Tinédzserek és a nyári szünet veszélyforrásai - Szex, drog, Rock 'n' Roll

nyári szünet drog tinédzser tizenéves tini kábítószer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyár, amikor a gyermekek az iskolai kötöttségek alól felszabadulnak, komoly veszélyt rejt magában. Még azok a fiatalok is, akikkel egyébként évközben nincs „probléma", szembetalálkozhatnak legális és illegális szerekkel, felelőtlen szexuális kalandokkal. Sok szülő gondolja, hogy tinédzserkorú gyermekét kellően felkészítette, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez az esetek többségében nincs így. Tarr Andreával beszélgettünk, akinek prevenciós szakemberként és szociálpedagógusként nagy rálátása van a tizenévesek viselkedésére, problémáira és reakcióira.

Mit csinál egy prevenciós szakember, mit jelent a fiatalok tükrében a „megelőző" munka?

A megelőző munka több szinten, több területen működhet, én kifejezetten kamaszokkal foglalkozom és olyan témákkal, amelyek érdekelhetik, vagy érinthetik őket. Hatékony kommunikáció, deviancia, másság, előítélet, tolerancia, szenvedélybetegségek, párválasztás, szexualitás, illetve agresszió és konfliktuskezelés. Iskolai szociálismunka keretében tartok osztályfőnöki órát – általános iskola 7-8. osztályában és középiskolákban. Erre nagy igény mutatkozik, mind a pedagógusok, mind a gyermekek részéről.

Tartok önismereti tanácsadást is, ez mindig az iskola után, egyéniben zajlik. Sokszor van a kamaszokban egyfajta ellenállás ezzel kapcsolatban, tehát nem mindig önszántukból jönnek el, de szerintem az a legfontosabb, hogy van egy óra egy héten, amikor valaki leül a fiatallal szemben, és elfogadja, nyitott rá, partnernek tekinti.

Tarr Andrea Forrás: tervezdujra.hu

Ez egy nagyon lényeges momentum, hogy a kamaszt partnerként kezeljük,

hiszen a szülő-gyermek kapcsolatban sokszor nem valósul meg. Ezt a partnerséget a fiatalok nagyon értékelik, könnyebben megnyílnak, természetesen ehhez, fontos a bizalmi légkör kialakítása is.

Ezek szerint egy szülő nem tekinteni partnernek a gyermekét? Ők nem tudnak ilyen formán leülni és beszélgetni vele?

De, magára tudja húzni ezt a fajta szerepet, persze más a kiindulópont. Egy ilyen fajta viszony kialakításába rengeteg energiát kell beleadnia a szülőnek, és értelemszerűen, nem a kamaszkor közepén kell ezt elkezdeni. Ez egy folyamat, melyhez közös programokkal, nyílt beszélgetésekkel és persze a gyermekre fordított minőségi idővel juthat el.

„Az öngyilkosság nem kiút!” – őszintén a tinédzserkori krízisekről

Tudom, azt érzed, Téged nem ért meg senki; se a szüleid, se a tanáraid, se a régi ismerősök, gyakran még a barátaid sem. Elárulok valamit; ez így igaz! Abban a korban vagy, amikor jószerével, még Magadat se érted. Az online világ fájdalmas szilánkokká alakítja a legapróbb hibáidat is, folyton elérhetővé tesz, miközben elmagányosít. Nagyon nehéz Neked!

Itt a nyár, a fiatalok kiszabadulnak az iskola nyújtotta kötöttség alól. Milyen a jó szülői hozzáállás ebben az időszakban (is)?

Kezdeném a szélsőségekkel; vagy nagyon liberális a szülő és ráhagyja, rábízza a kamaszra, hogy mit csinál, vagy épp ellenkezőleg, kiselőadást tart, megmondja, hogy mit csinálhat és mit nem. A kamasz épp most keresi önmagát, nem igen hajlandó elfogadni a szülői intelmeket. A legjobb, ha a szülő a középutat célozza meg, folyamatosan beszélget, figyel a gyermekre, próbál minél több közös időt eltölteni vele. Ebben a viszonyban már fel lehet hívni a figyelmet a rá leselkedő veszélyekre.

Milyen veszélyekkel kell számolnunk egy tizenéves esetében?

Természetes, hogy a nyár az az időszak, amikor jobban elengedik magukat, lógnak a haverokkal.

Előkerülhet a cigaretta, az alkohol – ezek ugye a legális szerek. Véleményem szerint, ezekkel sokkal nagyobb probléma van, mint mondjuk a kábítószerekkel.

