Melyik ruhadarabot gyűlöli a királynő? Milyen smink és dresszkód kötelezi a nemes hölgyeket a nyilvánosság előtt? Ezt tanulja a még frissen házasodott Meghan, sussexi hercegné is, aki már jó néhány szarvashibát vétett a megjelenésével. Persze nem egyszerű megfelelni a királynő és az udvar diktálta etikettnek, de talán megéri, hiszen cserébe hercegnőként él egy palotában.

1. Selyemharisnya

Amióta Katalin hercegnő viselni kezdte leheletfinom, halovány selyemharisnyáit, az addig nem túl népszerű ruhadarab ismét divatba jött a szigetországban. Erzsébet királynő elvárja, hogy a hivatalos eseményeken minden hölgy - beleértve a teljes udvartartását és az összes vendéget -, csak fedett lábakkal jelenjen meg.

Meghan Markle óriási hibát vétett, amikor Harry herceggel hivatalos keretek között bejelentették az eljegyzésüket, mert nem viselt harisnyát, így bárki láthatta fedetlen lábait, ami illetlenségnek számít.

Forrás: Getty Images/Max Mumby

2. Természetes, halovány make up

A királyi család hölgy tagjait akár nyaralnak, szórakoznak, pihennek, vagy éppen eleget tesznek kötelezettségeiknek, soha nem láthatjuk erősen sminkelve. A napbarnított vagy szoláriumozott bőr nem jellemző a nemes hölgyekre, akik a történelem folyamán sem a tűző napon töltötték az idejüket. Testüket ruhákkal fedték el, és napernyőiket a fejük fölé tartva óvták arcukat a napfénytől. Az etikett csak a természetes árnyalatú alapozók használatát tűri meg.

Meghan Markle arcát az esküvőjén a saját bőrszínénél néhány árnyalattal világosabb, vízbázisú alapozóval mattították, amely látni engedte szeplőit. Az ifjú ara megjelenése ezúttal makulátlan volt.

Forrás: Getty Images

3. Minimál smink

A rúzs ugyancsak nem lehet kihívó. A vörös és a sötét árnyalatok viselete kizárt, csak a rózsaszín különböző, világos árnyalatai és a szájfények megengedettek. A sminkelés terén azért kapnak egy kis szabadságot a nemes hölgyek: mégpedig a szemüket kiemelhetik, persze azt is csak módjával. A rikító szemhéjfestékek, a szemhéjtus és a fekete szempillafesték tiltólistás. A néhai Diana hercegnő sminkese liberális volt, és Diana sem tiltakozott, amikor erős feketére sminkelte szempilláit. Az más kérdés, hogy mit szólt ehhez a királynő. Katalin hercegnő imádja ragyogó kék szemét kiemelni, így előszeretettel használ szemhéjfestéket is, főleg árnyékolásra. Amikor 2011-ben hozzáment Vilmos herceghez, az esküvőjén a sminkese három különböző árnyaltú szemhéjpúdert vitt fel, hogy gyönyörű tekintetet varázsoljon a leendő hercegnének.

Meghan Markle odavan a csillogó tekintetért, ezért a szemzugába szinte mindig tesz egy kis fehér vagy bézsszínű, csillogó szemfestéket, ami természetesen megengedett.

Forrás: Getty Images

4. Diszkrét dekoltázs, fedett vállak

Szigorúan tilos közszemlére tenni a hölgyeknek a domborulataikat, és ami még meglepőbb elvárásnak tűnik a 21. században: nem jelenhetnek meg fedetlen vállakkal sem.

Amikor Meghan Markle a venezuelai divattervező, Carolina Herrera egyik halvány rózsaszín kreációját viselte, úgy festett benne, mint egy modern hercegnő, mégis súlyosat vétett, mert látni engedte a vállait, ami felért egy szentségtöréssel.

Forrás: Getty Images

5. Semleges színű körömlakk

Köztudott, hogy a nemes hölgyek csak semleges színű, átlátszó vagy nagyon halvány körömlakkot viselhetnek. Erzsébet királynő például 1989 óta ugyanazzal a halvány rózsaszín lakkal festeti a körmeit.

Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

6. Kalap vagy tiara

A királynő gardróbszobája tele van kalapdobozokkal, de nem azért, mert imádja őket, hanem mert neki is kötelező viselnie. A régi időkben tiszteletlenségnek számított, ha egy hölgy a haját mutogatta. Az 1950-es évekig Angliában egyetlen úri hölgy sem léphetett ki az utcára kalap nélkül. Szerencsére ez mára megváltozott, és a nemes hölgyek bátran megjelenhetnek fejfedő nélkül is a nyilvánosság előtt, ám különböző királyi ünnepségeken, társasági eseményeken még mindig kötelező viseletnek számít.

Régi hagyomány, hogy 18 óra után viszont már tilos kalapot viselni. Ilyenkor a király család hölgytagjai estélyi ruhát vesznek fel, előkerülnek az ékszerek, és a kalapot felváltja a tiara. Ugyanakkor nem akárki hordhatja a díszes fejéket. Csak a királynő, a hercegnők, a nemesi származású gyűrűs menyasszonyok és férjezett asszonyok tűzhetik a hajukba.

Forrás: Getty Images

7. Hosszúnadrág és szoknya

A királynő elvárja, hogy a hölgyek szoknyájának vagy a ruhájának hossza minimum a térdüket elfedje, és egyáltalán nem tűri a miniszoknya viseletét. Még a fiatal hölgyek sem engedhetik meg maguknak a jelenlétében, hogy kivillanjon a térdkalácsuk. Bár sokáig csak szoknyát hordhattak a hölgyek, a nadrág viseletében a királynő kicsit rugalmasabbnak látszik. Ő maga ugyan soha nem mutatkozik pantallóban, de a fiatalabb generáció viselheti, igaz, csak kardigánnal vagy blézerrel párosítva. Akár nadrágról, ruháról, blézerről vagy más ruhadarabról beszélünk, csak diszkrét, pasztellszínt szabad választani.

A királynő sem azért hord a neon színeiben pompázó ruhákat, mert azok a kedvencei, hanem rá is vonatkoznak bizonyos szabályok. Feltűnő színű kosztümöket kell viselnie, hogy nagy tömegben is jól látható legyen.

Forrás: Getty Images

8. A farmer-etikett

Az egészen biztosra vehető, hogy a királynőt, soha de soha nem láttuk és nem is fogjuk látni farmerben. Hiába népszerű darab a világ minden táján, de ritkán megengedett viselet a királyi családban. Még a férfiak sem nagyon mernek megjelenni benne a királynő közelében. Katalin hercegnőt ugyan már fotózták sötét farmerben, sőt férjével együtt mindketten farmert húztak Calgaryban egy rodeó shown. Ekkor szemet hunytak a királyi család tagjai, és rajongói. Nem úgy, mint amikor Meghan hercegnő Torontóban, a Royal County of Berkshire Polo Klubban megjelent szintén kedvenc tervezője, Carolina Herrera farmerből készült ruhájában. Az egyrészes ruha tökéletesen állt rajta, nagyon csinos volt benne, de súlyos szabályt vétett, hiszen mégiscsak farmerruhát viselt, ami nem megengedett.

Egyetlen esetben hordhatnak farmert a nemes hölgyek, urak az udvari etikett szerint: kutyasétáltatás közben.

Forrás: Getty Images

9. Retikül és kesztyű

Az udvartartás hölgyei soha nem láthatók hatalmas táskákkal a vállukon, a kézi retikül viselete ellenben nagyon népszerű. Diana hercegnő gyakran szorongatta kezében a pici retiküljeit, ami részben elegánsan hatott, illetve a kellemetlen szituációkban is kisegítette, mert volt mibe kapaszkodnia. Ugyancsak a néhai hercegnő kedvenc ruhadarabja volt a kesztyű, mely elegáns kiegészítője volt a ruhatárának.

A királyi család szabályai szerint illik kesztyűs kézzel kezet fogni a hölgyeknek, de soha nem viselhetik vacsora alkalmával

Forrás: Getty Images

10. Tiltólistás darab

Amit soha, semmilyen körülmények között nem szabad a királynő jelenlétében viselni, az a telitalpú cipők. Egyszerűen utálja őket! Katalin hercegnő pontosan tudja ezt, és bár imádja az ilyen szandálokat, de csak a vakációk alkalmával húzza a lábára, amikor biztos benne, hogy az uralkodónő nem bukkan fel a közelben.

Forrás: Getty Images