A legdrágább ékkő, ami soha nem megy ki a divatból – De mióta és miért imádjuk a gyémántot?

eljegyzés gyűrű gyémánt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több száz éves hagyománya van annak, hogy a férfiak ékszereket ajándékoznak a hölgyeknek, hogy elnyerjék választottjuk szívét. Különösen igaz ez a megállapítás az eljegyzési gyűrűkre. Az, hogy erre a különleges alkalomra különleges gyűrűvel készülnek, már a középkor óta így van. 

A gyémánt az egyik olyan drágakő, amelyik soha nem megy ki a divatból. A különböző gyémántgyűrűk trendje az idővel változik, de maga a kő mindig is jelentéssel bírt, és értékesnek számított. Már a középkorból találhatók feljegyzések arról, hogy az uralkodók milyen ékszerekkel kedveskedtek a jövendőbelijüknek. Ezek az ékszerek általában olyan aranygyűrűk voltak, amelyek igazi értékét a bennük található gyémánt adta.

A világhírű tervező, Lorraine Schwartz különleges ékszereit viseli Lady Gaga, Kim Kardashian, Beyoncé, Blake Lively és Sofia Vergara is. Lorraine Schwartz gyémánt csodáit a New York-i Bergdorf Goodman luxusáruházban, illetve az Ötödik sugárúton található bemutatótermében lehet megvásárolni, ahova csak időpont-egyeztetés után tudunk bejutni Forrás: AFP

Az első gyémánt eljegyzési gyűrűről szóló történelmi feljegyzés 1477-ből származik, amikor is Miksa, Ausztria főhercege egy manapság már egyszerűnek számító gyémántgyűrűvel kérte meg Mária burgundi hercegnő kezét.

  • Az első briliáns gyémántot a XVII. században készítették, a koronája 17 csiszolt felülettel rendelkezett. A követ Mazarinsnek nevezték el alkotója, Cardinal Mazarin után. Nem sokkal később egy velencei polírozó, Vincent Peruzzi a korona csiszolt felületeinek a számát 33-ra növelte, ami nagy előrelépés volt Mazarin briliánsához képest.
  • Az 1800-as években, a viktoriánus korban másfajta divat uralkodott. A gyűrűkben a gyémánt mellett mindenféle színes ékkő megtalálható volt, mint a smaragd, az ametiszt, a rubin, a zafír vagy a topáz. Ebben az évszázadban Bonaparte Napóleon és XVI. Lajos francia uralkodó is gyémántgyűrűvel hódoltak a kedvesüknek.

XVI. Lajos egy 5,64 karátos, körte alakú gyémántgyűrűvel jegyezte el Marie Antoinette-et, Napóleon pedig első felesége kezét kérte meg egy egykarátos gyémánt- és egy egykarátos zafír gyűrűvel.

  • 1839-ben Viktória királynő kígyót formázó eljegyzési gyűrűt kapott Albert hercegtől, a kígyó szemében található smaragd volt Viktória születési köve is.

1940-ben a De Beers vállalat „A diamond is forever” kampányával megalapozta az azóta is uralkodó gyémántgyűrűtrendet. A kampány szlogenjét az AdvertisingAge magazin a 2000-es évek egyik legjobb szlogenjének választotta.

A De Beers vállalat 2008-ban vezette be a Forevermark márkát. Mottójuk szerint: „Minden Forevermark gyémánt csodálatos, különleges és igazolt származással bír.” Rachel McAdams Forevermarkban tündököl a Golden Globe díjkiosztóján. Forrás: AFP, Facebook/Forevermark
  • 1956-ban Elisabeth Taylor egy 29,4 karátos smaragdvágású gyémántgyűrűt kapott Mike Toddtól, amelynek értéke körülbelül 2 milliárd forintra rúg. A gyűrű azóta is a gyémántgyűrűk egy ikonikus példája, és a mai napig inspirálja az iparágat.
  • A gyémánt azóta sem ment ki a divatból, manapság is számos híresség költ dollármilliókat arra, hogy megkérje a párja kezét. A 2000-es években olyan trendek jellemezték a gyémántgyűrűpiacot, mint a színes ékkövek megjelenése a gyűrűkben, a smaragdvágás és a vintage stílus.
  • 1981-ben Károly herceg egy 12 karátos ceyloni kék zafír gyűrűvel kérte meg Diana hercegnő kezét, a gyűrű értéke több mint11 millió forintra tehető. 2010-ben Vilmos herceg ugyanezzel a gyűrűvel kérte meg Kate Middleton kezét.
  • Az Egyesült Államokban a tehetősebb réteg körében azóta is a leánykérés hagyományai közé tartozik, hogy gyémántgyűrűvel kérik meg a hölgy kezét. Ben Affleck például 2002-ben egy 700 millió forint értékű rózsaszín gyémántgyűrűvel kérte meg Jennifer Lopez kezét. Brad Pitt 2010-ben egy smaragdcsiszolású gyémántgyűrűvel jegyezte el Angelina Jolie-t. Johnny Depp mellett olyan hírességek is gyakran megjelennek antik gyémántgyűrűvel az ujjukon, mint Scarlett Johansson vagy Emily Blunt.
Emily Blunt is a Forevermark különleges kiegészítőiben pompázik. Forrás: AFP, Facebook/Forevermark

