Ezt a különleges édességet röviden csak úgy jellemeznénk: a desszertalkotások high fashion-je vagy a divatmogul gasztronómiai alteregója. A csábító, elegáns, kicsit édes, kicsit fanyar ízvilágú fekete-fehér Lagerfeld-mousse különlegessége, hogy az arabica kávé karakteres ízvilága valósággal hozzásimul a selymes, 80%-os kakaótartalmú étcsokoládéhoz és a lágy fehér csokihoz.

Forrás: Shutterstock
A párosítás elegáns kiegészítője egy apró, ropogós, vaníliás részlet, mely éppen olyan, mint amilyen az említett divatmogul volt a sikerei csúcsán: elbűvölő és kifinomult.
Fekete-fehér Lagerfeld-mousse hozzávalói (4 főre)
Fekete réteg – kávés étcsokoládémousse
- 100 g étcsokoládé (80%-os vagy annál magasabb kakaótartalommal)
- 100 ml tejszín
- 50 ml frissen főzött arabica kávé
- 2 evőkanál ribizli bor
Fehér réteg – fehércsokoládé-mousse
- 100 g fehér csokoládé
- 100 ml tejszín
- 1/2 teáskanál vanília esszencia
Ropogós elem és díszítés
- 20 g karamellizált mandula vagy mogyoró
- friss fekete ribizli vagy áfonya
- kakaópor vagy ehető aranypor a fekete-fehér kontraszt hangsúlyozására
A fekete-fehér Lagerfeld-mousse elkészítése
A desszert alapját adó két mousse-t külön-külön készítjük el. Kezdjük a fekete réteggel: melegítsük fel a tejszínt, majd öntsük az apróra tördelt étcsokoládé darabokra. Kevergessük addig, amíg sima, selymes krémet nem kapunk. Ezt követően jöhet hozzá a friss arabica kávé.
Ha szeretnénk fokozni a fanyarságot, egy kanál feketeribizli-lekvár, vagy 2 evőkanál feketeribizli-bor tökéletes választás.
A krémet hagyjuk kissé hűlni, majd töltsük a desszertpoharak aljába, és tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Amíg a fekete réteg pihen, készítsük el a fehéret. Újra forrósítsunk fel egy adag tejszínt, öntsük az apróra vágott fehér csokoládéra, majd keverjük addig, amíg homogén, fényes masszát nem kapunk. Ízesítsük bátran vaníliával, hagyjuk hűlni néhány percig, majd kanalazzuk a poharakba a fekete réteg tetejére.
Tegyük a pohárdesszerteket a hűtőbe 2 órára pihenni, hogy a fekete és fehér rétegek szépen megdermedjenek.
A megdermedt fekete-fehér Lagerfeld-mousse pohárdesszertre szórhatunk karamellizált mandulát vagy mogyorót, friss ribizlit vagy ribizlilekvárt, illetve bármit, amivel szívesen díszítenénk. A couture-hangulat kedvéért meghinthetjük kakaóporral vagy ehető aranyporral.

Forrás: French Select
Fekete és fehér, fanyar és édes, krémes és ropogós tökéletes és ízletes kombinációja. Épp olyan, ahogyan Karl Lagerfeld megtalálta az egyensúlyt a klasszikus és a modern között.


