Miért fontos az alapozó? Mert egységesíti a bőr színét, ami a tökéletes megjelenés elengedhetetlen kelléke. De mégis hogyan kell kiválasztani a megfelelőt? Fogadd meg Larion Oscar tanácsait!

Hasznos, ha ismered a bőrtípusodat, de egyébként is egyszerű eligazodni az alapozók között, csak figyelni kell a csomagoláson feltüntetett jelzőkre.

  • Ha normál vagy kombinált bőröd van, akkor majdnem mindegyik készítmény jó.
  • Száraz bőrre az E-vitaminnal dúsított és ásványi anyagokban gazdag, fénnyel telített alapozók az ideálisak.
  • Amennyiben fénylő, magasabb faggyúháztartással rendelkezik bőröd, ebben az esetben a "mattosító textúrák" vagy a "problémás bőrre" jelzővel találkozhatsz a csomagoláson. Alapvető szabály még ennél a bőrtípusnál, hogy csakis olajmentes és fényvédővel ellátott terméket vásárolj!
A tökéletes alapozószín az, ami megegyezik a jelenlegi bőrszíneddelForrás: Thinkstock

Ha ezzel megvagy, már csak a megfelelő árnyalatot kell kiválasztanod. Hidd el, ha eddig követted a tanácsokat, ez már gyerekjáték lesz! A tökéletes alapozószín az, ami megegyezik a jelenlegi bőrszíneddel, hisz akkor marad láthatatlan, és éppen ez a lényeg. Sokszor azonban nem is olyan egyszerű megtalálni az egyező árnyalatot. Hogy mi ennek az oka? Az üzletekben műfény van, ezért csalóka a színmeghatározás. Tedd a kiválasztott színeket az alkarod belső felére, enyhén masszírozd be a színt, majd menj ki a természetes fényre! Ott meglátod, melyik a megfelelő.Ezután próbáld ki a teszterből a homlok közepén, és az áll vonalától is simítsd le a nyakra. Ha ott is harmonikus, akkor máris megvan a tökéletes alapozód. Ha még mindig bizonytalan vagy, fordulj bizalommal a referenciaüzletekben a sminkes kollégákhoz.

Választék van bővenForrás: Thinkstock

A bőség zavarában tényleg az a legfontosabb, hogy a bőrtípusodnak legmegfelelőbb alapozót válaszd. Nézzük meg ezeket részletesebben is:

  • Normál bőrtípusnak ideális a krém, akár folyékony változatban, de olajosabb, krémesebb, illetve púderes alapozó is megfelelő.
  • Zsírhiányos, száraz bőrre az olajosabb, krémesebb textúrák a legjobbak.
  • Olajos, szeborreás, zsíros bőrre az alapozó alá mattító, faggyúháztartást csökkentő krémet, primert ajánlatos használni, hogy az alapozó ne fényesedjen át. Ha a te bőröd is ilyen, a legideálisabb választás a púderes alapozó, amit a végén matt púderrel érdemes fixálni.
  • Korpás, szeborreás bőrre az olajosabb, krémesebb alapozó a jó választás.
  • Kombinált bőrre jó lehet az olajosabb, krémesebb, de akár a púderes alapozó is, ha a T-zónára használsz mattító krémet.
  • Érzékeny bőrre hipoallergén és bőrnyugtató összetételű alapozók az ideálisak.
A közkedvelt alapozó
A folyékony alapozó a leginkább közkedvelt, mert könnyű használni, ezért is oly népszerűek. Erősen fed, mégis természetes hatású. Mi magunk szabályozhatjuk a fedés erősségét, rétegelhetjük is. Lehet kézzel, szivaccsal, ecsettel is használni. Számtalan textúrában létezik, van belőle fényes, matt, hosszan tartó, tartós, E-vitaminban gazdag és ásványi anyagokkal dúsított összetétel is.