Arról, hogy a nyári szünetben milyen veszélyek leselkednek a tinédzserekre, korábban már írtunk. Most a fókuszt a nemi életükre helyezzük. A szülők felelőssége kézzelfogható abban, hogy a tizenévesen rengeteg téves információ és nulla önismeret nélkül bonyolódnak – időnként kellemetlen – szexuális élményekbe.

A 2016-os Magyar Ifjúság Kutatás15-29 éves fiatalokat kérdezett, az őket érintő fontosabb témákkal, életeseményekkel kapcsolatban. Ebből kiderül, hogy saját bevallásuk szerint, átlagosan 14,4 éves korukban váltak nemileg éretté. Akiknek már volt szexuális kapcsolata (70 százalékuknak), azok átlagosan 16,7 éves korukban kezdték el szexuális életüket, illetve akik még nem kezdték el (15 százalékuk), azok közel egyötöde nyilatkozott arról, hogy hány éves korában tervezi, esetükben ez átlagosan 18,2 éves korra tehető. Akik már alakítottak ki komoly párkapcsolatot, átlagosan 18,3 éves korukban tették.

A fentiek érdekes tényre világítanak rá, nevezetesen, hogy a fiatalok többségénél, a valódi kötődő szerelmi kapcsolat előttre tehető az első szexuális élmény.

Ez visszavezethető a kamaszkori kíváncsiságra, a „nemet" mondás hiányára, a meggondolatlanságra, esetleges legális és illegális drogok használatára, de önismereti hiányosságokra is.

A fiatalok többségénél, a valódi kötődő szerelmi kapcsolat előttre tehető az első szexuális élményForrás: Thinkstock

Össze vannak zavarodva

A tizenévesek már nem gyerekek, de még nem felnőttek, gyakran a szülők sem tudják, hogyan is kezeljék őket, hát még ők magukat. Tombolnak bennük a hormonok, egyre több út nyílik meg előttük, önállóbbá válnak, saját döntéseket hoznak, ebbe pedig bele tartozik a szexualitás megélésének lehetősége is. A 21. századi erkölcs érdekesen áll a szexhez; egyrészt nyíltan foglalkozik vele – tévéműsorok, magazinok, plakátok, hirdetések -, másrészt a legtöbb esetben szülő-gyermek közt tabunak számít. Miért?

Az én lányom, fiam még úgyse csinálja, ha beszélek róla, pont azzal keltem fel az érdeklődését.- épp ellenkezőleg, ha a szülő nem kerüli ezt a témát, a kamasz könnyebben fog tudni kérdezni, és sok esetben egy-egy válasz elegendő a számára, hogy kíváncsiságát kielégítse.

Egyszerűen nem akarok belegondolni, hogy a gyerekem AZT csinálja. – ne legyünk álszentek, valamikor mi is elkezdtük ezt. Egy, a sötétben tapogatózó, kortársaitól és kétes forrásokból származó információkból kiinduló tinédzser sokkal több veszélynek van kitéve; mind a betegségek, mind a felelőtlen, negatív szexuális élményekkel kapcsolatban. Sok tini azért nem használ például óvszert, mert nem tudja, vagy nem meri megvenni; ha a szülő nyitottabb lenne és segítene ezt az akadályt leküzdeni, beszélne ennek fontosságáról, talán a fiatalok is gyakrabban használnák.

Nagyon kínosan érezném magam közben, lehet, hogy többet tud már, mint én. – mint szülő, nem arra kell őt megtanítanod, hogy milyen pózok vannak és hol izgalmas a szex. A feladatod, hogy bármikor, bármilyen kérdéssel fordulhasson hozzád. Fontos szereped van még a szerelem-szex összefüggésének felvázolásában, illetve a felelőtlen szexuális kalandok hozományának megismertetésében.