A külföldi hírességek mellett nekünk, magyaroknak is van kire emlékeznünk a nagy gyémántgyűjtők kapcsán. Gábor Zsazsa hollywoodi híresség kilenc házasságából kilenc gyémánt eljegyzési gyűrű tulajdonosának mondhatja magát.

  • „Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát” – jegyezte meg egyszer viccesen Gábor Zsazsa, aki kilenc házasságával az élbolyban szerepel a legtöbbet házasodott és elvált hollywoodi hírességek listáján. Az ingatlangyűjtésen kívül még valamiben világelső a leghíresebb amerikai magyar színésznő: a szerelmeitől kapott gyémántgyűrűket is megtartotta.

A legdrágább és legcsillogóbb eljegyzési gyűrűk a sztárvilágban

A sztárok világában minden egy kicsit nagyobb, egy kicsit csillogóbb és valószínűleg jóval drágább, mint a mi világunkban. De azért irigyelni kár lenne őket, hiszen hány pompás ékszernek lett csúfos válás a vége. Gyönyörködni mindenesetre nagyon jó ezekben a csodás ékszerekben, úgyhogy nézzük is a 12 legszebbet!
Te mennyire mennél messze a szépségért? A mindennapos borotválkozás még belefér?http://www.life.hu/trend/20160510-az-apolt-no-az-arcat-is-naponta-borotvalja.htmlMeglepő szépségápolási trend van elterjedőben, melynek egyre több a híve. A sima, szőrtelen bőr a nőknél már hosszú ideje kötelező elvárás, ám a legújabb divathóbort szerint az ápolt nő minden napot azzal kezd, hogy az arcát is alaposan leborotválja. Trend--Tökéletes ruhadarab minden alkalomra: a nyári ruhahttp://www.life.hu/trend/20160511-ezek-a-legszebb-ruhak-nyarra.htmlEgy nyári ruha abszolút jolly joker. Egyszerű, praktikus viselet, amit egy szimpla hétköznapon, de akár különleges alkalmakkor is viselhetsz. Nem beszélve a nyaralásról, amikor egyenesen alapdarab. TrendOrigoCsillogás, elegancia és francia sikk – Ruhamustra Cannes vörös szőnyegérőlhttp://www.life.hu/trend/20160511-ruhamustra-a-69-cannesi-filmfesztivalrol.htmlIdén 69. alkalommal gyűlnek össze művészek és filmrajongók Cannes-ban. Az ünnepi filmszemle Woody Allen legújabb alkotásának vetítésével kezdődik, de csak miután bevonultak a sztárok a vörös szőnyegen. Lássuk, ezúttal milyen ruhakölteményeket választottak kedvenceink! Trend--Angelina-arcot szeretnék... – Sztárok, akiknek vonásaira vágynak a plasztikáztatókhttp://www.life.hu/trend/20160510-sztarok-akiknek-vonasaira-vagynak-a-plasztikaztatok.htmlMíg régen a plasztikai sebészek megúszták egy egyszerű "teltebb ajkakat kérek" vagy "egy mérettel nagyobb melleket szeretnék" kérésekkel, manapság már más trend hódít: hírességek jellemzőit akarják a páciensek. Trend--A hónap sminktrükkje: a smaragdzöld ragyogáshttp://www.life.hu/trend/20160505-a-honap-sminktrukkje-a-smaragdzold-ragyogas.htmlA szezon krémes textúrái közül most a luxusfényben úszó magnetizáló smaragdzöldé a főszerep.Káprázatosan kiemeli a szemszínt, valamint ellenállhatatlan ragyogással tölti fel a szemet, így mágnesként vonzza a fürkésző tekinteteteket. TrendOrigoTündéri a köbön! Ezek a legédesebb nyári gyerekruhákhttp://www.life.hu/trend/20160510-ezek-a-legedesebb-nyari-gyerekruhak.htmlKedvenc üzleteink ma már arra is odafigyelnek, hogy ne csak a felnőttek, hanem a gyerekek is a legtrendibb darabokban járhassanak. A tündéri daraboktól mi csak olvadozunk! Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.