gasztronómia étel ízek joghurt2016/2 konyha fúzió
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fúziós konyha kifejezés viszonylag új keletű, kialakulása viszont több száz évre nyúlik vissza. Nem is gondolná az ember, mennyi közkedvelt fogást köszönhetünk a különböző nemzetek gasztronómiai találkozásának. 

A fúzió jelentése egyesülés, egybeolvadás; a fúziós konyha kifejezés pedig annyit jelent, hogy különböző földrajzi területek konyhai hagyományait ötvözik ugyanabban az ételben, vagy akár menüsorban. A fúziós konyha kifejezést az 1980-as évektől kezdve használják világszerte, először 1985-ben, a New York Times egyik cikkében említették. Ez persze nem azt jelenti, hogy magát a főzéstechnikát is ekkor fedezték volna fel, a gasztronómiai fúzió ezer évre is visszanyúlhat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy

az Európában fogyasztott élelmiszerek nagy része is más-más kontinensről származik, ilyen például a paradicsom, a burgonya, a tea, a kávé, vagy éppen a bazsalikom.

Forrás: Thinkstock

Több nemzeti konyha is kimondottan fúziósnak nevezhető, mint például az orosz: orosz konyhaművészek a 18. században Európába érkezve ötvözték a francia konyhatechnikát az orosz konyha hagyományával. Orosz fúziós fogás például a híres orosz hússaláta vagy a bélszín Sztroganov módra. Továbbá, mint a különböző vallások és etnikumok olvasztótengelyét, tipikus fúziós konyhának nevezhetjük az izraelit is.

Azt azonban érdemes tisztázni, hogy

a fúziós étkezés nem azt jelenti, hogy bármiféle koncepció nélkül össze kell dobálni mindent, ami csak az ember eszébe jut.

A fúziós főzés mögött bizony egy jó adag szakértelem, tudás és konyhaművészetek-beli jártasság rejlik.

Orosz hússaláta Forrás: Thinkstock

A fúziús konyhának alapvetően három típusát különböztetik meg:

  • Amikor egy nagyobb földrajzi terület különféle konyháinak ízeit, alapanyagait, ételeit vegyítik egymással. Erre példa a japán és a vietnami konyha találkozása.
  • Tágabb értelmezésben az egészen eltérő konyhák ételeinek, ízeinek vegyítését értik a fúzió alatt, például az ázsiai és európai konyhák találkozását.
  • De azt is nevezhetjük fúziónak, amikor egyetlen nemzet ételét vegyítik, ízesítik más földrajzi terület hozzávalóival, ilyen például az itthon oly népszerű magyaros ízesítésű pizza.

Érdekesség

Ha magyaros ételek, akkor pirospaprika! Sokan kötik össze ezt a közkedvelt fűszernövényt az autentikus magyar konyhával, pedig bizony semmi köze az ősi magyar gasztronómiához: csak a 18. században vált általánosan ismertté, és Magyarországon az 1600-as években, feltételezhetően Széchy Mária, Wesselényi Ferenc gróf felesége terjesztette el a használatát. Bizony a magyar konyha számos jellegzetes étele, hozzávalója is különböző nemzetek hatására honosodott meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.