Az Operettszínház színésznőjének, Szendy Szilviának a fia Asperger-szindrómás.  

Az Operettszínház színésznőjének, Szendy Szilviának egy gyermeke született, aki a legnagyobb büszkesége. Jenci 2003 novemberében látta meg a napvilágot, kilenc évvel később pedig kiderült, hogy Asperger-szindrómával küzd. A színésznő most először beszélt a kisfiáról.

Szendy Szilvi kisfia Asperger-szindrómásForrás: Videa

Kilencéves korában derült ki, hogy Asperger-szindrómás, addig nem is tudtam, mi az. Csak azt láttuk, hogy más, mint a többiek.  Nem szeretett a gyerekekkel játszani, inkább elvonult, megszámolta a virágokat, vagy rajzolt magában. Már óvodásként ismerte Európa úthálózatát, a fővárosokat, a zászlókat. Mint a szivacs, úgy szívta be az információkat – mondta Szilvi a Best Magazinnak. – Amikor iskolába ment, 147-es volt az IQ-ja, de a cipőfűzőjét nem tudta bekötni" – tette hozzá. A színésznő és férje nem tartották problémának, hogy a kisfiuk később kezdett el járni, dühkitöréseit pedig hisztiként kezelték. „A magatartásával voltak bajok, szociálisan pedig fejletlen volt" – árulta el a színésznő, aki arról is beszámolt, mit érzett, amikor megtudta, mi a baj.
„Amikor a pszichológus leültetett minket, hogy ne ijedjünk meg, nincs nagy baj, és elmondta, Jenci Asperger-szindrómás, mintha egy mázsás kő esett volna le a szívemről. Minden világos lett, választ kaptam a kérdéseimre. Innentől az lett a cél, hogy megkönnyítsük az életét, elsősorban a beilleszkedését a többiek közé" – árulta el a színésznő. A hiszti szót többé nem ejtette ki a száján, akkor sem, amikor fia magatartásával problémák voltak. „Lelkifurdalást érzetem, főleg amiatt, hogy miért nem vettem észre korábban, mi a baj" – mondta. A kisfia magától jött rá, hogy aspergeres, és nagyon jól kezeli a helyzetét. Emberpróbáló éveken vagyunk túl, gyakran sírtam is, néha meg is ijedtem, viszont senkivel nem cserélnék.  Nem hős, nem áldozat, hanem büszke anya vagyok" – szögezte le Szilvi. Jencinek nem volt könnyű az általános iskola, a gimnáziumban azonban jóval elfogadóbbak a társai, már barátságokat is kötött.

Aspergeres gyerekek – időben ismerd fel a tüneteket!

Az Asperger-szindróma a mai napig a legtitokzatosabb "betegségek" közé tartozik. Jellemzője a szociális készségek, az empátia hiánya, valamint a magas fokú zárkózottság. A tünetegyüttest az autizmus enyhébb formájának is tekintik. Olvasd el erről a Life.hu cikkét!