Nem is egy olyan női ruhadarab és kiegészítő van, amiről erősen él a tévhit, hogy kényelmetlen. Ilyen a magas sarkú cipő is, ami a nőies öltözködés egyik ikonikus darabja. Ha nem szeretnél lemondani róla, viszont a kényelem számodra elsődleges fontosságú, akkor a következő tippeket kell megfogadnod.

  • Alternatíva tűsarkakra

Habár a stiletto valóban egy klasszikus, kétségtelen, hogy nem a legkényelmesebb formájú magas sarkú. A tűsarokkal az a probléma, hogy kevésbé stabil, és nem oszlik el rajta a súly. Ha ráadásul 10–12 centis sarokmagasságról beszélünk, akkor a talpunk elülső részére nehezedő testsúllyal is számolnunk kell, ami már pár óra után is igencsak nagy fájdalomat okozhat. Ha nem tűsarkú modellt választasz, akkor sem kell kompromisszumot kötnöd, ami az elegáns megjelenést illeti, ugyanis egy kúp- vagy tömbsarkú fazon is lehet kifejezetten sikkes. Emellett pedig ezek stabilabbak, és mivel nagyobb felületen oszlik el a súly, mint a tűsarok esetében, sokkal kényelmesebbek is.

Egy tömbsarkú fazon is lehet kifejezetten sikkesForrás: Shutterstock
  • Platform: avagy emeld meg a talpadat is

Ha feltétlenül ragaszkodsz hozzá, hogy 12 centivel megemeljen a magas sarkúd, akkor gondolkodj platform fazonú modellekben. Ahogy fentebb írtuk, a túlságosan magas sarok az egész testsúlyt a talppárnácskákra helyezi, és akkora teher kerül az ott lévő csontjainkra, amitől rendkívül gyorsan meg tud fájdulni. Habár kaphatók különböző zselés anyagú kiegészítők, amiket bele lehet ragasztani a cipő elejébe, azaz erre a kritikus részre, de tapasztalatunk szerint ezek nem segítenek túl sokat, pláne nem teszik kényelmessé a cipő hordását. Egyedül úgy válhat kényelmesebbé, ha ez az elülső rész is meg van emelve. Például egy 4 centis platformnál a 12 centis magas sarkú valójában csak 8-nak számít. Ez a pár centi pedig rengeteget jelent a kényelem szempontjából, a nőiességből pedig nem veszítünk.

Ha ragaszkodsz hozzá, hogy 12 centivel megemeljen a magas sarkúd, akkor gondolkodj platform fazonú modellekbenForrás: Shutterstock
  • A hegyes orron túl 

A klasszikus stilettónak egy újabb rendkívül kényelmetlen tulajdonsága a hegyes orr. Persze ebben is vannak különböző fokozatok, de egyérteműen nem ez a legkényelmesebb fazon a lábujjaink számára. Sajnos durva következményei is lehetnek, mint a kalapácsujj és a bütyök, amit rengeteg celeb lábfején láthatunk is nap mint nap. Ha teheted, válassz kevésbé hegyes vagy gömbölyített orrú fazont, ami nem nyomorgatja össze a lábujjaidat, amiben van helye a lábfejednek.

Ha teheted, válassz kevésbé hegyes vagy gömbölyített orrú fazontForrás: Shutterstock