Egy 8 négyzetméteres belvárosi albérlet, ahol mindennek jutott hely

Airbnb átalakítás felújítás kicsi Buda albérlet minilakás Budapest 8 négyzetméteres lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Budapest belvárosában találunk egy igen aprócska, mindössze egy kisebb szoba méretű lakást, amely teljesen felszerelt: konyha, vécé és fürdőszoba is tartozik hozzá. A minilakás projekt megálmodóival, Csatószegi Beátával és Szabó Rudival, a Vacókia blog szerzőivel készített interjúnkból a 8 négyzetméteres lakás minden apró titka feltárul.

Milyen helyiségből lett kialakítva a minilakás, és miként váltak a tulajdonosaivá?

Ez a 8 négyzetméteres helyiség egy budai, 5 emeletes társasház alján található, és a folyosó túloldalán levő, 28 négyzetméteres lakáshoz tartozik. Az utca felől alagsori, a kert felől, ahová az ablakok néznek, földszinti: a háztömbök közti, belső kert egy lépcsőfokkal a padlószint alatt kezdődik. A nagyobbik rész régebben gondnoki lakás volt, a kisebbik pedig a ház mosóhelyisége. A kilencvenes években vonták össze a két lakrészt egy helyrajzi szám alá. Más lakás nincs is a szinten, elég nagy nyugalom van, jó idő esetén ki lehet ülni a kertbe egy kávéra, és hallgatni az énekesmadarakat.

2015 tavaszán, a lakás megtekintése után lefelé sétáltunk a Városmajor utcán, és mire a Délihez értünk, már el is döntöttük, hogy megvesszük ezt az összesen 36 négyzetméteres, széttagolt lakást. Megmozgatta a fantáziánkat, hogy két különálló lakrészt és közvetlen kertkapcsolatot tudnánk kialakítani. 2015 nyarán már át is költöztünk a korábbi, 47 négyzetméteres otthonunkból.

Vacókia, a 8 négyzetméteres lakás Forrás: vacokia.hu

Hogyan jött az ötlet egy ekkora lakás kialakításához? Az elejétől kezdve az Airbnb volt a cél?

Miután beköltöztünk a 28 négyzetméteres lakrészbe, elkezdtük tervezni az átalakítást. Igyekeztünk úgy megoldani minden funkciót, hogy elférjünk, és ez sikerült is. Ha nem lett volna elég a 28 négyzetméter, akkor a 8 négyzetméteres rész lett volna a nagyobbik kiegészítője: mosószoba-tároló-dolgozószoba. A nagyobbik lakrész felújítása alatt (2015. október–december) 7 héten keresztül éltünk az akkor még romos állapotú kislakásban. Ezután berendeztük a 28 négyzetméteres lakást, láttuk, hogy minden a terv szerint alakult, és 2017 májusában úgy döntöttünk, hogy belevágunk a 8 négyzetméter önálló lakássá alakításába. Nyáron elkezdtünk árajánlatokat kérni, október végére megtaláltuk a kivitelezőnket, november végén elkezdődött a lakásfelújítás.

Olyan megfontolással indultunk neki, hogy ha már csináljuk, akkor csináljuk jól. Elsősorban rövid távú ott-tartózkodásra terveztük meg a 8 négyzetmétert, tehát az elejétől Airbnb kiadásra szántuk. Ha ez meghiúsult volna, vagy a jövőben válna ez a megoldás lehetetlenné, akkor hosszú távra is megfelelne egy diáknak kollégium, albérlet helyett, hiszen minden privát, nincs zavaró lakótárs. De alapvetően nem szeretnénk kiadni hosszú távra.

Elintéztünk minden papírmunkát, és kiskapuk nélkül megkaptuk a működési engedélyt, 2019 áprilisa óta bérelhető a lakás az Airbnb-n.

Meglátjuk, hogy hosszabb távon milyen lesz, ha nem akarjuk, nem csináljuk: nem muszáj, mert nem befektetési célból vettük, hanem a saját lakásunk része, viszont legalább a ráfordított összeget szeretnénk behozni lakáskiadásból. Akárhogy is lesz, rengeteget tanultunk a projekt alatt, és a lakásunk értékét is megnövelte a felújítás, ami jól jön, ha majd el akarjuk adni – amit egyelőre nem tervezünk.

Kattints a képre, és nézd meg a felújítás előtt készült fotókat!

Forrás: vacokia.huhttp://www.life.hu/otthon/galeria/20190531-egy-8-negyzetmeteres-belvarosi-alberlet-felujitas-elott.htmlmiddleon14361077

Hány ember dolgozott a felújításon?

