Finnország iskolai zaklatás elleni programja maga a csoda

Forrás: Shutterstock -
iskolai zaklatás iskola bullying iskolai megfélemlítés diák tanár Finnország kiva gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Finnország olyan oktatási kezdeményezéssel állt elő, amelyet minden ország minden iskolájában azonnal be kellene vezetni. A KiVa lényegében egy iskolai zaklatás elleni program, amely a közömbösség megszüntetésével az elfogadásra épít.

Mi is írtunk már tettlegességig fajuló megfélemlítésről/zaklatásról, amely gyakoribb, mint hinnénk. Az UNESCO Statisztikai Intézete, az UIS által kiadott tanulmány szerint a diákok 33 százaléka tapasztalta már a bullying valamilyen formáját, ami hihetetlenül magas és egyben elkeserítő adat.

A KiVa, a finn Kiusaamista Vastaan rövidítése, aminek jelentése: megfélemlítés ellen. A módszert 2007-ben vezették be, aminek köszönhetően már abban az évben 40 százalékkal csökkent az iskolai megfélemlítések száma. Jelenleg a finn iskolák 90 százaléka használja.

Az iskolai megfélemlítés valós probléma, amellyel szemben fel kell lépni

Az iskolai megfélemlítés egy aktuálisan jelen lévő probléma, amely felett nem szabad szemet hunyni, minden esetben szakember bevonásával kell segíteni. Tarr Andrea prevenciós szakember és szociálpedagógus segítségével jártuk körbe a témát.


Ennek a jelenségnek nincs korhatára! Akár már alsós gyermekeknél is előfordulhat. Hosszú távú rizikófaktorai közt szerepel a viselkedési és érzelmi gondok; személyiségzavarok, szorongás, depresszió, agresszió, erőszak, droghasználat, kapcsolatépítési nehézségek, bezárkózás satöbbi. Olvasd tovább!

A KiVa célja, hogy a tanulók tudatában legyenek a megfélemlítés veszélyének, és segítsék a megfélemlített társukat. Így a gyerekek passzivitása megszüntethető, ami az egyik legfontosabb lépés a zaklatással szemben.

A közönyösség megszüntetése a kulcs az iskolai zaklatással szemben Forrás: Shutterstock

Így működik:

  • Az iskolai megfélemlítés/zaklatás észlelésekor a diákok névtelen bejelentést tehetnek egy erre szolgáló internetes felületen.
  • Jelentős szerepet kapnak az érzelmek és értékek. A gyerekek megtanulják, miként értelmezzék társaik nonverbális jeleit, valamint sokat foglalkoznak az empátia és a mások iránti tisztelet kérdéskörével.
  • A tantestületből kiválasztanak egy-két tanárt, akikben a gyerekek megbíznak, és akikhez fordulva megértésre, segítségre lelhetnek.
  • A szünetekben mindig van felügyelő tanár, aki figyeli a gyerekek viselkedését.
  • Kijelölt tanárok támogatják az áldozatokat és a tanúkat, párbeszédet kezdeményeznek, és ezt addig teszik, míg a probléma meg nem oldódik.

Sikerének köszönhetően ezt a módszert más országok is alkalmazzák, mint például Argentína, Kolumbia, Spanyolország, Hollandia, az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Észtország, Új-Zéland, sőt Magyarország néhány iskolája is.

A tantestületből kiválasztanak egy-két tanárt, akikhez fordulva megértésre, segítségre lelhetnek Forrás: Shutterstock

Ezt tedd, ha bántják, zaklatják a gyermekedet az iskolában!

Az első és legfontosabb, amit megtehetsz, hogy kellő önbizalomra és magabiztosságra neveled a gyermekedet – egyfajta megelőzési célzattal. Természetesen ezt már születésétől el kell kezdened, tehát egy éles helyzetben, amikor már érte atrocitás, hiába próbálkozol azzal, hogy lássa magát értékes embernek, és ne törődjön mások véleményével. A többi tippért kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.