A tinédzserek nyáron jobban elengedik magukat, előkerülhet a cigaretta, az alkohol, és a drogok is Forrás: Thinkstock

Sokszor kerül elő a dizájner drogok kérdése; nagyon olcsók, könnyen beszerezhetők, de a fiatalok nagy százaléka nem ezzel indít, hanem a legális drogokkal (drognak nevezünk minden olyan szert, mely módosult tudatállapotot idéz elő; ilyen például a kávé, a cigaretta, az alkohol vagy épp a kábítószer – szerk.) Nem szabad elfelejtenünk, hogy ezeknek a legális szereknek egy részét, a felnőttek is használják; reggeli kávé, időnként egy energiaital, egy pohár bor, vagy sör. A kulcsszó a lényeges; mértékkel, ha már lehet és ki is próbálja.

Ez az, ami a fiatalok számára nehéz; mértéket tartani.

A kábítószerek esetén – legyen az klasszikus vagy dizájner – nem ez a helyzet, hisz itt már az első használat után könnyen kialakul a függőség.

Beszélgetéssel, riogató történetek, videók megmutatásával, el lehet-e érni, hogy a kamasz ne nyúljon semmiféle szerhez sem? Lehet-e ekkora ráhatásunk?

Természetesen, attól, hogy otthon minden rendben van, még a gyerek kerülhet olyan helyzetbe – például a kortársak hatására -, hogy kipróbál egy-két dolgot. Ha megvan a bizalmi kapcsolat, a gyermek ezt nem feltétlenül fogja titkolni, szóba kerülhet. Ilyenkor legyünk nyitottak, kíváncsiak, hallgassuk meg, beszélgessünk róla, de sose faggassuk, és ne minősítsük! Mi is behozhatunk különböző témákat – egy tévéműsor, cikk kapcsán – ezeket érdemes átbeszélni a vacsora közben, vagy utána. Fontos, hogy figyeljünk a gyermek jelzéseire; ha azt érezzük, szeretne mondani vagy kérdezni valamit, mindig legyen rá időnk, ne küldjük el azzal, hogy most nem alkalmas. Így a szülőtől való elfordulás ellenére is – mely teljesen természetes velejárója ennek az időszaknak – megmaradhat a bizalmi kapcsolat.

Forrás: Medgyesi Milan/Origo

Mik a tapasztalataid a fiatalokkal kapcsolatban?

A kamaszok vagy semmit sem - vagy úgy hiszik -, hogy mindent tudnak. Egyben azonban megegyeznek; rengeteg tévhit él a fejükben. Fontos tehát, hogy beszéljünk ezekről a dolgokról, sokszor. Nagyon nehéz lekötni a figyelmüket 45 percig, épp ezért a prevenciós órák interaktívak. Minden esetben osztályfőnök jelenléte nélkül történnek, így sokkal nyitottabbak, bátrabban mernek kérdezni, hoznak be saját vagy ismeretségi körből származó élményt.

A legális és illegális drogok mellett, a szülők számára komoly félelem a gyermek szexuális- és szerelmi élete is.

Igen, a nyár ebből a szempontból is nyitottabbá teheti a kamaszokat. A párválasztás, házasság, szexualitás mind olyan téma, amely nagyon érdekli őket, kérdeznek, aktívak és figyelnek az ilyen órákon – persze az elején legyintenek, hogy ők ezt tudják, de menet közben mindig kiderül, hogy ez közel sincs így.

Mik a tapasztalataid a nyári kalandokkal, szexuális alapismereteikkel kapcsolatban?

Én azt látom a legnagyobb problémának, hogy a fiatalok nagy része nem védekezik megfelelően. Esetükben a megszakított együttlét olyan fogamzásgátló módszer, melyet elég gyakran használnak. Ebből pedig komoly baj lehet – terhesség, nemi betegség. Sokkal több biztonságos védekezési módot kellene ismerniük. Arra lehet következtetni, hogy a gumióvszer egyrészt drága - ha nincs vagy kevés a zsebpénz -, másrészt a kamasz fiúk számára kényelmetlen, csökkenti az élvezetet. Holott már számos olyan típust lehet kapni, mely szinte észrevehetetlen.

A gumióvszer nem csupán a terhesség, hanem a nemi úton terjedő betegségekkel szemben is véd.