Mi ketten terveztük meg a lakást. Nem vagyunk lakberendezők, de sokat képeztük magunkat a témában. Sokféle lehetséges alaprajzot végigzongoráztunk, megtanultunk 3D-s tervrajzot készíteni, és rengeteg Tiny House-os megoldást lestünk el az internetről.
A nyílászáró- és radiátorcserét, a falbontást, falazást, csempézést, víz- és villanyhálózat újrahúzását, vakolást és padlóbetonozást szakemberek végezték.
Mi ketten fejeztük be a glettelést és a kisebb hibák javítását, ránk hárult a lakásfelújítás utáni nagytakarítás, és mi festettük le a falakat. Felszereltük a szanitereket a vízkiállásokra, és a villanyhálózatot is mi fejeztük be: megoldottuk a fürdőszobai szellőző és a konyhai páraelszívó kivezetését, feltettük a konnektorokat és kapcsolókat, közben bebútoroztuk a lakást. A dekoráció is teljes mértékben saját munka.

Lapozz, és tudd meg, mennyi időbe telt a teljes átalakítás, és mi volt a legnehezebb része!

Mennyi ideig tartott, míg teljesen elkészült?

Minden munkálatot beleszámítva 2 év alatt készült el a minilakás – 2017 májusában kezdtük el tervezni.

2017 decemberétől 2018 júliusáig dolgoztak rajta, de csak heti 1-2 napot. Nem befektetési célból vágtunk bele, ezért fontosabb volt a jó eredmény, mint a gyors kivitelezés. A kicsi méret miatt sok mindenen gondolkodnunk kellett felújítás közben: volt, hogy mi vártunk a munkásokra, de előfordult, hogy ők vártak ránk.
2018. november 4-én nyilvánítottuk lakhatónak a minilakást, de ezután még sok apróság hiányzott. Néhány hónap alatt tényleg elkészültünk mindennel. Megkaptuk az engedélyeket, beszereztünk mindenfélét – az étkészlettől kezdve a sötétítőrolóig –, elkészült a lakásdekoráció, és más befejezésre váró teendőket is letudtunk, például a szaniterek szilikonozását és a kerti étkező kialakítását.

2019 áprilisában tettük publikussá az Airbnb-profilt, egy óra múlva jött az első foglalás, és azóta folyamatosan érkeznek is.

Forrás: vacokia.hu

Mi volt a projekt legnehezebb és legkönnyebb része?

A legkönnyebb az volt, hogy jól tudunk ketten együtt dolgozni, sok mindenben egyetértünk. Rudi ügyes problémamegoldó, és a technikai megvalósítás jó része neki köszönhető, Bea kreatív ötletei pedig sokat hozzátettek a lakásdizájnhoz és a hangulathoz. Az is megkönnyítette a dolgunkat, hogy csak át kellett sétálnunk a folyosó túloldalára, ha tervezés közben le kellett mérnünk valamit, ami gyakran előfordult.

Lelkileg azt volt nehéz feldolgozni, hogy némelyik munkásnak mennyire messze állt az igényszintje a miénktől. Emellett sok bonyodalmat okozott, hogy egy régi házról van szó, tele problémákkal, és amint elhárítottunk egy hibát, előjött a következő.

A legnehezebb összességében az volt, hogy 2 évünk szólt a kislakásról: sok-sok idő, tanulás és energiabefektetés kellett, mire mindent megtudtunk, beszereztünk, elkészítettünk, beépítettünk. Miközben mások lazítottak hétköznap esténként vagy elutaztak valahova a nyáron, mi nem mentünk sehova, ehelyett terveztünk, nagyáruházakba járkáltunk az elmaradhatatlan mérőszalaggal, építőanyagokat cipeltünk, megoldásokat kerestünk, és próbáltuk elmagyarázni, hogyan lesz egyszer ebből a 8 négyzetméterből lakás.

Forrás: vacokia.hu

A munka legjava felújítás után nem is látszik:

nehéz volt megoldani, hogy a 8 négyzetméteres, trapéz alakú lakásban ergonomikusan működjenek a legfontosabb funkciók, és minél inkább párhuzamosnak tűnjön a két hosszanti fal. Újraterveztük a belső falat, a csatornarendszert, beépítettünk egy dupla visszacsapószelepet, a vízhálózatot is módosítottuk, és kicseréltük a lakáson átmenő, régi, lukas eternitcsövet. Újra kellett gondolnunk a villamos hálózatot, és a folyosónál jóval magasabb padlószintet vissza kellett bontanunk, miközben mindent elkövettünk, hogy se a falak, se a padló ne vizesedjen a későbbiekben.
Ilyen kis helyen minden választás hat az összes többire: ha egy centit módosítunk a tervben, minden mást is újra kell gondolni.

Mire a legbüszkébbek a lakás átalakításával kapcsolatban?

Arra, hogy 8 négyzetméteren egy rövid távon kényelmesen élhető, szinte kompromisszummentes lakást sikerült összehoznunk, ráadásul úgy, hogy nem vagyunk belsőépítészek. Sok-sok pozitív visszajelzés érkezett már rövid távú bérlőktől és távoli csodálóktól is.
Azt is elértük, hogy a lakás szabálytalan alakját sikerült kompenzálnunk, és most már téglalap alakúnak tűnik. Ehhez más síkba kellett vakolnunk a falat: így jöttek létre a zuhanyzó negatív polcai. A padlóburkolat lerakási irányát is át kellett gondolnunk, és a konyhapultot trapéz alakúra kellett vágnunk.
Mindent boltban beszerezhető bútorokkal oldottunk meg, a kis méret ellenére semmit nem kellett egyedileg gyártatnunk, egyedül a munkapultot vágtuk méretre.

