Igazi csodaétel: a sütőtök - Ezért fogyassz belőle minél többet!

Forrás: Shutterstock -
egészség sütőtök ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Van, aki odavan érte, van, aki idegenkedik tőle, de az vitathatatlan, hogy az  ősz egyik legegészségesebb zöldsége a sütőtök. Élettani hatásai és sokoldalú felhasználási módja miatt sokunk kedvence ez a hatalmas sárga belsejű zöldség. Aki eddig szívesen fogyasztotta, az az idén se mondjon le róla, aki pedig nem sorolja a kedvencei közé, annak is érdemes kipróbálnia: megéri. 

Hazánkban elsősorban a sonkatök és a szürke héjú nagydobosi sütőtök ismert. Nem csak formájukban, ízükben is különböznek kicsit, de az élettani hatásaik hasonlóak. Mindkettőnek magas a rost- és a víztartalma, így laktató, miközben kevés kalóriát tartalmaz. Jót tesz az anyagcserének, lassan felszívódó szénhidráttartalmával segíti a fogyást. Készíthetsz belőle salátát, a variációk tárháza hatalmas, de krémlevesként is igazán fenséges fogás.

Igazi csodaétel a sütőtök Forrás: Shutterstock

Isteni sütőtöksaláta hűvös őszi napokra

A negyed sütőtököt gyaluld julienne-re, és tedd ugyanezt egy fél uborkával. Forgasd össze a két zöldséget, és locsold meg 3 evőkanál szójaszósszal, 2 evőkanál rizsecettel - ha nincs otthon, az almaecet is megteszi. Adhatsz hozzá egy negyed, szintén vékonyra vágott hagymát. Süss ropogósra 5-6 szelet baconszalonnát, vágd kisebb darabokra, és ezt is add a salátához. Locsold meg az egészet olívaolajjal vagy szezámolajjal, és már kész is.

A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminokat tartalmaz. 10 dkg sütőtök már fedezi a napi szükséges A-vitamin-bevitelt, ami a szemek és az immunrendszer egészségét is óvja. A B-vitaminok stabilizálják az idegrendszert és az emésztési folyamatokat. A C-vitamin pedig igazi antioxidáns. A sütőtök ásványi anyagokban is gazdag: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor is található benne. Foszfortartalma is igen magas. A sütőtök gyógyító, egészségmegőrző hatása segít a gyulladásos megbetegedések, a tüdő betegségei, a megfázásos tünetek, illetve asztma esetén.

Sütőtök spenóttal? Naná!

A sütőtök spenóttal is mennyei, és remekül harmonizál jó néhány magféleséggel. Ha van kedved, egy kis húst is készíthetsz hozzá, ami lehetőleg marhahús legyen - azzal működik nagyon jól a sütőtök.

Így készítsd el!

Piríts kókuszzsíron egy fél fej vöröshagymát, majd adj hozzá egy fél felkockázott és megpucolt sütőtököt. Pirítsd egy kicsit a hagymán, majd egy leheletnyi vízzel öntsd fel, hagyd, hogy kicsit párolódjon. Ha van kedved, tehetsz rá egy kevés sót, borsot, akár curryt is. Ne hagyd nagyon puhára főni, csak annyira, hogy a villádat kényelmesen bele tudd szúrni. Hűtsd ki egy kicsit, adj hozzá 3 marék megmosott spenótlevelet. Egy tálkában keverd ki egy fél citrom levét 2 kanál mézzel, 4 evőkanál olivaolajjal, 2 evőkanál mustárral, és öntsd a szószt a zöldségekre. Keverd át, és a végén szórd meg az egészet egy marék pirított dióval vagy fenyőmaggal.

Spenótos sütőtök saláta Forrás: Shutterstock

Ha mégsem sikerül megszeretned ezt a fantasztikus zöldséget, még mindig ne mondj le róla. A sütőtök ugyanis a szépségápolásban is igazi csodaszer. Hidratálja a száraz bőrt, serkenti a haj növekedését, arc-és testradírnak is kiváló, és pakolást is készíthetsz belőle. Alábbi cikkünkben elolvashatod, miként készítsd el ezeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.