Slow fashion – avagy miért jó a lassú, tudatos divat?

fashion week tudatos vásárlás fast-fashion slow fashion
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napnál is világosabb, hogy az emberiség valamit nagyon rosszul csinál. Lassan tönkretesszük a tágabb és szűkebb környezetünket, s mindez bizony meg fogja bosszulni magát. Árvizek, szárazság, tűzvész, betegségek... intő jelek, hogy figyeljünk jobban oda. Persze nem kell mindenkinek aktivistának lennie, de a maga szintjén bárki tud tenni az ügy érdekében. Szelektív hulladékgyűjtéssel, a műanyag zacskók kiiktatásával, a fast fashion mérséklésével avagy a slow fashion támogatásával.

Fast vs slow

Lássuk is rögtön, hogy mit takar a fast fashion és a slow fashion fogalma. Aki tud angolul, az már sejti, hiszen a pontos fordítás szerint a fast fashion gyors divatot, míg a slow fashion lassú divatot jelent.
Kicsit mélyebbre ásva a témában, a fast fashion nem elégszik meg a divatvilágban elterjedt tavasz/nyár és ősz/tél szezonnal, hanem egy évben - a hagyományos két nagy szezon helyett - sok-sok miniszezont határoz meg. Ennek a lényege, hogy az állandóan megújuló árukínálat miatt úgy érezd, hogy

amit 2 hete vettél, az totálisan kiment már a divatból,

hiszen itt van helyette az új kollekció, ami biztosan sokkal trendibb.

Ezzel szemben a slow fashion a

minőségi alapanyagokból készült ruhákban és a tudatos vásárlásban hisz,

valamint fontos eleme a hazai gazdaság támogatása is. A slow fashion mozgalom nem új keletű 2008-ban indult Amerikából és Kate Fletcher nevéhez fűződik.
A slow fashiont olyan szavak jellemzik, mint környezettudatosság, minőség, állandósság, takarékosság, egyediség, stílus. Itt nincs tömegtermelés, silány minőség, aminek követeztében rengeteg hulladék keletkezik a már nem használt ruhák nyomán. Nincs fillérekért dolgozó (gyermek) munkaerő és nincs vízpazarlás vagy környezetszennyezés, ami bizony a textiliparra nagyon is jellemző.

A slow fashion ruhadaraboknál nincs tömegtermelés, silány minőség vagyy fillérekért dolgozó (gyermek) munkaerő Forrás: Shutterstock


Rakjunk rendet a fejünkben

A fast fashion ennek ellenére nem maga az ördög! Mindenki szeret kevés pénzből divatosan öltözni, s a fast fashion márkák ezt kínálják. Az, hogy ők válaszolnak-e tömegtermeléssel a mi igényünkre vagy az ő sugallatukra igényeljük-e a mértéktelen fogyasztást, azt mindenkinek magának kell eldöntenie. Hiszen a bankkártyánk a mi kezünkben van!

Ha nem tudunk ellenállni a 42. cipőnek, akkor ne hibáztassuk a gyártót

legyen az fast fashion vagy sem, mert az bizony a mi elhatározásunk.
A mutogatás helyett inkább nézzünk mélyen magunkba és mielőtt megvennénk egy újabb pólót, gondolkodjunk el rajta, hogy tényleg szükségünk van-e rá? Kell egy szezonra 3 télikabát, amit jövőre úgy is ki kell dobni vagy érdemesebb beruházni egyetlen drágább darabra, ami évek múltán is a gardróbunk lakója lehet? Ha valamit kiselejtezünk, az valóban tönkrement vagy esetleg kis időráfordítással meg is lehetne javítani? Fast vagy slow?

Ha nem tudunk ellenállni a 42. cipőnek, akkor ne hibáztassuk a gyártót, mert az bizony a mi elhatározásunk Forrás: Shutterstock


A kulcsszó itt is valószínűleg a mérték!

Nem kell lemondanod a kedvenc fast fashion márkádról, ha nem akarsz, csak igyekezz mértéket tartani, s átgondolni a tárgyakhoz való viszonyodat. Próbálj kicsit lassulni a divat tekintetében is, s olyan dolgokat vásárolni, amelyekre valóban szükséged van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.