Otthoni edzés, de mivel? Ezeket az eszközöket vesd be a bikinialakért

Forrás: Shutterstock -
egészség sport edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akik aktívan jártak edzőterembe, most áttértek az otthoni edzésre, hiszen a járvány ideje alatt is fontos a testmozgás, testi és lelki egészségünk érdekében egyaránt. Csakhogy a lakásban természetesen változtatnunk kell az eddig bevett sportolási szokásainkon, hiszen nem állnak rendelkezésünkre olyan eszközök, mint a konditeremben. De ne aggódj, mert számos megoldás közül választhatsz, legyen szó súlyzós vagy saját testsúlyos edzésről, zsírégetésről vagy izomnövelésről. Néhány egyszerű eszközzel otthon is jelentős eredményt érhetsz el! Válaszd ki a neked megfelelőt vagy kombináld őket! Mielőtt nekifognál, tájékozódj a helyes használatukról szakemberektől!

Súlyzók


Az alakformálás leghatékonyabb módja a súlyzós edzés. Kiválóan alkalmas az izom növeléséhez, a test tónusosabbá válásához és a fogyáshoz is. Nem kell otthon rengeteg súlyzót tartanod, beszerezhetsz állítható tárcsás kézi súlyzóból egy párt, amin magad tudod cserélgetni a súlyokat, hiszen minden izomcsoporthoz más-más súly szükséges, amit fokozatosan növelhetsz. Kezdőként 10 kilogrammig szerezz be, haladóként 20-25 kilogrammos súlyokra lehet szükséged a felsőtest edzéséhez. A farizom és a láb megdolgozását pedig bokasúlyokkal végezd.

Az alakformálás leghatékonyabb módja a súlyzós edzés Forrás: Shutterstock

Gumiszalag


Kevés helyet foglal, könnyen tárolható, és kemény edzés végezhető a gumiszalaggal. Különböző ellenállású és méretű verziói vannak. Legalább olyan hatékony tud lenni, mint a súlyzók, hiszen a lényeg, hogy ellenállással dolgoznak az izmok. Szinte bármely izomcsoporton alkalmazható, számtalan gyakorlatsort találsz hozzá. Kezdők is bátran használhatják.

Fitneszlabda


A hatalmas labdával végzett gyakorlatok azért tudnak remekül erősíteni, mert közben végig tartani kell az egyensúlyunkat, emiatt több izom dolgozik, ráadásul fejleszthető vele az egyensúlyérzék. Az eredetileg rehabilitációs célt szolgáló eszközzel a gerincedet és a csontokat is kíméled edzés közben. Alkalmas alakformálásra, zsírégetésre, gyógytornára is.

A fitneszlabdával erősítés közben az egyensúlyérzék is fejleszthető Forrás: Shutterstock

Kettlebell


Ez az eszköz abban tér el a kézi súlyzóktól, hogy máshol van a súlypontja. Amikor dolgozol vele, ellen kell tartani, hogy ne húzzon le, ebben rejlik a titka. Nagyon gyorsan lehet vele zsírt égetni, így fogyni vágyóknak kiváló, de izomtömeg növelés céljából is remek választás. Használatával megerősödnek a gerinc körüli izmok, de az egész testet alaposan megedzi.

TRX heveder


Ennél az eszköznél talán kicsit korlátozottabbak a lehetőségeid, mivel valahová fel kell függesztened. De ha meg tudod oldani, érdemes lehet beszerezni. Ha TRX-szel edzel, a saját testsúlyodat használod, és magad tudod szabályozni az erősségét az erőkifejtés irányának változtatásával. Nagy előnye, hogy szinte minden gyakorlatnál dolgozik a has és a törzsizom is. Rövid idő alatt sok kalóriát éget el, erősíti az egész testet, növeli az állóképességet, és javítja az egyensúlyérzéket.

Ha TRX-szel edzel, a saját testsúlyodat használod, és magad tudod szabályozni az erősségét az erőkifejtés irányának változtatásával Forrás: Shutterstock

Csúszókorong


Ha már mennek a saját testsúlyos alapgyakorlatok, ezzel az eszközzel megnehezítheted a dolgodat! Erőteljes izommunkát igényel, hiszen folyamatosan olyan érzésed lesz, mintha szét akarna csúszni a kezed/lábad, megdolgoztatva ezzel a mélyizmokat is. Sok klasszikus erősítő gyakorlat újragondolható vele. Kifejezetten kíméli az ízületeket, erősíti a gerinc környéki izmokat.

Szivacshenger


Bármilyen sportot űzünk, érdemes lehet beszerezni egy hengert, hogy az igénybevétel után átmasszírozzuk vele az egész teste. Ezzel serkentjük a vérkeringést, segít a nyújtásban, a sérülésekből való felépülésben, illetve a kimasszírozza a fájdalmas izomcsomókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.