Az óvszer nem csak a terhesség, hanem a nemi úton terjedő betegségekkel szemben is véd Forrás: Thinkstock

Nem tudják, hogy mennyi mindent szedhetnek össze, amik esetleg hetekig, hónapokig vagy épp évekig tünetmentesen lappanganak bennük – nyáron hajlamosabbak gyakrabban váltogatni a partnereiket, ami így nagyobb veszélyforrást jelent.

Mit látsz, mi a legnagyobb probléma a fiatalok körében?

Az önismeret, az önértékelés és az önbizalom, ezek azok a területek, melyekkel a legnagyobb gond van kamaszkorban. Ezekben a szülőkkel való beszélgetés, a bizalmi kapcsolat, a pozitív megerősítés segíthet.

Említetted, hogy az egésznek a kulcsa, a gyermekkel való megfelelő kommunikáció, a vele töltött minőségi idő. Mit tehet a szülő, ha a kamasz nem akar vele beszélgetni?

Azt is el kell fogadni, ha egy gyerek bezárkózik, ha nem akar a szülőkkel beszélni. Jobb esetben ott vannak a barátok, a kortársak, akikkel meg tudja osztani a kérdéseit, problémáit. Ma már az interneten keresztül szerezik be a legtöbb információt - sajnos gyakran szűrés nélkül, így mindfélével találkoznak, ami vagy jót tesz, vagy nem, de az lényeges lenne, hogy megfelelő oldalakról, szakemberek részéről kapjanak információkat.

Mit tanácsolnál annak a szülőnek, akinek derült égből villámcsapásként jut a tudomására, hogy gyermeke kipróbálta például a cigarettát, az alkoholt vagy valamilyen kábítószert? Mi ilyenkor a jó reakció?

Először nézzük meg a két leggyakoribbat; megijed, bepánikol, vagy agresszíven reagál, szidja, bünteti a gyereket. Azt gondolom, hogy mind a két viselkedés érthető. Először érdemes megvárni, míg lemegy az első gőz, és utána egy higgadtabb, nyugodtabb állapotban le kell ülni beszélni. Ha elkezdenek beszélgetni, esetleg közösen utánanéznek egy-két dolognak – ha nagyobb a baj, külső segítséget kérnek -, az mind-mind a megoldás felé vezet.

Forrás: Medgyesi Milan/Origo

Attól megmenteni egy fiatalt, hogy ne próbáljon ki semmit, az nagyon nehéz. Akkor, hogyha a gyermeknek helyén van az önértékelése, minden rendben van körülötte, otthon is foglalkoznak vele, és elég erős az önkontrollja, akkor képes lesz arra, hogy nemet mondjon.

De nagyon sokan a kíváncsiság, a kortárscsoporthoz való tartozás miatt, nem fognak nemet mondani, hanem bizony belemennek és kipróbálják – aztán ez vagy bejön neki, vagy nem. Az lényeges, hogyha valamilyen jelet észlel a szülő – akár kézzelfogható bizonyítékra talál, akár viselkedésbeli változást tapasztal –, nyitottan oda kell fordulni a gyerekhez, és le kell ülni beszélni. Nem egyszer, nem kétszer. Ezt nem győzöm hangsúlyozni. Beszélgessünk arról, hogy hogy van, miként látja az életét, milyen tervei, kapcsolatai vannak, beszélgessünk bármiről, vagy egész egyszerűen töltsünk együtt minél több minőségi időt, legyen egy kicsit nagyobb odafigyelés, közös program,és ami alapvető dolog, az az elfogadás a szülő részéről. Nagyon fontos, hogy érezze a gyermek, hogy a szülő mellette van, jelen van az életében, támogatja és segít a bajban ha kell, és persze megadja a neki a kellő szabadságot is.

Nem kell rámászni, eltiltani programoktól, barátoktól – ezzel csak még vonzóbbá tesszük számára, ellenállást fog kiváltani, ami a szülő-gyermek kapcsolat romlását eredményezi. Kereteket, új szabályokat fel lehet állítani, de mindent közösen; kompromisszumokat kötve. Idő, odafigyelés, következetesség és elfogadás kell hozzá, és akkor hosszútávon ez működő képes lesz.

A kamasz a saját lépéseit meg fogja tenni, ha valamit szeretne, azt tiltás ellenére is ki fogja próbálni, de legyen ott mellette, a háttérben a szülő, akihez mindig fordulhat.

