Az otthonunkat számtalan rovarral osztjuk meg, de a pókokkal ellentétben a legtöbbjükre nincs szükségünk. Épp ezért, a véletlen találkozások nagy eséllyel egy laza papucs csattanással érnek véget. Van azonban egy ízeltlábú, mely borzalmas külsejével és Predator természetével értetlenséget, valamint rettegést hoz el a szívünkbe.

Beszéljünk egy kicsit a légyölő pókszázlábúról

Nevét nem külseje, hanem rendszertani besorolása alapján kapta. Hiszen egy hamisítatlan százlábúról beszélünk, aki 15 pár tipegőjével igazi soklábútankként képes bárhová követni áldozatát. Mivel folyamatosan vedlik, leszakadt lábait újra tudja növeszteni. Elsősorban rovarokkal, pókokkal táplálkozik, de nem veti meg a férgeket és a csigákat sem. Kiváló lopakodó képességével és félelmetes sebességgel a legyeket is elkapja. Még akár hasznos kis házikedvenc is lehetne belőle, ha leszámítjuk, hogy akár 4,5 centire is megnőhet. Méretének és kinézetének köszönhetően nem nehéz viszolygással fogadni, ha átfut előttünk a konyhában, vagy megpillantjuk a fürdőszoba falon – de erre csak este kerülhet sor. Mivel éjszakai állat, sötétedés után merészkedik elő, és indul halálos túrájára.

Forrás: Giphy
Undorító, de legalább különleges
Légcsöve nyitott (!), ezért elsősorban a nedves helyeket kedveli, hiszen nagyon hamar kiszáradhat.

Miért???

A légyölő pókszázlábú csak azért költözik be hozzánk, hogy a szobák zugaiban éldegélő rovarokra vadásszon. Teszi mindezt az állkapcsi lábain lévő méregkarmai segítségével, mellyel egyszerűen megbénítja áldozatait. Egy ilyen „harapás" az emberre is hatással lehet, égő, viszkető bőrpír formájában. Ennek azonban igen csekély az esélye, mivel nem tekint minket potenciális prédának, és nem is érzi magát annyira keménynek, hogy támadásba lendüljön, helyette inkább elfut, elbújik előlünk.

A légyölő pókszázlábú csak azért költözik be hozzánk, hogy a szobák zugaiban éldegélő rovarokra vadásszonForrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
Búcsúzz el végleg a lakásodban ólálkodó hangyáktól, vegyszerek nélkül

Amikor kisgyerek vagy háziállat van a lakásban, nagyon nehéz tartósan megszabadulni a lakásba beköltöző rovaroktól. A hangyáktól azonban könnyen búcsút inthetsz, ráadásul nem kell semmilyen veszélyes, mérgező vegyszert sem bevetned hozzá. Kiirtás helyett, inkább bírd rá őket a távozásra. Olvasd tovább!

Így üldözd el!

Elsősorban a megelőzésben érdemes gondolkodnod – nyílászáró csere, megfelelő szúnyogháló. Amennyiben már beköltözött, komoly irtásra csak nagyon szélsőséges esetekben lesz szükség, mivel lakásonként általában csupán egy-két légyölő pókszázlábúval kell számolni. Amennyiben nem vagy rovarfóbiás, úgy próbálj erőt venni magadon, és csupán tessékeld ki otthonodból. Amennyiben megölöd, a természet körforgásának, az élet és a halál egyensúlyának egy fontos egyedét küldöd a halálba.