vertikoff

Mivel a Földközi-tenger teljes partvidéke a mediterrán övezetbe tartozik, így kialakult külön görög, olasz, spanyol és provance-i mediterrán lakberendezési stílus. És bár ezek között bőven lehet különbséget találni, mégis vannak olyan mediterrán sajátosságok, amelyeket mind a négy alstílusban felfedezhetünk.

Nyisd ki otthonodban a varázslatos Kelet világának kapuit!

Ha egy kis egzotikumot szeretnél becsempészni otthonod falai közé, érdemes kicsit a távol-keleti stílusok világában barangolnod. Mi most a kínai és japán ihletésű enteriőrökhöz szeretnénk meghozni a kedved: nyisd meg otthonodban a varázslatos Kelet világának kapuit a Life.hu segítségével.

Az általánosságban elmondható, hogy a mediterrán vidékek otthonaiban szívesen használnak élénk színeket, rusztikus felületeket, terméskő burkolatot vagy például kovácsoltvas korlátokat. Ám ahhoz, hogy igazán ízléses enteriőrt alakíthassunk ki, érdemes részletesebben tanulmányozni az egyes vidékek jellegzetességeit, és a lakberendezési kavalkád elkerülése végett letenni a voksot egyik vagy másik mediterrán stílus mellett.

Görög mediterrán

  • A görög stílust két alapszín jellemzi: a fehér és a kék. Gyakran látni fehérre meszelt falakat tengerkék nyílászárókkal kiegészítve. Mivel ezek hideg színek, vizuálisan is hűsítik a lakást, és enyhítik a mediterrán forróságot.
  • Az otthonok padlója általában terrakotta padlócsempével van burkolva vagy kavicsokból kirakott padlóburkolattal. De köveket és kavicsokat a falak burkolására is szívesen használnak.
  • Egy görög lakásban kevés bútort találunk, az a kevés, ami van is, véletlenül sem hivalkodó, a hangsúly a funkcionalitáson van.
  • A hálószobákban kedvelt a baldachinos ágy, könnyű természetes anyagú drapériával.
  • Dekorációs vagy hangulatvilágításként mécseseket, kőolajlámpákat vagy gyertyákat használnak.
    Forrás: elledecor.com
    Forrás: elledecor.com

Spanyol mediterrán

  • A hideg görög árnyalatokkal ellentétben a spanyol otthonokat tüzes, energikus színek jellemzik, mint például a vérvörös, narancs, a különböző sárgák, mindez pedig a barna árnyalataival, arannyal, terrakottával, lazacszínnel és a bézzsel ellensúlyozva.
  • A spanyol mediterrán a díszítettségre törekszik, a gazdagságot érzékelteti, ezt a hatást pedig gyakran aranyozással érik el.
  • A bútorok, használati tárgyak sötét, faragott fából vagy kovácsolt vasból készülnek, a kárpitozás pedig szinte kizárólag bőrből.
    Forrás: idesignarch.com/Alexander Vertikoff
    Forrás: idesignarch.com/Alexander Vertikoff
    Forrás: idesignarch.com/Alexander Vertikoff

Olasz mediterrán

  • Az olasz mediterrán lakberendezésben tökéletesen ötvöződik az elegancia az egyszerűséggel. Szeretik az egyszerű formavilágot, azonban főként karakteres motívumokat használnak.
  • Színhasználatukat az élénk, dinamikus árnyalatok jellemzik, a bútorok, kiegészítők alapanyagainak pedig természetes, finom és drága textíliákat választanak.
  • Nagy hangsúly van a konyha kialakításán, mondhatni, a konyha az olasz otthonok szive. Mivel imádnak főzni, és imádnak enni, és a családi étkezések is nagyon fontosak számukra, a konyhákat hatalmas rusztikus fa étkezőasztal szokta díszíteni.
  • Az olaszoknál is jellemző, hogy a nagy tereket csak kevés bútorral szokták kitölteni.
    Forrás: design-milk.com
    Forrás: design-milk.com
    Forrás: design-milk.com

