Egy több évet átölelő vizsgálat során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a várandósság – főként baráti körben – igencsak fertőző lehet. A hirtelen feléledt anyai ösztönök mellett más, furcsa okokat is találtak erre a jelenségre.

2014-ben az Amerikai Szociológiai Szövetség egy tanulmányában érdekes következtetésre jutott: a terhesség fertőző lehet. A 10 évig tartó vizsgálat során a kutatók 1720 nő adatait elemezték: a kísérlet végén a nők több mint felének született gyermeke, elsősorban azoknak, akik baráti körében a kutatási idő alatt több baba is született.

A várandósság – főként baráti körben – igencsak "fertőző" lehetForrás: Shutterstock

Egy terhes barát közelsége pozitív érzéseket idézhet elő egy nőben, és tudattalanul előmozdíthatja a termékenységi szándékát.  Mindez azért, mert az emberek hajlamosak a környezetük és az interperszonális kölcsönhatások szerint cselekedni, amelyek befolyásolják a döntéseiket.

Természetesen vannak más lehetséges tényezők is, amelyek ilyen módon képesek hatni egy nőre:

  • Nagyobb önbizalmat nyer a gyermekvállalás terén, ha látja, hogy barátai képesek megoldani a gyermekkel járó feladatokat, és jól viselik az ilyen jellegű változásokat.
  • A baráti baby boom azt éreztetheti vele, hogy lemaradásban van, és arra sarkallja, hogy felzárkózzon.
Egy terhes barát közelsége tudattalanul előmozdíthatja a termékenységi szándékotForrás: Shutterstock

Egy másik érdekes tény, hogy a várandósfertőzés testvérek között jóval kevésbé kimutatható. Néhány kutató ezt azzal a ténnyel magyarázza, hogy a mai világban a barátok nagyobb jelentőséggel bírhatnak az egyének életében, mint a testvérek.

Összegezve tehát, egy nő gyermekvállalási kedve egyenesen arányos azon barátai számával, akik várandósak vagy már gyereket nevelnek – legalábbis a fenti kutatás erre a következtetésre jutott.