Lehetséges, hogy Maurits Cornelis Escher neve nem mond semmit, de műveivel egész biztosan találkoztál már. A holland művész a végtelent próbálta ábrázolni, munkája nyomán olyan építményeket láthatunk, melyek elkápráztatják a szemet, és összezavarják az agyat. Geometriai formái fokozatosan alakulnak át valami mássá, az általa ábrázolt épületeket, bár elsőre valósnak tűnnek, mégsem lehet megépíteni. Hittük ezt legalábbis egészen mostanáig.

Kína az az ország, ahol bármi lehetséges, hiszen külföldi városokat, épületeket is megépítenek saját országukban. Nem lepődhetünk meg hát azon, hogy ők voltak azok, akik megléptek egy eddig megvalósíthatatlannak vélt építészeti megoldást.

Rajzolni sem egyszerű escheri paradoxonokat, megépíteni pedig úgy, hogy a végeredmény használható tereket adjon, nos, ezt nevezik fejtörő építészeti kihívásnak. A Studio 10 csapatának azonban sikerült megidézni az optikai illúziók nagymesterének szellemét.

Maurits Cornelis Escher művei ihlették a Studio 10 építészeitForrás: Maurits Cornelis Escher

A tervezőcsapat által létrehozott, kézzelfogható lehetetlenségek egy kínai butikhotelben találhatók, melynek két, 70 négyzetméteres szobáját semmibe vezető lépcsők és a plafonon lévő álajtók gazdagítják. Az egyikben az erdőzöld, a másikban a halványrózsaszín lett az uralkodó szín. A színpaletta kiválasztásakor az általuk sugárzott nyugodtságot és szürreális frissességet tartották szem előtt, mely képes a vendégeket messze repíteni a mindennapi élet káoszától. A „valóságos” elemek, mint az elektronikai eszközök, lámpatestek, fekete ajtók mögé és szekrényekbe lettek rejtve, hogy az úgynevezett kiméra élményébe ne „rondítsanak” bele.

Kattints a képre, és nézd meg galériánkat:

Forrás: Studio 10, Chao Zhang/The Other Place