Nyakig benne vagyunk a báli szezonban, ha pedig te is hivatalos vagy egy jeles eseményre, akkor bizony itt az ideje kigondolni, mit viselj a nagy napon. De vajon illik rövid ruhát viselni egy bálban? Mi a helyzet a fazonokkal, a kiegészítőkkel, és mik a legnagyobb stílusbakik? Erről is kérdeztük Szemes Nóra személyi stylistot. 

Nóra leszögezi, ő abszolút a klasszikus megoldások híve, ugyanakkor tudja, hogy vannak olyan események, médiasztárokat felvonultató bálok, ahol igenis illik felrúgni a szabályokat. Éppen ezért az első és legfontosabb a báli ruhával kapcsolatban az, hogy milyen bálról beszélünk. 

„Ha nincs dress code, akkor black tie vagy white tie eseményre vagyunk hivatalosak, azaz nagyon ki kell öltözni. Egy médiaeseményen azonban a meghökkentés a cél, oda fel lehet venni akár egy szmokingot menő tornacipővel. Ha azonban mondjuk a hazai legelegánsabb bálba, az Operabálba indulunk, ott már nagyon nem az extravagáns megjelenésre tenném a hangsúlyt. A helyszín nagyon sokat számít a ruha kiválasztásánál.” 

Imádjuk a magyar tervezők kreációit!

Daalarna, Katti Zoob, Elysian, NoraSarman

 

Milyen legyen a báli smink?
Larion Oscar sminkmester nemrég mesélt nekünk arról, 2016-ban hogyan készül a tökéletes báli smink. Itt pedig korábban arról írtunk, egy ilyen alkalommal mi az az öt dolog a szépségápolásban, amire mindenképp figyelj oda!

Szmoking, báliruha, nagyestélyi – mit illik, és mit nem? 

„A férfiaknál egy sötét öltöny az alap, utána jön a frakk, a szmoking. Nőknél, ha klasszikus bál, akkor nagyestélyi kell, vagy báli ruha. A kettő között az a különbség, hogy a nagyestélyi egyszerűbb vonalvezetésű, a báli ruha pedig nagyobb volumenű, méretesebb, klasszikusabb. Ha azonban mondjuk egy médiabálba, egy iskolai bálba megyünk, oda nem kell feltétlenül földig érő ruha.” 

Nóra szerint azonban egy ilyen eseményre érdemes inkább klasszikus holmikat választani, az időtálló darabokkal ugyanis nem lehet mellélőni. 

„Manapság divatos felrúgni az évszázados írott és íratlan szabályokat, de nem árt tudni, hogy az eseményen készült fotókat jó ideig nézegetjük majd. Idén talán trendik vagyunk egy furcsa ruhaszínnel, egy érdekes kiegészítővel, de később ez már inkább cikinek számít majd.”

Álmodoztunk kicsit: Giambattista Valli, Zuhair Murad, Valentino, Atelier Versace

Légies legyen, és könnyű 

A szakértő szerint nagyon lényeges, sőt, talán a legfontosabb a ruha anyaga: a nagy poliészter csodák nem igazán stílusosak, persze meghökkentésre kiválóak, de itt véget is érnek a pozitívumok. 

„Válasszunk légiesen könnyű, letisztult, finom esésű holmikat, de nem kell nagyon drámaira venni a figurát. Fontos szem előtt tartani, hogy ezeket a ruhákat tudni kell ám viselni, így az is szempont, hogy hozzánk, a stílusunkhoz alkalmazkodjon a ruha. Fontos a szép tartás, és az, hogy ne nyomjon össze a választott kreáció, mert ezekben vonulni kell ám, no és persze tudni kell bennük viselkedni!” 

Forrás: Youtube

Milyen cipőt vegyünk a ruha alá? 

Általában alig látszik a cipő, mégis érdemes rá odafigyelni, pláne, ha nagy eseményről van szó. „Elvileg zárt orrú cipő illik az estélyihez, de ma már egyre többen választanak szandált. Ha valaki emellett döntene, legyen, de hatalmas hiba harisnyát venni a szandálhoz. Azt szépen pedikűrözött körmökkel, mezítláb illik viselni.” 

Mi legyen a kabáttal, a táskával, az ékszerrel? 

Egy bálba általában kocsival, jó esetben taxival megy az ember, és bár sokan nem foglalkoznak vele, a kabátkérdés igenis fontos szempont. „Az estélyikhez bunda vagy szaténkabát passzol, de lehet valami elegáns szövet, esetleg gyapjúkabát is az, amit viselünk. Ami viszont fontos, az az, hogy ha hosszú a ruha, a kabát fazonjának érdemes követnie a ruha fazonját! 

A táska mindenképp koktéltáska legyen,  egy pici clutch, lehetőleg pánt nélküli. Esetleg egy vékony, láncszerű pánt még belefér, de még véletlenül se válasszunk válltáskát! 

A fast fashion márkáknál is találni szép estélyiket: Topshop 115 font, Mango 19.995 forint, New Look Fashiondays.com 16.490 forint, H&M 17.990 forint

Az ékszerre is érdemes odafigyelni: van egy íratlan szabály, miszerint vagy legyen drága és jó, vagy inkább ne legyen. Nem az a fő, hogy csakis gyémánt mehet a ruha mellé, de 

próbáljuk kerülni az olcsó, gagyi hatású holmikat. Egy bizsu helyett jobb a semmi, és fontos, hogy bármit viselünk, ne legyen olcsó hatása. Kerüljük az ékszerszetteket is: nem kell ugyanolyan nyaklánc, fülbevaló, karkötő. Bőven elég egy hangsúlyos darab, a nyakláncnak pedig mindenképp a ruha kivágásához kell illeszkednie.  És még valami: egy bálban kevés kínosabb baki van a kilógó melltartónál, a szilikonpántnál...”