Vigyünk rendszert az életünkbe a karantén idején is

Forrás: Shutterstock -
rendszer depresszió maradjotthon maradj otthon karantén család Testről és lélekről életmód teljesítménykényszer napirutin maradjunk otthon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetek óta dúl a „maradjotthon", hetek óta nem lehet találkozni se családdal, se barátokkal, de még a munkakerülés is megengedett. Utóbbi persze csak átvitt értelemben, mert dolgozni kell, a számokat hozni kell, de hogyan, ha a fejemen ugrál a kutya, a gyerek, a férj/feleség, ha főznöm kell magamra, holott sosem főztem, s ez most kiborít, ráadásul Mariska, a bejárónő helyet is nekem kell takarítanom, mosnom, teregetnem. Ezt nem lehet kibírni!

Ismerős gondolatok? Biztos, hogy aki betartja a „maradjotthon" intelmét, annak legalább egy problémakörrel a fentiek közül meg kell küzdenie. Mindegy, hogy fiatal vagy idősebb, egyedülálló, párkapcsolatban élő vagy családos,

az élet a karantén idején egészen más lett, mint amilyen azelőtt volt.

Nem csupán azért, mert nem ildomos a tavaszi napsütést élvezve melange-ot szürcsölni a helyi kávézó teraszán vagy kiülni sörözni egy nehéz munkanap után. Persze bosszantó, hogy visszamondták az áprilisi koncertet, amire már megvetted a jegyet decemberben és valószínűleg egyetlen fesztivált sem tartanak majd idén nyáron, de még játszótérre sem viheted a gyereket, holott minden nap 20 percig sír szegény, te pedig ezredjére is elmagyarázod, hogy most nem lehet, de ennél nagyobb gondokat is okozhat a bezártság.

A gyerekeknek nehezebb elfogadniuk, hogy még a játszótérre sem mehetnek le Forrás: Shutterstock

Bezárva lenni, mint az állatkerti oroszlán piszok nehéz!

S ahhoz, hogy ne járj úgy, mint a rács mögött az állatok, akik sokszor az ingerszegény környezetbe belebetegednek vagy a fejüket a rácson kocogtatva húzzák nem törődve a fájdalommal, észnél kell lenni! Mert bár eleinte akár jó bulinak is tűnhet az otthonlét, a bezártság fura dolgokat produkálhat attól függően, ki milyen személyiség. Egyesek teljesen jól elvannak, filmet néznek, sütnek-főznek, virágot ültetnek. Másokat annyira lefoglal a home office, meg az online tanulás a gyerekkel, hogy észre sem veszik, hogy eltelt egy egész hét.

A parttalan időnek azonban sok veszélye van.

Ha egész nap pizsamában lófrálunk, csak eszünk, tévézünk ne csodálkozzunk, ha eluralkodik rajtunk a hiábavalóság érzése, ami akár depresszióba is torkollhat. Ám az sem jobb, ha teljesen alárendeljük magunkat mások igényeinek és elvárásainak, miközben legbelül felemészt a frusztráció, mert az életünk egy másik területét teljesen elhanyagoljuk.

Ha egész nap pizsamában lófrálunk, csak eszünk, tévézünk ne csodálkozzunk, ha eluralkodik rajtunk a hiábavalóság érzése Forrás: Shutterstock

Szervezzük meg a karantén alatt is az életünket

Mi az, ami segíthet? Egy rendszer. Akár abba a típusba tartozol, akinek munka nélkül kell túlélnie a karantént és a legnagyobb ellensége az unalom valamint az egyhangúság, akár a család/ háztartás és a munka között kell kötéltáncot járnod

sokat segíthet egy napirend felállítása.

Hiszen, ha megtervezed előre a napodat, akkor pontosan látod, hogy mit fogsz csinálni, mire jut időd aznap és sem a haszontalanság érzése, sem pedig a frusztráció nem fogja megkeseríteni a napjaidat.
Mindegy milyen élethelyzetben ért téged a karantén, ha átgondolod, akkor biztosan tudsz rendszert vinni az életedbe. Olyan rendszert, ami hasznodra van, és ami fényt gyújthat a mostani parttalan, sötét alagútban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.