A várandósság "fertőző" lehet, erre a megállapításra jutottak a kutatók

Forrás: Shutterstock -
gyermekvállalás terhesség barát kutatás babavárás termékenység várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy több évet átölelő vizsgálat során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a várandósság – főként baráti körben – igencsak fertőző lehet. A hirtelen feléledt anyai ösztönök mellett más, furcsa okokat is találtak erre a jelenségre.

2014-ben az Amerikai Szociológiai Szövetség egy tanulmányában érdekes következtetésre jutott: a terhesség fertőző lehet. A 10 évig tartó vizsgálat során a kutatók 1720 nő adatait elemezték: a kísérlet végén a nők több mint felének született gyermeke, elsősorban azoknak, akik baráti körében a kutatási idő alatt több baba is született.

A várandósság – főként baráti körben – igencsak "fertőző" lehet Forrás: Shutterstock

Egy terhes barát közelsége pozitív érzéseket idézhet elő egy nőben, és tudattalanul előmozdíthatja a termékenységi szándékát.

Mindez azért, mert az emberek hajlamosak a környezetük és az interperszonális kölcsönhatások szerint cselekedni, amelyek befolyásolják a döntéseiket.

Természetesen vannak más lehetséges tényezők is, amelyek ilyen módon képesek hatni egy nőre:

  • Nagyobb önbizalmat nyer a gyermekvállalás terén, ha látja, hogy barátai képesek megoldani a gyermekkel járó feladatokat, és jól viselik az ilyen jellegű változásokat.
  • A baráti baby boom azt éreztetheti vele, hogy lemaradásban van, és arra sarkallja, hogy felzárkózzon.
Egy terhes barát közelsége tudattalanul előmozdíthatja a termékenységi szándékot Forrás: Shutterstock

Egy másik érdekes tény, hogy a várandósfertőzés testvérek között jóval kevésbé kimutatható. Néhány kutató ezt azzal a ténnyel magyarázza, hogy a mai világban a barátok nagyobb jelentőséggel bírhatnak az egyének életében, mint a testvérek.

Összegezve tehát, egy nő gyermekvállalási kedve egyenesen arányos azon barátai számával, akik várandósak vagy már gyereket nevelnek – legalábbis a fenti kutatás erre a következtetésre jutott.

Tévhitek, melyek megkeserítik a várandósság időszakáthttp://www.life.hu/csalad/20181003-tevhitek-melyek-megkeseritik-a-varandossag-terhesseg-idoszakat.htmlA várandóság egy csodás időszak, de a társadalomban beidegződött tévhitek igencsak beárnyékolhatják. Korábban már összegyűjtöttünk pár ilyet, ezt a sort pedig most folytatjuk. CsaládOrigo5 különbség az első és a második várandósság közötthttp://www.life.hu/csalad/20180322-5-kulonbseg-az-elso-es-a-masodik-varandossag-terhesseg-kozott.htmlAz első és a második gyermek nevelése közt hatalmas a különbség. A tapasztalat, az idő mind közrejátszhat benne. De van valami, amiben még nagyobb a különbség, ez pedig a várandósság. Vedd elő a humorra fogékony oldaladat. CsaládOrigoNe higgy el mindent a terhességgel kapcsolatbanhttp://www.life.hu/csalad/20180512-9-tevhit-mitosz-a-terhesseggel-es-a-szulessel-kapcsolatban.htmlA babavárás csodás időszakát gyakran megzavarják azok az alapból igaznak vélt dolgok, melyeknek szinte semmi alapjuk sincs. Korábban már írtunk a szülés elhallgatott oldaláról, most következzen kilenc tévhit, melyről lerántjuk a leplet. CsaládOrigoA várandós nők alattomos ellensége - A terhességi diabétesz http://www.life.hu/csalad/20180116-a-terhessegi-diabetesz-magas-vercukorszint-tunetei-kezelese.htmlA várandóság csodás időszakába, esetenként belopózhat valami kifejezetten negatív, sőt akár veszélyes motívum is. A vizesedés kellemetlensége és a visszerek okozta lábfájdalmak mellett, az egyik ilyen a megemelkedett vércukorszint. Természetesen nem kell egyből megrémülni, de nem is szabad félvállról venni. Segítünk eligazodni a felismerésében és a kezelésében is. Család--3,5 hónapig aggódott a kislánya inkubátora melletthttp://www.life.hu/csalad/20190305-koraszulott-kislanya-inkubatora-mellett-aggodott-foldvari-nagy-zsuzsanna.htmlA kislánya veszélyesen korán született. Három hónapos volt, amikor férjével meg merték venni a kiságyát, ekkor hitték el igazán, hogy babájukat valóban hazavihetik majd a kórházból. Ismerd meg a Richter Főnix Közösség új tagját, Földvári Nagy Zsuzsannát, aki az elmúlt tizenegy évben rengeteget tett a magyarországi koraszülöttekért és családjukért. CsaládOrigoAzok a nagyszülők, akik rendszeresen vigyáznak az unokáikra, tovább élnekhttp://www.life.hu/csalad/20190301-azok-a-nagyszulok-akik-rendszeresen-vigyaznak-unokaikra-tovabb-elnek.htmlEgészen nyugodtan kérd fel a szüleidet időszakos bébiszitterszerepre, hiszen ennek köszönhetően hosszabb életet élhetnek. A nagyszülők – főként azok, akik már nyugdíjaséveiket töltik – hajlamosak szinte szó szerint belebetegedni a „felesleges vagyok" érzésbe. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.