A kislánya veszélyesen korán született. Három hónapos volt, amikor férjével meg merték venni a kiságyát, ekkor hitték el igazán, hogy babájukat valóban hazavihetik majd a kórházból. Ismerd meg a Richter Főnix Közösség új tagját, Földvári Nagy Zsuzsannát, aki az elmúlt tizenegy évben rengeteget tett a magyarországi koraszülöttekért és családjukért.

Magyarországon minden tizedik gyerek koraszülöttként, azaz a várandóság 36. hete előtt jön a világra. Közülük a 23–27. hétre született csöppségek vannak a legnagyobb veszélyben.


Az életben tarthatóság határát hazánkban a WHO ajánlása alapján a 24. hétben határozták meg, illetve 500 gramm testsúlyig vagy 30 centiméter testhosszig. A PIC koraszülött osztályokon azonban ettől eltérnek, ha az újszülött életképességet mutat. Így egy 22. hétre született kisbaba életéért is minden tőlük telhetőt megtesznek.

 

Zsuzsi 11 évig készült az anyaságra, melynek utolsó 5 évét lombikprogrammal töltötte. A folytonos csalódások után aztán 2007-ben megtörtént a csoda; megfogant Janka.    

Földvári Nagy Zsuzsanna 3,5 hónapig aggódott a kislánya inkubátora mellett, majd megalapította a Koraszülöttekért Országos EgyesületetForrás: Nagy Mihaly/koraszulott.com

A boldog hetek azonban nem tartottak sokáig. A 19. héten a család elment egy 4D-s ultrahangvizsgálatra, ahol az orvos 8 napos fejlődési lemaradást jelzett. Ezt követően Zsuzsi 22–23. hetes várandóságának idején a szülésze megkérte, hogy feküdjön be egy budapesti kórházba, ahol van koraszülött intenzív osztály. Az orvos aggodalmának oka később derült ki: HELLP-szindróma. Ez a legsúlyosabb terhességi toxémia, ami az anyára és a magzatra is közvetlen életveszélyt jelent.

Zsuzsi a 26. héten rosszul lett a kórházban, az orvosok pedig nem késlekedtek.

Azonnal altassátok el, mert itt fog elvérezni” – ezt hallotta a rémült kismama, miközben feküdt a műtőasztalon. Janka végül sürgősségi császárral született meg, 610 grammal, egy 23 hetes magzat fejlettségi szintjével. Három és fél hónapos folyamatos aggódás kezdődött a család életében, hiszen egy koraszülött baba állapota napról napra is változhat.

Janka mára átlagos kiskamasszá cseperedett. A koraszülés traumája után Zsuzsi úgy döntött, megpróbál segíteni a hasonló élethelyzetet átélt szülőknek. Nevéhez fűződik a Koraszülöttekért Országos Egyesület létrehozása. Zsuzsit önkéntes munkájáról, eredményekről és nehézségekről egyaránt kérdeztük, a vele készült interjút ITT tudod elolvasni.