Apró és egyszerűen kivitelezhető trükkökkel is sokat segíthetsz magadon, ha fogyni szeretnél. Íme, néhány alapvető szabály, amit érdemes betartani, ha gyors és hosszú távú eredményt szeretnél elérni!

Minden étkezés előtt igyál vizet 

Nagyon könnyen kivitelezhető, de annál fontosabb lépés, hogy minden étkezés előtt igyál meg 3 deci vizet. Ez egyrészt abban is segít, hogy könnyebben eméssz, másrészt kevesebbet fogsz enni, ha előtte ezzel a mennyiséggel megtöltöd a gyomrodat. 

Igyál egy nagy pohár vizet étkezés előttForrás: Thinkstock
Az emberi szervezet 70%-át víz teszi ki: ez felel az anyagcseréért és a vérkeringésért, a méregtelenítésért és testünk hőszabályozásáért. De a szép bőrnek is elengedhetetlen feltétele testünk belső hidratálása, ráadásul az esetek túlnyomó többségében a fáradtságot és a fejfájást éppen a dehidratáltság okozza. Ha mindennap elég vizet innánk, a méreganyagok hamar kiürülnének a szervezetünkből, sokkal fittebbek, energikusabbak lennénk.

Ne éhezz 

Az éhezés a legrosszabb, amit a fogyókúra alatt tehetsz. Egyrészt így semmi erőd nem lesz mozogni, sportolni, de még a hétköznapi feladatokhoz sem lesz energiád, ráadásul korgó gyomorral könnyen feszült lesz az ember. Másrészt pedig, ha éhezteted magad, annak sokszor az a vége, hogy egyszer csak eleged lesz, és minden mozdíthatót kieszel a hűtőből. Ez nemcsak a fogyókúrának nem tesz jót, de a szervezetedet is nagyon megviseli. Figyelj a kiegyensúlyozott táplálkozásra, válogasd meg jól az alapanyagokat. Ha így teszel, és napi ötször étkezel, az már fél siker az életmódváltásban. 

Ne add fel a kedvenc ételedet 

Egy-egy csalónappal, hidd el, nem teszel rosszat a diétádnak, sőt motiváló erővel hathat. Lehet például egyfajta ajándék, hogy ha egy hónapon keresztül minden héten háromszor edzel, akkor megfőzheted a kedvenc ételedet. Ha persze valami szuperegészséges fogás a kedvenced, akkor nincs is semmi baj, ez esetben főleg ne mondj le róla. Ha nem erről van szó, de abszolút nem tudod nélkülözni, akkor viszont kísérletezd ki, hogy egészségesebb alapanyagokból hogyan tudnád elkészíteni. 

Fogyókúra alatt sem kell lemondanod a jégkrémről, készíts magadnak egészséges verziótForrás: Thinkstock

Zöldség és gyümölcs nélkül nem megy 

A vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, rostok és a víz alapvető forrása a zöldség és a gyümölcs. Ráadásul akkora választék van belőlük, hogy soha, de soha nem lehet megunni őket. Amire érdemes odafigyelni, hogy az idényzöldség- és gyümölcs mindig sokkal több tápanyagot tartalmaz, így inkább azok közül válogass. 

A reggelinek add meg a módját 

Kutatások szerint a bőséges reggeli a fogyókúrának is igencsak jót tesz. Alapvetően kevesebb kalóriát visz be az, aki reggel kiadósan étkezett, ráadásul nassolni is kevesebbet szoktak a reggelipártiak. Természetesen az egyáltalán nem mindegy, hogy ez a reggeli mit a takar. A lassú felszívódású szénhidrátokkal jársz a legjobban, így nem is csoda, hogy egy jó kis magvakkal, gyümölcsökkel megszórt zabkása az egyik legkiválóbb reggeli.