Zavaró, de hasznos – jelölések a ruhacímkén

Forrás: Shutterstock -
háziasszony hasznos tudnivaló háztartás vasalás piktogram mosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevesebb zavaró dolog létezik az öltözködés frontján, mint amikor a ruhacímke szúr, csiklandoz, kifordul a nyakkivágásból vagy ormótlanul dudorodik a csípő, derék vonalánál. Ezért a legtöbben már a legelső mosást megelőzően eltávolítják a bosszantó cetlit. Öreg hiba!

Utána meg csak pislognak, ha az új szerzemény teregetésnél 3 számmal kisebb, mint amikor megvették vagy úgy néz ki, mint amit a kutya szájából rángattak ki. Az ilyen és hasonló fiaskók elkerülése érdekében, így jobb, ha nem vágjuk ki azonnal a ruhacímkét, hanem gondosan áttanulmányozzuk előtte a rajta szereplő kis piktogramokra. A hieroglifáknak is beillő jelzések ugyanis

fontos információkat tartalmaznak,

amelyeknek a betartása megmentheti ruháinkat a gyors és csúf haláltól.

Mosásra vonatkozó jelzések

Talán ezek a leginkább fontos tudnivalók, hiszen minden ruhát tisztítani kell valahogyan, ám egyáltalán nem mindegy hogyan! Az alábbi címkék ezzel kapcsolatban adnak útmutatást.

Dézsa tele vízzel:remélhetőleg már senki nem dézsában mos, főleg mert ez a jelzés azt engedélyezi, hogy az adott darabot mosógép varázsolja tisztává.
Dézsa vonalakkal:a dézsa alatti vonalak azt jelölik, hogy az adott ruha mennyire kényes a mosást illetően. Ha egy vonal látható alatta, akkor a címke óvatosságra int, ha kettő, akkor pedig kifejezetten kímélő mosásra szólít fel.
Dézsa számokkal: ez talán az egyik legfontosabb jelzés, mivel ez mutatja, hogy hány fokon mosható a ruha. A legtöbb darab egyébként 40 fokon bátran tisztítható, így inkább azokat érdemes megjegyezni, amelyeket ennél alacsonyabb hőfokon kell megszabadítani a piszoktól.
Dézsa és kéz:amelyik ruhán ilyen jelzést látni, annál bizony - a címke kivágása előtt - meg kell jegyezni, hogy mosógépbe tenni tilos, itt tehát marad a „dézsás módszer", azaz a kézi mosás. (kivétel, ha a mosógépen van kézimosás-program)
Dézsa áthúzva: ez a ruha nem mosható, tehát otthon ne is próbálkozzon senki a tisztításával. Az ilyen jelzés mellett biztosan akad egyéb útmutató is, hogy mosás helyett milyen eljárás alkalmazható.

Dézsa számokkal: ez talán az egyik legfontosabb jelzés, mivel ez mutatja, hogy hány fokon mosható a ruha Forrás: Shutterstock

Szárítási intelmek

A helyes szárítás is fontos tényezője, hogy a ruhák minél tovább megőrizzék eredeti színüket és formájukat, így ezeket a jelzéseket sem árt jól áttanulmányozni, mielőtt a szemetesben landol a címke – főleg ha szárítógép is akad a háznál.

Cukorka áthúzva: na jó, ez nem cukorka – bár megszólalásig hasonlít rá – hanem a ruha csavarását jelképező rajz. Ha pedig át van húzva, az nem jelenthet mást, mint azt, hogy tilos kicsavarni.
Négyzet: a ruha bármilyen módon szárítható, ha pedig át van húzva, akkor sehogyan(utóbbinál nagy valószínűséggel a mosás is kizárt)
Négyzet közepén körrel: nemes egyszerűséggel, a ruha szárítógépben szárítható, ha mindez áthúzva látható, akkor a gépi szárítás tilos.
Négyzet közepén körrel és egy pöttyel: alacsony hőfokon szárítható szárítógépben. (50 C°)
Négyzet közepén körrel és két pöttyel: közepes hőfokon szárítható szárítógépben.(70 C°)
Négyzet közepén körrel és három pöttyel: magas hőfokon szárítható szárítógépben.(90 C°)
Négyzet közepén egy fekete körrel:hő nélkül lehet szárítani gépben.
Mindezt még lehet cifrázni az akasztva és fekve szárítás jeleivel, előbbi lehet négyzet félkörös ívvel a tetején vagy függőleges vonalakkal, utóbbi négyzet vízszintes vonallala közepén.

Négyzet közepén körrel, mindez áthúzva látható, akkor a gépi szárítás tilos Forrás: Shutterstock

Vasalási útmutató

A vasalással kapcsolatos képes jelzéseket sem árt jól észbe vésni, mert a mosás mellett ezzel lehet legjobban tönkretenni a gardróbszekrény legújabb lakóját. A vasalási intelmek nem túl bonyolultak, ahány pötty található a vasalóban, olyan magas hőmérsékleten szabad vasalni.

Vasaló egy pöttyel:legfeljebb 110 C°
Vasaló két pöttyel:legfeljebb 150 C°
Vasaló három pöttyel: legfeljebb 200 C°
Az áthúzott vasalóarra figyelmeztet, hogy ne vasaljuk a ruhát, míg ha kis vonalak állnak ki a vasaló aljából és azokat húzták át, akkor az a gőzölés tilalmát jelöli.

Vasaló két pöttyel: legfeljebb 150 C°-on szabad vasalni Forrás: Shutterstock

Fehérítési kisokos

Ez már kevésbé érdekes jelölés, de azért ezt sem árt felismerni, főleg ha valami foltot hagyott azon a bizonyos kedvenc ruhán. A fehérítést a háromszög jelzi, illetve annak alternatív megjelenési formái.

Sima háromszög: a ruha bármivel fehéríthető.
Háromszög két vonallal:ebben az esetben csak színmegóvó tulajdonságokkal rendelkező fehérítő alkalmazható, tehát a hipó és a klórtartalmú szerek kizárva.
Háromszög áthúzva: nem fehéríthető (már csak az ecetes olló segít)

Háromszög áthúzva: nem fehéríthető Forrás: Shutterstock

Vegyszeres tisztítás jelölése

Ebben a kategóriában számos jelzést lehet találni a címkén, ám a legtöbb nem annyira a vásárlónak, mint a tisztító szakembereinek szól, így itt inkább csak két jelzést érdemes megjegyezni:

Sima kör: a ruha beadható száraz tisztításra. (a különböző betűk a körben, a száraz tisztítás során használt különféle vegyi anyagokat jelölik, ezek általában a ruha tulajdonosának nem sokat mondanak)
Kör áthúzva: a ruhát nem lehet vegyi tisztítási módszereknek alávetni.

Kör áthúzva: a ruhát nem lehet vegyi tisztítási módszereknek alávetni Forrás: Shutterstock


A ruhacímkék zavaró jelenlétét ezzel a kis magyarázattal természetesen nem lehet megszüntetni, de az eltávolítás előtt azért nem árt, ha jól áttanulmányozza őket mindenki és a rajtuk szereplő legfontosabb információkat elraktározza az agya egy rejtett szegletébe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.