Több száz éves hagyománya van annak, hogy a férfiak ékszereket ajándékoznak a hölgyeknek, hogy elnyerjék választottjuk szívét. Különösen igaz ez a megállapítás az eljegyzési gyűrűkre. Az, hogy erre a különleges alkalomra különleges gyűrűvel készülnek, már a középkor óta így van. 

A gyémánt az egyik olyan drágakő, amelyik soha nem megy ki a divatból. A különböző gyémántgyűrűk trendje az idővel változik, de maga a kő mindig is jelentéssel bírt, és értékesnek számított. Már a középkorból találhatók feljegyzések arról, hogy az uralkodók milyen ékszerekkel kedveskedtek a jövendőbelijüknek. Ezek az ékszerek általában olyan aranygyűrűk voltak, amelyek igazi értékét a bennük található gyémánt adta. 

A világhírű tervező, Lorraine Schwartz különleges ékszereit viseli Lady Gaga, Kim Kardashian, Beyoncé, Blake Lively és Sofia Vergara is. Lorraine Schwartz gyémánt csodáit a New York-i Bergdorf Goodman luxusáruházban, illetve az Ötödik sugárúton található bemutatótermében lehet megvásárolni, ahova csak időpont-egyeztetés után tudunk bejutniForrás: AFP

Az első gyémánt eljegyzési gyűrűről szóló történelmi feljegyzés 1477-ből származik, amikor is Miksa, Ausztria főhercege egy manapság már egyszerűnek számító gyémántgyűrűvel kérte meg Mária burgundi hercegnő kezét. 

  • Az első briliáns gyémántot a XVII. században készítették, a koronája 17 csiszolt felülettel rendelkezett. A követ Mazarinsnek nevezték el alkotója, Cardinal Mazarin után. Nem sokkal később egy velencei polírozó, Vincent Peruzzi a korona csiszolt felületeinek a számát 33-ra növelte, ami nagy előrelépés volt Mazarin briliánsához képest.
  • Az 1800-as években, a viktoriánus korban másfajta divat uralkodott. A gyűrűkben a gyémánt mellett mindenféle színes ékkő megtalálható volt, mint a smaragd, az ametiszt, a rubin, a zafír vagy a topáz. Ebben az évszázadban Bonaparte Napóleon és XVI. Lajos francia uralkodó is gyémántgyűrűvel hódoltak a kedvesüknek. 

XVI. Lajos egy 5,64 karátos, körte alakú gyémántgyűrűvel jegyezte el Marie Antoinette-et, Napóleon pedig első felesége kezét kérte meg egy egykarátos gyémánt- és egy egykarátos zafír gyűrűvel. 

  • 1839-ben Viktória királynő kígyót formázó eljegyzési gyűrűt kapott Albert hercegtől, a kígyó szemében található smaragd volt Viktória születési köve is. 

1940-ben a De Beers vállalat „A diamond is forever” kampányával megalapozta az azóta is uralkodó gyémántgyűrűtrendet. A kampány szlogenjét az AdvertisingAge magazin a 2000-es évek egyik legjobb szlogenjének választotta. 

A De Beers vállalat 2008-ban vezette be a Forevermark márkát. Mottójuk szerint: „Minden Forevermark gyémánt csodálatos, különleges és igazolt származással bír.” Rachel McAdams Forevermarkban tündököl a Golden Globe díjkiosztóján.Forrás: AFP, Facebook/Forevermark
  • 1956-ban Elisabeth Taylor egy 29,4 karátos smaragdvágású gyémántgyűrűt kapott Mike Toddtól, amelynek értéke körülbelül 2 milliárd forintra rúg. A gyűrű azóta is a gyémántgyűrűk egy ikonikus példája, és a mai napig inspirálja az iparágat. 
  • A gyémánt azóta sem ment ki a divatból, manapság is számos híresség költ dollármilliókat arra, hogy megkérje a párja kezét. A 2000-es években olyan trendek jellemezték a gyémántgyűrűpiacot, mint a színes ékkövek megjelenése a gyűrűkben, a smaragdvágás és a vintage stílus. 
  • 1981-ben Károly herceg egy 12 karátos ceyloni kék zafír gyűrűvel kérte meg Diana hercegnő kezét, a gyűrű értéke több mint11 millió forintra tehető. 2010-ben Vilmos herceg ugyanezzel a gyűrűvel kérte meg Kate Middleton kezét. 
  • Az Egyesült Államokban a tehetősebb réteg körében azóta is a leánykérés hagyományai közé tartozik, hogy gyémántgyűrűvel kérik meg a hölgy kezét. Ben Affleck például 2002-ben egy 700 millió forint értékű rózsaszín gyémántgyűrűvel kérte meg Jennifer Lopez kezét. Brad Pitt 2010-ben egy smaragdcsiszolású gyémántgyűrűvel jegyezte el Angelina Jolie-t. Johnny Depp mellett olyan hírességek is gyakran megjelennek antik gyémántgyűrűvel az ujjukon, mint Scarlett Johansson vagy Emily Blunt. 
Emily Blunt is a Forevermark különleges kiegészítőiben pompázik.Forrás: AFP, Facebook/Forevermark

A külföldi hírességek mellett nekünk, magyaroknak is van kire emlékeznünk a nagy gyémántgyűjtők kapcsán. Gábor Zsazsa hollywoodi híresség kilenc házasságából kilenc gyémánt eljegyzési gyűrű tulajdonosának mondhatja magát. 

  • „Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát” – jegyezte meg egyszer viccesen Gábor Zsazsa, aki kilenc házasságával az élbolyban szerepel a legtöbbet házasodott és elvált hollywoodi hírességek listáján. Az ingatlangyűjtésen kívül még valamiben világelső a leghíresebb amerikai magyar színésznő: a szerelmeitől kapott gyémántgyűrűket is megtartotta. 
A legdrágább és legcsillogóbb eljegyzési gyűrűk a sztárvilágban
A sztárok világában minden egy kicsit nagyobb, egy kicsit csillogóbb és valószínűleg jóval drágább, mint a mi világunkban. De azért irigyelni kár lenne őket, hiszen hány pompás ékszernek lett csúfos válás a vége. Gyönyörködni mindenesetre nagyon jó ezekben a csodás ékszerekben, úgyhogy nézzük is a 12 legszebbet!