Bár a tavasz még csak most kezdi igazán bontogatni a szárnyait, nem szabad megfeledkezni arról, hogy hamarosan beköszönt a nyár a maga bódító hőségével. Ne késlekedj, már most gondoskodj a klímáról.

A lakás felhevülése ellen egy ideig könnyen lehet védekezni lehúzott redőnyökkel és éjszakai szellőztetéssel. Ám már a pár napos kánikula is annyira felhevíti a házfalat és az utcai burkolatot, hogy képtelenség friss, hűs levegőhöz jutni. Ilyenkor, aki csak teheti, klímát használ.

Minden klíma két egységből áll, egy beltériből és egy kültériből. Amíg a benti hűt, a kinti fűt. Épp ezért fontos pontosan megtervezni, hogy melyik hová kerüljön.

A kültéri egység

A készüléknek elegendő friss levegő átforgatására van szüksége ahhoz, hogy működjön, ezért nem érdemes a külső egységet zárt, nem jól szellőző térbe szereltetni – például padlásra –, hiszen így a működése egyrészt nem lesz optimális, másrészt túlmelegedhet.

A karbantartásáról sem szabad megfeledkezni, elhelyezésénél ezt is vedd figyelembe. Elengedhetetlen, hogy a szerelő könnyen hozzáférhessen tisztítás vagy épp nyomásellenőrzés céljából.

A klíma kültéri egysége legyen könnyen hozzáférhető helyenForrás: Shutterstock

A beltéri egység

Igen, ez adja azt az üdítően hűs levegőt, ami a forró nyári napokon aranyat ér. Nem mindegy azonban, hogy hová helyezed. Házakban akár több klíma felszerelésére is van lehetőség, de társasházi lakásokba – elsősorban a kültéri egység elhelyezése miatt – egy, maximum két klíma kerülhet.

Olyan helyet érdemes választani, ami a lehető legnagyobb szabad terület felé néz, tehát nem ütközik se falba, se növénybe, se bútorba a kiáramló hideg levegő. A szobák közepe felé érdemes tehát orientálni a klímakészüléket, de ne feledd, hogy egy csővel fog csatlakozni a kültéri részéhez. Ezt elfedheted álmennyezettel vagy más takarófelülettel, így meg tudod őrizni az adott helyiség esztétikáját.

A legelterjedtebb a nappali hűtése, hiszen a család itt tölti a legtöbb idejét, ugyanakkor nyáron talán a konyha a legmelegebb pont, érdemes ezt is átgondolnod. Sokan szereltetik a két szobát összekötő ajtó fölé, így egyszerre – majdnem teljes értékűen – két teret tudnak hűteni.

Olyan helyet érdemes választani a légkondi számára, ami a lehető legnagyobb szabad terület felé nézForrás: Shutterstock

A BAUHAUS Szakáruházakban most szereléssel együtt kaphatók a klímák.

A cikket támogatta a BAUHAUS Szakáruházak.