Egy 13 éves fiú álma – A futballtehetség adott, de nehéz helyzete miatt a lehetőség hiányzikhttp://www.life.hu/csalad/20170608-egy-13-eves-fiu-alma-a-futballtehetseg-adott-de-hatranyos-helyzete-miatt-a-lehetoseg-hianyzik.htmlA 13 éves Szőnyi Krisztián igazi futballtehetség, de nehéz helyzete miatt, nagy az esély arra, hogy le kell mondjon álmáról. Pár éve, mikor a család még Siófokhoz közel élt, felfigyeltek a fiúra és le is akarták igazolni, de akkor ez sajnos egy költözés miatt meghiúsult. Krisztián, most esélyt kapott, hogy megmutassa tudását és elkötelezettségét, ám a jövője így is bizonytalan. CsaládFotó: Mudra László - OrigoTényleges segítség a családon belüli erőszak áldozatainak - Videóhttp://www.life.hu/csalad/20170606-tenyleges-segitseg-a-csaladon-beluli-eroszak-aldozatainak-video.htmlA köztudatban sokszor tévesen definiálják a családon belüli erőszakot - egyszerűen a testi bántalmazással azonosítják. A gond ezzel csak az, hogy így nagyon sok emberben fel sem merül, hogy ő bizony egy bántalmazó kapcsolatban él, amely elsősorban a lelki terrorról, a másik megalázásáról, önbecsülésének megtöréséről, szabad akaratának elvételéről szól. Természetesen mindezt fokozatosan, úgy, hogy a bántalmazott észre se veszi; saját magát zárta be egy cellába, a kulcsát pedig önként adta a bántalmazó kezébe. CsaládThinkstockFájdalmas és barbár felnőtté avatási rituálék - Megéri a felnőttkor?http://www.life.hu/csalad/20170601-fajdalmas-es-barbar-felnotte-avatasi-ritualek-megeri-a-felnottkor.htmlA természeti népeknél máig bevett szokás, hogy a férfivé és nővé válást, valamilyen különleges - számunkra gyakran barbárnak tűnő - rituálé kíséri. Korábban is írtunk, ilyen szertartásokról, ám most olyan hagyományokat találtunk, amelyekről egyszerűen tudnod kell! Család--Amikor egy csoda valóra válik – Egy nyílt örökbefogadás igaz történetehttp://www.life.hu/csalad/20170604-amikor-egy-csoda-valora-valik-egy-nyilt-orokbefogadas-igaz-tortenete.htmlAz örökbefogadás egy csodálatos dolog; gyermekek, akiknek valamilyen okból nem adatott meg, hogy vér szerinti szüleikkel nőhessenek fel, esélyt kapnak, hogy új, szerető családot találjanak. Ma Magyarországon az örökbe fogadó szülők 2/3-a 3 évnél fiatalabb gyermeket szeretne, elsősorban csecsemőt, újszülöttet. Erre a legnagyobb esélyt számukra a nyílt örökbefogadás jelenti. Egy ilyen igazán szívbemarkoló történetet mutatunk most be. Család--Párkapcsolati konfliktusok, fókuszban az Y generáció! – Tari Annamária előadásahttp://www.life.hu/csalad/20170530-parkapcsolati-konfliktusok-fokuszban-az-y-generacio-tari-annamaria-eloadasa.htmlFelgyorsult a világ, minden azonnal kell, több és gyakoribb ingerek érnek minket, a fogyasztói társadalom elhozta a dobd el, vegyél újat/cseréld le hozzáállást, az online tér pedig látszólag lehetőségek egész sorát rejti, de igazából leszakítja rólunk az emberségünk legfontosabb alapköveit. Tari Annamária előadása nyomán járjuk körbe a 21. századi párkapcsolatokban fellelhető konfliktusok okait – az Y generációra kiélezve. Család--Túlzott intimitás a családban; a gyermek pszichés fejlődésének zavarát okozhatjahttp://www.life.hu/csalad/20170522-tulzott-intimitas-a-csaladban-a-gyermek-psziches-fejlodesenek-zavara.htmlEgy felnőtt a túlzott intimitást képes hárítani, adott számára a lehetőség, hogy kilépjen belőle, ha már nem érzi magát komfortosan, de egy kisgyermek, pláne a szüleivel szemben, még közel sem olyan érdekérvényesítő. Így szépen, apránként sérülhet az önbizalma, az autonómiája, a társas közegekben nem elfogadható magatartásformákat vehet fel. Stresszessé, depresszióssá, szorongóvá válhat, később pedig, akár a normál intim kapcsolatok – mint például az ölelés – is gondot okozhatnak neki, de az se ritka, hogy épp az ellenkezője történik; túl bizalmaskodóvá válik. CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.