Szülőként az a feladatod, hogy bármikor, bármilyen kérdéssel fordulhasson hozzád a gyermekedForrás: Thinkstock

Az óvszer nem véd meg mindentől

Bár az elsődleges és a legbiztonságosabb védekezési módszerként ismert, jó tudni, hogy még így is több betegséggel szemben védtelenek a kamaszok.

Több olyan nemi betegség is van, mely terjedéséhez nem kell közvetlen nemi aktusnak történnie – hüvelyi- anális- vagy orális közösülés -, akár bőr-bőr kontaktus révén is fertőzhet.

A különböző betegségek, akár évekig is lappanghat, miközben a tudta nélkül minden partnerét tovább fertőzi az adott személy. Fontos, hogy a már szexuális életet élő kamaszok – lányok, fiúk egyaránt -, rendszeresen eljárjanak nőgyógyászhoz, urológushoz.

Forrás: Thinkstock
Mennyit tudsz a nemi betegségekről? - Teszt
Hogyan terjed a szifilisz? Melyik kórokozó terjed akár nedves törölközőn keresztül is? Hogyan mutathó ki a Gonorrhoea? Mindenre tudod a választ, vagy nem ártana fellapozni az anyutól kapott felvilágosító könyvet? Persze a Google a barátod, de ezekre a kérdésekre, nem árt ha fejből tudod a választ. Teszteld le, hogy mennyit tudsz a nemi betegségekről!

Ebben ismét nagy szerepe van a szülőnek, aki elviszi, támogatja és segít, ha a vizsgálat során kiderül valami. Amivel nagyban lehet csökkenteni a nemi betegségek esélyét, az a ritka partnerváltás, illetve a hasonló korú partner – mivel egy idősebb vélhetően már jóval több szexuális együttlétet tudhat maga mögött, így nagyobb az esélye, hogy egy nemi úton terjedő betegséget átadjon.

Tarr Andrea prevenciós szakember és szociálpedagógus, gyakran találkozik a fiatalokat foglalkoztató kérdésekkel, problémákkal. Megkeresésünkre elmondta, elsőszámú problémának azt látja, hogy a fiatalok körében igen gyakori a nem megfelelő védekezés. A megszakításos együttlét például, egy olyan védekezési mód, amit nagyon gyakran használnak. Elég nagy így az esélye, hogy ebből probléma lesz, stabilabb védekezési módokat kellene használjanak, ismerjenek.

Tarr Andrea véleménye
Amikor benne vannak egy stabil kapcsolatban, szerelmesek, és elkezdik felfedezni egymást, megismerik egyrészt a saját, másrészt a másik testét. Nagyon fontos, hogy tudják, mi a jó nekik, milyen igényeik vannak, épp ezért nagyon lényeges, hogy ez ne legyen tabu téma köztük.

Lényeges még az, hogy olyan dolgot engedjen meg – hiszen a saját teste felett ő rendelkezik -, ami számára is jó, kényelmes. Ugyanakkor azt tapasztalom – a fiatalok elmondásából -, hogy bizony belemennek olyan szexuális élményekbe, amik számukra nem jelentenek élvezetet, sőt. Ennek több oka is lehet; meg akarok felelni a másiknak, ettől érzem idősebbnek magam, túl akarok esni rajta... stb.

Ennél a témánál is előjön, hogy az önismeret, az önértékelés és az önbizalom mennyire fontos egy kamasz életében, mégis ezzel van a legnagyobb probléma.

 

"Nagyon fontos, hogy tudják, mi a jó nekik, milyen igényeik vannak, épp ezért nagyon lényeges, hogy ez ne legyen tabu téma köztük."Forrás: Thinkstock

Egy szó, mint száz; a fiatalok igenis élnek nemi életet, de rengeteg homályos, vagy épp téves információ él a fejükben.

A szülőknek segíteni kell abban, hogy kisfelnőtt gyermekük tisztában legyen a rá leselkedő veszélyekkel, illetve megértse, hogy nem elegendő testileg megérni a szexuális élményekre, azokat érzelmileg is fel kell tudni dolgozni, meg kell érteni, a helyén kell kezelni.