Kattints az alábbi képre, és nézd meg a galériánkban, milyen is lett az elkészült minilakás!

Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11
Forrás: vacokia.hu
1 / 11

Tervezik további ilyen kis lakások kialakítását?

Ennyire picit nem, de kifejezetten élveztük mindkét lakrész megtervezését. A nagyobbikhoz hasonló méretben szívesen belevágnánk egy újabb felújításba. Majdnem belekezdtünk 2017 októberében egy 27 négyzetméteres lakás felújítási terveibe, de sajnos meghiúsult a vásárlás. Ha azt megvehettük volna, eltolódott volna a minilakás megépítése.
Nekünk pont a kis alapterület jelentette a kihívást: praktikus, kellemes tereket szerettünk volna teremteni, miközben igyekeztünk minél inkább előnyt kovácsolni a helyi adottságokból.

A tervezők

Szabó Rudi 10 évig szoftverfejlesztőként dolgozott, most a Codecool programozósuliban mentorként segíti a leendő programozókat. Édesapja révén sok építkezést látott, de ez a lakásfelújítás volt az első saját munkája. Mérnöki gondolkodása hasznosnak bizonyult a tervezés és a kivitelezés közben is.


Csatószegi Beáta szövegírással foglalkozik, korábban semmilyen tapasztalata nem volt lakásfelújítással kapcsolatban. Eleinte egy csavarbehajtás is kihívást jelentett neki, időközben bútorfelújítástól kezdve a lakberendezésig sok mindent tanult, és 2017 szeptemberétől blogot is vezet a lakás alakulásáról.

A kis alapterület nem mindig egyenlő a szűk élettérrelhttp://www.life.hu/otthon/20190504-a-kis-alapterulet-nem-mindig-egyenlo-a-szuk-eletterrel-36-negyzetmeteres-alomotthon.htmlA 30–40 négyzetméteres, egyszobás lakásokat leginkább galériával tesszük élhetőbbé, ám ezt csak bizonyos belmagasságon túl lehet megtenni. Az apró és szűk helyiségek helyett nyisd egybe a tereket és élvezd a szellős minimalizmust. OtthonOrigoLegyen több helyed és esztétikusabb otthonod – Tárolási kisokoshttp://www.life.hu/otthon/20190201-tarolas-es-helykihasznalas-lakasatalakitasok.htmlNem kell, hogy nagyobb lakásba költözz vagy összenyiss szobákat ahhoz, hogy jobban elférj. Több helyet ugyanis az okos elrendezéssel is elérhetsz. Erre hoztunk pár szuper példát. OtthonOrigoEgy kis alapterületű, egyterű lakás bravúros megoldással – Videóhttp://www.life.hu/otthon/20190106-egy-egyteru-kis-alapteruletu-lakas-belsoepiteszeti-bravur.htmlEgy kis alapterületű lakás kialakítása valódi kihívást jelent. A belsőépítészeket egy-egy ilyen projekt kreatív és újító megoldásokra ösztönzi, hogy a magas szintű kényelem és stílus elérése egy korlátozott alapterületen is megvalósíthatóvá váljon. A következőkben egy ilyen apró lakást mutatunk. OtthonOrigoEgy budapesti családi ház kuszaságának megszüntetésehttp://www.life.hu/otthon/20190215-alomotthonok-egy-csaladi-haz-atalakitasa-budapest-belso-keruleteben.htmlMi imádjuk a mesésen átalakított otthonokat, de a szívünkhöz természetesen azok a belsőépítészeti munkák állnak a legközelebb, amelyeket magyar tervezők hazai otthonokban visznek véghez. A most következő lágymányosi családi ház is egy ilyen projekt keretein belül újult meg. OtthonOrigoNappalik mesebeli átalakítása; előtte-utána fotókhttp://www.life.hu/otthon/20180803-nappali-szobak-mesebeli-atalakitasa-elotte-utana-fotok.htmlImádjuk az átalakított lakásokról készült képeket. Szinte el sem akarjuk hinni, hogy egy-egy lepusztult, elavult helyiségből milyen hangulatos szobákat tudnak kihozni a tulajdonosok. Természetesen nem mindig egyedül, sok esetben lakberendező vagy belsőépítész segítségét kérik. Nincs ez másként a most következő nappalik esetében sem. OtthonOrigoIlyen egy belsőépítész lakása Manhattanben – Előtte-utána fotókhttp://www.life.hu/otthon/20170724-ilyen-egy-belsoepitesz-lakasa-manhattan-elotte-utana-fotok.htmlA belsőépítész Tina Ramchadani és férje lakást kerestek Manhattanben, de egyet se találtak, ami árban és elrendezésben megfelelt volna számukra. Majd egyik nap, Tina szeme megakadt egy lakáshirdetésen, aminek alaprajzát ígéretesnek, árát pedig elfogadhatónak találták; így megkezdődött az átalakítás. Elképesztő lett a végeredmény! OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.