Provance-i mediterrán

  • A provance-i mediterrán stílus Franciaország déli vidékeiről származik, és legfőbb jellemzője a kopottas, meleg földszínek alkalmazása a falakon és a padlón egyaránt.
  • A provance-i stílusra a sárgás, zöldes, kékes árnyalatok és a levendulaszínek is jellemzők.
  • A fa- és kovácsoltvas bútorokat egyszerű vonalvezetés és kevés díszítés jellemzi, kerülik a hivalkodást és a feltűnést.
  • Kiegészítőnek gyakran ódon használati tárgyakat használnak.
    Forrás: trouvais.com
    Forrás: trouvais.com
    Forrás: trouvais.com

5 ok, amiért veszettül várjuk már az őszthttp://www.life.hu/otthon/20150817-5-ok-amiert-veszettul-varjuk-mar-az-oszt-valtozasok-otthonunkban-es-a-lakberendezesben.htmlBár imádjuk a nyarat, imádjuk a nyár színeit és lakberendezési fortélyait, mégis, alig várjuk már, hogy elteljen ez a néhány hét, és végre beköszöntsön az aranyló színekben pompázó ősz. Hogy mi mindent imádunk ebben a kicsit szomorkás, kicsit szentimentális évszakban? Olvass lejjebb, és megtudod!OtthonThinkstockLépj be Marcel Wanders fényűző világába!http://www.life.hu/otthon/20150817-marcel-wanders-formatervezo-altal-tervezett-private-residence-taipei.htmlEgy világ, ahol a szolid és harsány színek és formák játékos összhangban megférnek egymás mellett, ahol ötvöződik a bizarr a csúcstechnológiával, és ahol a minimalista stílus cseppnyi pajkossággal és extravaganciával keveredik. Lépj be Marcel Wanders világába, és ámulj el formabontó látásmódján. OtthonOrigoIskolára felkészülni: találd meg a tökéletes íróasztalthttp://www.life.hu/otthon/20150812-az-iroasztal-vasarlas-szempontjai.htmlNyakunkon az ősz, vele együtt pedig az iskolakezdés. A könyvek, füzetek, írószerek beszerezése mellett nem szabad elfeledkezni a megfelelő íróasztalról sem! Választáskor megannyi szempontot kell mérlegelni, alábbiakban összeszedtük a legfontosabbakat.OtthonThinkstockA luxusvilla már lejárt lemez, vegyél inkább egy saját kastélyt!http://www.life.hu/otthon/20150812-5-elado-kastely-amit-te-is-megvasarolhatsz.htmlGyerekként, a tündérmeséket olvasva talán te is ábrándoztál arról, milyen is lehetne egy varázslatos kastélyban élni. Nos, ami gyerekkorodban csak a képzeleted játéka volt, az most akár valóra is válhat - már ha jól meg van tömve a pénztárcád. Az alábbi több száz éves kastélyok csak arra várnak, hogy valaki ismét élettel töltse meg a falaikat.Otthon--Most átélheted a Szex és New York-életérzést - Akár te is beköltözhetsz a híres írónő luxusapartmanjábahttp://www.life.hu/otthon/20150806-aruljak-a-szex-es-new-york-ironojenek-candace-bushnellnek-a-luxus-apartmanjat.htmlEgy korábbi cikkünkben már körbejártuk a Szex és New York négy ikonikus szinglijének karakteresen berendezett filmbéli otthonát. Most egy lépéssel továbbmegyünk, és megmutatjuk annak a világhírű írónőnek a luxuslakását, akinek a kultikus tévésorozatot köszönthettük.OtthonOrigoBérelj lakást Leonardo DiCapriotól - Sztárok, akik kiadják otthonaikathttp://www.life.hu/otthon/20150810-6-sztar-akik-alberletnek-adjak-ki-otthonukat.htmlMit szólnál hozzá, ha minden hónap 10-én Leonardo DiCaprio kopogtatna be albérleted ajtaján, hogy behajtsa az aktuális bérleti díjat? Ha esetleg az Egyesült Államokban tervezel lakást bérelni, akkor egyáltalán nem lehetetlen, hogy ez az álombéli szituáció megtörténjen. Összeszedtük azokat a hírességeket, akik otthonát akár te is kibérelheted. Apróhirdetés böngészésre fel!OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.